Dordrecht, Netherlands

Slaapschip voor 52 vluchtelingen in Papendrecht

De Industrieweg in Papendrecht Google Maps
Papendrecht opent vanaf 21 november een crisisopvang voor vluchtelingen. Omwonenden en enkele bedrijven aan de Industrieweg zijn geïnformeerd over het besluit.
Marie Frenay | 15 november 2022 17:00 | Aangepast op 15 november 2022 15:37
Binnen de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is Papendrecht de vijfde gemeente die een crisisnoodopvanglocatie opzet. Eerder openden de gemeenten Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht en Hoeksche Waard al een dergelijke opvang.

De vluchtelingen worden straks opgevangen in een boot aan een kade van de Industrieweg. Het is niet de eerste keer dat een schip wordt ingezet als tijdelijke woonruimte voor asielzoekers. Eerder dit jaar werden Oekraïense vluchtelingen ook opgevangen in een schip in Dordrecht en in Zwijndrecht.

Opdracht van het Rijk
De crisisopvang in Papendrecht is in opdracht van het Rijk opgezet en wordt ook door het Rijk betaald, geeft de gemeente Papendrecht aan. De boot wordt maximaal zes maanden gebruikt als opvanglocatie en kan 52 vluchtelingen huisvesten.

"Nederland kampt nog steeds met een crisis als het gaat om de opvang van asielzoekers en vluchtelingen. Dat heeft grote gevolgen voor alle betrokkenen. Om die reden nemen wij onze verantwoordelijkheid voor een tijdelijke crisisnoodopvanglocatie op dit schip”, geeft de gemeente aan in een persbericht.

Kleine aanpassingen
De kade waar de vluchtelingen zullen verblijven, wordt normaal gesproken gebruikt door het bedrijf GKN Fokker. Het bedrijf gebruikt de kade om vliegtuigonderdelen over het water te vervoeren naar klanten. Door de komst van de opvanglocatie, moeten zij de komende tijd hun logistiek aanpassen, maar dat vindt Dennis Laven financieel directeur van GKN Fokker geen probleem. “De opvang van vluchtelingen is een belangrijk thema en GKN Fokker is vanzelfsprekend bereid hier onze maatschappelijke verantwoordelijkheid in te nemen en de gemeente Papendrecht te ondersteunen bij het inrichten van deze opvang”, zegt hij hierover.

Ook de gemeente is blij met deze samenwerking: “Het laat ook zien hoe overheid en bedrijfsleven op dit thema prima kunnen samenwerken om resultaat te bereiken."

Lees ook

Dilemma voor bewoners Sperwerflat Sliedrecht: cv-ketel vervangen of voorgoed van het gas af?

De Sperwerflat in Sliedrecht gaat tijdens hun jaarlijkse Vereniging van Eigenaren-vergadering (VvE) ...

Drie Dordtenaren aangehouden op verdenking van drugshandel

De politie heeft drie mannen uit Dordrecht (35, 47 en 53 jaar) gearresteerd op verdenking van handel...

Politie plaatst camera bij winkelcentrum Bieshof om overlast tegen te gaan

De politie heeft in overleg met de winkeliersvereniging en de gemeente Dordrecht een mobiele camera ...

Klaar met de kerstboom? Lever ‘m in!

Op woensdag 5 januari (tussen 11.00 en 16.30 uur) en zaterdag 8 januari (tussen 11.00 en 15.00 uur) ...

Er is geen enkele reden om een nieuwjaarsduik dit jaar over te slaan

Opnieuw is er geen gezamenlijke nieuwjaarsduik dit jaar op de Merwelanden door de huidige lockdown. ...

Dordtse tatoeëerder niet blij met verbod op blauwe en groene inkt

Tatoeëerders mogen vanaf 7 januari 2023 de oude groene en blauwe inkt niet meer in de huid prikken....