Dordrecht, Netherlands

Renovatieplannen Noordendijkflat vallen verkeerd bij buurtbewoners: 'Als een vlag op een strontschuit'

Stadszicht aan de Noordendijk is toe aan een flinke renovatie RTV Dordrecht
Dat de maisonettes in Stadszicht aan de Noordendijk toe zijn aan een flinke renovatie, dat kunnen de meesten wel zien. Die plannen zijn er ook, maar een eerste ontwerp van twee nieuwe verdiepingen valt niet in de smaak bij omwonenden. Ad van Loon is één van hen en woont aan de overkant: "Er wordt op een al niet zo mooi gebouw een soort duiventil gezet."
Alexander Eleveld | 8 juni 2022 13:23 | Aangepast op 8 juni 2022 13:23
Stadszicht staat er sinds de jaren 60. Vier jaar geleden is het verwaarloosde pand opgekocht door een nieuwe eigenaar. Maar, volgens Ad, heeft diegene in al die jaren nog niet zijn beste beentje voor gezet. De zichtbare vochtplekken bij de trappen, een haperende en stinkende lift en een grote hoeveelheid puin op het dak zijn al die tijd niet aangepakt. "De eigenaar zegt dat hij dat alleen kan doen als hij er twee verdiepingen extra op zet. Op die manier kan hij het opknappen van het gebouw terugverdienen," vertelt een wantrouwende Ad.
Sfeerimpressie voorkant -
Sfeerimpressie zijkant -
'Niet zo fraai'
Aanvankelijk juichten Ad en zijn medebewoners de renovatieplannen voor Stadszicht toe: "Het is ook niet zo'n fraai aanzicht." En er wordt de komende jaren sowieso flink geïnvesteerd rondom de Noordendijk. Het voormalige Regiokantoor wordt binnenkort geheel opgeknapt opgeleverd. Ook de flats links van Stadszicht gaan tegen de vlakte en maken plaats voor nieuwe sociale huurwoningen. "Maar we dachten er bij Stadszicht ook misschien iets te positief over."
Het pand is al jarenlang aan het verwaarlozen RTV Dordrecht
Veel vochtplekken in de trappengang RTV Dordrecht
'Het gaat niet om mijn uitzicht'
Ad vindt dat de andere projecten, in tegenstelling tot Stadszicht, wel op een 'solide manier' worden aangepakt: "Met KV 150 zijn ze al zeven jaar bezig om een mooi plan te verzinnen." Dat geeft volgens Ad maar aan met wat voor commerciële verhuurder ze hier te maken hebben. "Die wil gewoon zo licht en goedkoop mogelijk bouwen." Ad klaagt niet omdat hij bang is dat zijn uitzicht verstoord wordt. Maar de renovatie moet wel op een verantwoorde en duurzame manier gebeuren, vindt hij.
Het dak is (te) makkelijk toegankelijk RTV Dordrecht
Er ligt veel puin op het dak RTV Dordrecht
'Huurprijzen tot wel 1400 euro per maand'
Inmiddels heeft Ad contact gelegd met bewoners uit Stadszicht. Hij is ook bij een paar van hen binnen geweest. "Zij zijn misschien niet de wanhoop voorbij, maar worden hier niet vrolijk van", vertelt hij. "Slechte isolatie, vochtproblemen en die worden niet echt verholpen." De deur van de hoofdingang staat zelfs permanent open en daardoor kan je zonder hobbels het dak opklimmen, vertelt Ad. Een bewoonster durft haar balkon zelfs niet meer op, omdat dat slecht onderhouden is door de verhuurder. Ze hoopt dan ook dat er snel verbouwd gaat worden, maar durft daar inmiddels eigenlijk niet meer op te hopen. "Er is al die jaren niets aan gedaan", voegt ze aan het verhaal toe.
Ook de balkons zijn toe aan verbeteringen RTV Dordrecht
Welstandscommisie is positief
De welstandscommissie is tot nu toe wel erg blij en positief over de renovatieplannen van de flat, maar Ad zou daar graag eens met hen van gedachten over wisselen: "Ze moeten eens ter plekke gaan kijken en niet alleen naar het plaatje. Ze moeten eens kennis gaan nemen van de plannen die hier [rondom de Noordendijk] zijn." Er wordt volgens Ad niet echt stedenbouwkundig gedacht: het ontwerp past echt niet in deze omgeving.
Reactie verhuurder
De verhuurder wil nog niet zoveel ruchtbaarheid geven aan de renovatieplannen van Stadszicht. Hij verwacht binnen zes weken de vergunning te krijgen. De hele flat moet een nieuwe 'look and feel' krijgen en het liefst in één keer van top tot teen worden gerenoveerd. Er zijn volgens verhuurder zelfs aanpassingen gemaakt op de tekeningen na opmerkingen van omwonenden en de VvE. Mocht de vergunning nog even op zich laten wachten, dan wil hij wel alvast beginnen aan kleine werkzaamheden zoals het verbeteren van de balkons.

Lees meer over:

Stadszicht|Noordendijk|

Lees ook

Van bruut betonnen kantoorkolos naar woongebouw: regiokantoor in de race voor Puienprijs

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...

Files in de binnenstad nemen toe; bewoners doen er soms een uur over

Het wordt beduidend drukker in de Dordtse binnenstad. Op zaterdag en met name doordeweeks aan het ei...

Na lang wachten is nieuwe IKC De Regenboog dan eindelijk open

Basisschool IKC De Regenboog is woensdag aan het eind van de ochtend officieel geopend door wethoude...

Studio De Witt: de uitzetting van Jorrit aan de Noordendijk staat voor een groter probleem

Jorrit trok de afgelopen weken de aandacht van de media en de politiek. De 32- jarige Dordtenaar wer...

Actievoerders demonstreren tegen de uitzetting van Jorrit

Huurder Jorrit moest donderdag zijn appartement aan de Noordendijk verlaten. Zijn huurtermijn zat er...

Noordendijk richting Lijnbaan tijdelijk afgesloten

Vanaf donderdag is het niet meer mogelijk om vanaf de Noordendijk naar de Lijnbaan te rijden. De toe...