Dordrecht, Netherlands

Steun vanuit Tweede Kamer voor provincie en gemeenten in dossier Chemours

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer staat achter snelle maatregelen vanuit de regering om strengere maatregelen tegen Chemours mogelijk te maken. Donderdagavond werd een motie van Pvda-GroenLinks aangenomen, waarin wordt geconstateerd dat de chemiereus eigenlijk uit voorzorg gesloten zou moeten worden. Alleen de BBB was tegen.
Trevyn van Houwelingen | 22 september 2023 13:00 | Aangepast op 22 september 2023 11:53
De ruggensteun vanuit Den Haag is waardevol, maar echt hard juichen is er nog niet bij. In de motie wordt namelijk nog wel aangeduid dat er momenteel teveel juridische obstakels zijn om direct op te treden tegen de fabriek aan de Baanhoekweg. De motie vraagt de Tweede Kamer om potentieel zeer zorgwekkende stoffen gelijk te stellen aan stoffen waarvan al vast staat dat ze zeer schadelijk zijn. De provincie wilde al doen maar kreeg van de rechter te horen dat dat niet mag, omdat niet bewezen is dat de stoffen schadelijk zijn. Daarvoor zou de wet dus veranderd moeten worden. De motie werd door nagenoeg alle partijen gesteund, alleen de de BBB was tegen.
Jesse Klaver diende de motie donderdagavond namens zijn fractie in. Op woensdag haalde de fractieleider tijdens zijn spreektijd in de Algemene Beschouwingen al uit naar Chemours: “Sluit dat bedrijf!” Daarna tekende hij op dat gemeenten ondersteund worden om te procederen tegen het chemieconcern. Door het aannemen van de motie zou dat nu moeten gaan gebeuren. In een interview na afloop is Klaver tevreden: “Er is nooit eerder zo'n vergaande motie over Chemours aangenomen.’’ Hij heeft het demissionair kabinet gevraagd uiterlijk dinsdag te laten weten hoe ze de motie gaat uitvoeren.

De steun vanuit de Tweede Kamer komt na een debat in de provinciale staten van Zuid-Holland. Die willen gehoor geven aan de wens van omwonenden om een einde te maken aan de verontreiniging, maar de provincie staat machteloos als de wet niet aangepast wordt.

Lees meer over:

motie|PFAS|Tweede Kamer|Chemours|

Lees ook

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen Chemours

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen chemiebedrijf Chemours. Het waterschap wil vervolging...

'Pfas het nieuwe asbest': beleggers roepen bedrijven op ermee te stoppen

Een internationale groep grote beleggers roept de vijftig grootste beursgenoteerde chemische bedrijv...

Advocaat Bénédicte Ficq strijdt tegen Chemours: 'Dat zo'n CEO moet zeggen dat hij de komende maanden in de gevangenis zit'

De eerste slag in haar strijd tegen Chemours uit Dordrecht was vorige maand. Het Openbaar Ministeri...

Problemen rondom Chemours centraal in radiouitzendingen RTV Papendrecht

De gemoederen rondom Chemours houden de regio flink bezig. Reden voor Praatpaal Papendrecht, het wek...

Kabinet wil dat RIVM onderzoek doet naar gezondheidseffecten Chemours

Het kabinet wil dat het RIVM onderzoek gaat doen naar chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Demission...

Deze mensen deden aangifte tegen Chemours: 'Willens en wetens mensen vergiftigen, dat neem ik ze kwalijk'

Omwonenden zijn blij en opgelucht dat het Openbaar Ministerie (OM) actie onderneemt tegen het Dordts...