Dordrecht, Netherlands

Schimmelflats in Crabbehof; maar 'niets is wat het lijkt'

Bewoners van de Ruys de Beerenbrouckweg in Crabbehof schijnen al jaren last te hebben van schimmel. Volgens VVD-raadslid John van der Net duurt het veel te lang voordat beheerder Trivire actie onderneemt en dus heeft de Dordtse VVD vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders om dit probleem snel op te lossen.
Dennis Koorevaar | 9 november 2023 14:00 | Aangepast op 9 november 2023 13:12
Wie een blik op de appartementencomplexen werpt ziet het meteen; de groene aanslag op de gevels aan de voorzijde van de flats. "Ik heb het bewust maar even 'schimmelflats' genoemd", zegt John van der Net. "Maar dat is ook niet gelogen, want je kunt het gewoon zien." Door vragen te stellen aan het college hoopt de partij antwoord te krijgen op wie er verantwoordelijk is voor de gezondheid van de bewoners. "Schimmel is gewoon slecht voor de gezondheid. Schimmel komt door vocht en dus hebben mensen last van vocht in de woning. En dat moet zo snel mogelijk verholpen worden."

Een van de weinige opties om het probleem op te lossen is volgens de VVD het slopen van de woningen. Volgens beheerder Trivire is dat niet nodig, omdat het volgens hen niet gaat om schimmel, maar om aanslag van algen. "De gevels van de woningen zitten onder de groene algenaanslag. Dat kan eruitzien als schimmel, maar dat is het niet." Volgens Marianne Levering, afdelingsmanager wonen bij Trivire, komt dat doordat de voorzijde van de flats op het noorden staan. In combinatie met vocht krijg je volgens haar dit soort aanslag. "En die moeten we eens in de zoveel tijd verwijderen."

Er is bij het verwijderen van de aanslag nog enige haast, want als dat er te lang zit kan ook dat op termijn schadelijk zijn voor de gezondheid. "In het kader van het nationaal programma, waar Crabbehof onderdeel van uitmaakt, zijn we een aantal complexen aan het onderzoeken. Ook deze woningen zijn onderzocht en uit al de technische onderzoeken komt geen enkele aanleiding voor schimmelproblemen."

Daarbij laat Trivire weten dat de aanslag volgend jaar wordt verwijderd. De kans bestaat dat het dan weer terugkomt, maar dat houdt de woningbouworganisatie goed in de gaten.

Lees meer over:

Crabbehof|Wonen|trivire|

Lees ook

Tuinworkshop: tips voor (groene) inrichting nieuwe Dordtse tuinen

Wat te doen met een kaal tuintje van een nieuwbouwwoning? Met die vraag zijn bewoners van de Dordtse...

Bibliotheek Crabbehof langer open dankzij landelijke subsidie

Bibliotheek Crabbehof is voortaan vaker en langer open dankzij een impuls vanuit een landelijke subs...

Op deze plek in Dordrecht komen er 52 koopwoningen bij

Op het Admiraalsplein in de Dordtse wijk Wielwijk komen er 52 koopwoningen bij. Het gaat om twintig ...

Toine draait door van de ratten in zijn huis en slaat het kantoor en de auto's van de woningcorporatie kapot

Hij wordt stapelgek van de knaagdierenplaag in zijn woning en verliest na twee jaar zijn zelfbeheers...

Vakbonden protesteren voor hoger loon medewerkers woningcorporaties

Zo’n 100 mensen hadden zich dinsdagmiddag bij het kantoor van Trivire in Dordrecht verzameld om een ...

Door meer samen te werken en thema’s te verbinden kan betaalbaarheid wonen verbeteren

Steeds meer huishoudens hebben moeite om de woonlasten te betalen en daardoor is er een groter risic...