Dordrecht, Netherlands

Pinksteren op TV Dordrecht: Passieconcert De Witt Academy, lunchconcert Dordt in Cello

RTV Dordrecht pakt deze Pinksteren uit met twee bijzondere concerten. Zondag zenden we het concert uit van de De Witt Academy van Pasen dit jaar en maandag het lunchconcert van Club Classique van Dordt in Cello van vorige week.
Corrado Francke | 27 mei 2023 09:00 | Aangepast op 27 mei 2023 09:00
Leden van de De Witt Academy hebben door corona de afgelopen drie jaar vele teleurstellingen moeten verwerken: concerten die op het allerlaatste moment niet door konden gaan, koorleden en musici die werden geveld door het virus en vooral het moeten missen van het zingen, dat de leden van DWA dichter bij elkaar brengt, viel zwaar. Daardoor voelde het Passieconcert van Stille Zaterdag 16 april des te intenser.

In de Remonstrantse kerk voerde DWA van Bach de cantates ‘Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir’ (BWV 131) en ‘Jesus nahm zu sich die Zwölfe’ (BWV 22) uit en van Telemann de cantate ‘Du aber, Daniel, gehe hin’. Alle drie passen ze fraai in de lijdenstijd van Goede Vrijdag en Pasen, getuigen ze van compassie en van wat de kracht van muziek vermag.

De algehele leiding van het concert was in handen van Yvonne Peters, de solopartijen worden gezongen door Sylvia Peters, Marleen Goethals, Uroš Petrač, Kees Heijink en Jan Douwes. Het koor en de solisten werden begeleid door het barokorkest Florilegium Musicum en Margriet den Hartog speelde orgelcontinuo.

De registratie van het Passieconcert 2023 van de De Witt Academy was in handen van Chris Slager. Wij zenden dit concert op Eerste Pinksterdag uit vanaf 12.00 uur op TV Dordrecht.

Lunchconcert Dordt in Cello
Een dag later, op maandag Tweede Pinksterdag, zenden we vanaf 12.00 uur een van de lunchconcerten van Dordt in Cello uit. Het gaat om een optreden van Club Classique, een jong, veelzijdig muziekgezelschap, onder de bezielende leiding van cellist Leonard Besseling en violiste Myrthe Helder.

Tijdens het minifestival Cello Opmaat in 2022 maakte deze enthousiaste club musici al een onuitwisbare indruk met hun programma Tableau Vivants, waarin ze met hun muziek schilderijen tot leven wisten te wekken. Deze keer gooien ze het over een andere boeg: ze spelen ‘Classical Soundtracks’, muziek uit bekende en minder bekende films.

Er wordt vaak gezegd dat een film zo goed is als zijn soundtrack: spanning, liefde, humor, vreugde en verdriet komen tot leven als de muziek begint. Club Classique speelt onder andere muziek van Smetena, Verdi, Morricone, Putini en Dvorak.

Dit lunchconcert van Dordt in Cello 2023, waarvan de registratie in handen was van de omroep/Fokko van der Straaten, is dus maandag 29 mei vanaf 12.00 uur te zien op TV Dordrecht.

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Zaterdag in Studio De Witt: thuiszitters, huurwoningen en actievoerder Jan Keesmaat

In Studio De Witt komen deze zaterdag weer allerlei onderwerpen aan bod. Het radioprogramma van pre...

FC Dordrecht moet tegen Jong AZ genoegen nemen met vierde thuisremise op rij

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan het thuisduel met Jong AZ. Aan de Krommedi...

Hij werd verraden en door zijn eigen politiecollega's opgepakt: Dordtse verzetsman Gijs van Bemmelen geëerd

"Hij stond voor een goede zaak in moeilijke omstandigheden. Hij heeft zijn rug rechtgehouden, zijn k...

Steun vanuit Tweede Kamer voor provincie en gemeenten in dossier Chemours

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer staat achter snelle maatregelen vanuit de regering om stre...

Internationaal microfestival voor de achtste keer gehouden

Dit weekend vonden op verschillende locaties in de stad tentoonstellingen plaats voor het achtste In...

Gewapend met een net gaan kinderen suppend de strijd aan met afval in het water

Ruim vijftig kinderen verzamelden zich woensdagmiddag bij La Venezia, maar niet om een authentiek I...