Dordrecht, Netherlands

PVV: meer geld voor gedupeerde ondernemers

Hoe verdeelt uw partij de welvaart over alle Dordtenaren? Die vraag stond centraal tijdens het derde themadebat dat RTV Dordrecht samen met de gemeente organiseerde. CDA, ChristenUnie/SGP, Jezus Leeft, de SP, de Partij voor de Dieren en Moedd ging met elkaar het gesprek aan. Vertegenwoordigers van de overige partijen kwamen apart aan het woord.
Marjolein Vos | 9 maart 2022 13:58 | Aangepast op 9 maart 2022 13:58
Bijna alle partijen willen de armoede aanpakken, zodat de kloof tussen arm en rijk minder groot wordt. Hoe dat aangepakt moet worden, daar verschillen de kandidaten wel over. “Feit is dat heel veel Dordtenaren langs de lijn staan en niet maatschappelijk actief zijn,” zegt Aydin Gündogdu van Op Ons Eiland. “Wat wij gaan doen: degene die naar vermogen een bijdrage kan leveren in de vorm van arbeid ondersteunen zodat hun inkomen hoger wordt.” Goed plan ,vindt ook Marco Stam van Beter voor Dordt. “Beter voor Dordt staat ervoor dat iedere inwoner op ons eiland gewoon een goed inkomen heeft. En dat willen wij bereiken door voldoende inkomen te generen om ook de onderkant van de samenleving op een goede en leefbare manier te laten leven en een goed inkomen te garanderen.”

Hulp voor wie het moeilijk heeft
Als het aan GroenLinks ligt wordt er meer aandacht besteed aan mensen die onder de minimumgrens leven, of daar net boven zitten. “We gaan ervoor zorgen dat kinderen niet langer de armoede van ouders erven. Dat doen we door kansengelijkheid te creeëren. We gaan er ook voor zorgen, met concrrete maatregelen, zoals het verbreden van de inzet van de Dordtpas en het bijverdienen door mensen met een uitkering, dat mensen die onder de mininumgrens zitten of net daarboven, ook iets ruimer in het jasje komen te zitten en kunnen investeren in hun toekomst,” zegt Chris van Benschop.

Beweging Denk wil vooral de aandacht vestigen op de bestrijding van kinderarmoede.
“Tijdens de coronaperiode is dat alleen maar opgelopen. Wij willen dat de ouders van die kinderen op laagdrempelig niveau benaderd worden zodat we als gemeente een oplossing voor hun kunnen vinden,” licht Masum Kolkilic toe.

Energiearmoede bestrijden
De PvdA wil inwoners financieel ondersteunen. Wouter van der Spoel: “De gelijkheid bevorderen vraagt om durf om ongelijk te investeren. De grootse uitdaging waar we nu voor staan is de energiearmoede. Dan moeten wij als gemeente durven te zeggen dat we de mensen die het niet kunnen betalen om hun huis te gaan verduurzamen: die gaan we helpen.”

Hulp bieden aan wie dat nodig heeft
Welvaart over iedereen verdelen is lastig om eventjes zo te regelen, meent Irene Koene van Gewoon Dordt. “Wat we bij Gewoon Dordt heel belangrijk vinden, is dat mensen zoveel mogelijk in staat worden gesteld zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven te hebben. Als het dan niet lukt, dat we ze erbij helpen. En dat moet goed geregeld zijn.” Beweging Denk hoopt dat de wachttijden in de jeugdzorg kunnen worden aangepakt door de regie weer in handen te brengen van de gemeente.

Slachtoffers van de coronacrisis
PVV en VVD willen meer hulp geven aan ondernemers die getroffen zijn door de coronamaatregelen. “We verwachten meer geld van de overheid,” vindt Dan van Leeuwen van PVV. “We gaan dat besteden aan mensen die het al arm hebben in Dordrecht en de ondernemers die de dupe zijn geworden van de coronamaatregelen. Die kunnen we nog wat strakker gaan ondersteunen de komende tijd.”

Maarten Burggraaf van de VVD benadrukt dat het een moeilijke tijd is geweest voor het Dordtse MKB. “Wij willen dat daar een goed begeleidingsteam op komt. Ook voor die mensen die met schulden zitten: op tijd helpen voor het problematisch wordt.

Iedereen mee laten delen
En als de gemeente een meevaller heeft, dan moet iedereen daarvan profiteren, vindt de VSP. Margret Stolk: “Wij willen 390 miljoen aan Eneco-gelden verdelen over alle inwoneers van de stad. Zodat iedere Dordtenaar mee profiteert van de welvaart.” Als het aan Forum voor Democratie ligt worden gemeentelijke belastingen verlaagd. “Op die manier willen we toch gaan kijken naar meer gemak voor iedereen,” besluit Ruby Pichel.

Wilt u weten hoe de andere partijen over het thema welvaart denken? Woensdagavond is op TV Dordrecht het derde themadebat nogmaals te zien. Aansluitend zenden we de meningen van de overige kandidaten uit.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Informateur adviseert Dordtse coalitie VVD, GroenLinks, CDA en CU/SGP met akkoord op grote lijnen

Tijdens de raadsvergadering dinsdagmiddag bracht informateur mevrouw Bouvy-Koene haar advies uit ove...

Pauline Bouvy-Koene informateur in Dordrecht

Pauline Bouvy-Koene gaat aan de slag als informateur in Dordrecht. Zij is voor deze rol gevraagd doo...

Hertelling geeft geen verandering: zetelverdeling blijft hetzelfde

De definitieve uitslag verkiezingen gemeenteraad is bekend. Op dinsdag 22 maart is een hertelling ge...

Met voorkeurstemmen in de raad: 'Bijzonder om belangen van mensen te vertegenwoordigen'

Op plek 8 staan van de kandidatenlijst, maar toch met voorkeurstemmen in de raad komen; het gebeurde...

Kolff kondigt hertelling aan

Burgemeester Kolff heeft maandagochtend op het Stadskantoor de officiële zetelverdeling bekend gemaa...

Kolff kondigt hertelling aan

Burgemeester Kolff heeft maandagochtend op het Stadskantoor de officiële zetelverdeling bekend gemaa...