Dordrecht, Netherlands

Slaapschip voor 52 vluchtelingen in Papendrecht

De Industrieweg in Papendrecht Google Maps
Papendrecht opent vanaf 21 november een crisisopvang voor vluchtelingen. Omwonenden en enkele bedrijven aan de Industrieweg zijn geïnformeerd over het besluit.
Marie Frenay | 15 november 2022 17:00 | Aangepast op 15 november 2022 15:37
Binnen de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is Papendrecht de vijfde gemeente die een crisisnoodopvanglocatie opzet. Eerder openden de gemeenten Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht en Hoeksche Waard al een dergelijke opvang.

De vluchtelingen worden straks opgevangen in een boot aan een kade van de Industrieweg. Het is niet de eerste keer dat een schip wordt ingezet als tijdelijke woonruimte voor asielzoekers. Eerder dit jaar werden Oekraïense vluchtelingen ook opgevangen in een schip in Dordrecht en in Zwijndrecht.

Opdracht van het Rijk
De crisisopvang in Papendrecht is in opdracht van het Rijk opgezet en wordt ook door het Rijk betaald, geeft de gemeente Papendrecht aan. De boot wordt maximaal zes maanden gebruikt als opvanglocatie en kan 52 vluchtelingen huisvesten.

"Nederland kampt nog steeds met een crisis als het gaat om de opvang van asielzoekers en vluchtelingen. Dat heeft grote gevolgen voor alle betrokkenen. Om die reden nemen wij onze verantwoordelijkheid voor een tijdelijke crisisnoodopvanglocatie op dit schip”, geeft de gemeente aan in een persbericht.

Kleine aanpassingen
De kade waar de vluchtelingen zullen verblijven, wordt normaal gesproken gebruikt door het bedrijf GKN Fokker. Het bedrijf gebruikt de kade om vliegtuigonderdelen over het water te vervoeren naar klanten. Door de komst van de opvanglocatie, moeten zij de komende tijd hun logistiek aanpassen, maar dat vindt Dennis Laven financieel directeur van GKN Fokker geen probleem. “De opvang van vluchtelingen is een belangrijk thema en GKN Fokker is vanzelfsprekend bereid hier onze maatschappelijke verantwoordelijkheid in te nemen en de gemeente Papendrecht te ondersteunen bij het inrichten van deze opvang”, zegt hij hierover.

Ook de gemeente is blij met deze samenwerking: “Het laat ook zien hoe overheid en bedrijfsleven op dit thema prima kunnen samenwerken om resultaat te bereiken."

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

'Tekorten spelen hier ook', maar de Drechthopper komt steeds vaker op tijd

De stiptheid van de Drechthopper is, op basis van de cijfers, betrouwbaar genoeg. Dat concludeert he...

Twee slimme bandenpompen in Papendrecht

Op twee locaties in Papendrecht zijn slimme bandenpompen geplaatst. Eén staat op de parkeerplaats va...

Hangt jouw kunstwerk straks in een museum in Varna?

De stichting Dordrecht-Varna is op zoek naar Dordtse kunstenaars die hun werk willen tonen in Bulgar...

Vanavond geen treinen tussen Dordrecht en Breda

Het treinverkeer tussen Dordrecht en Breda ligt er vanavond en vannacht een tijdlang uit. Vanwege we...

Qbuzz viert jubileum met oranje bus en kroontjes

Normaal gesproken zijn ze groen, maar op 25 april en op Koningsdag kun je een speciale oranje stadsb...

Nachtelijke kantoorbrand in Zwijndrecht: man (25) opgepakt

In de nacht van woensdag op donderdag is brand uitgebroken in een kantoorgebouw aan de Beneluxlaan i...