Dordrecht, Netherlands

Stormchaser Rick reed naar Frankrijk voor een vernietigende tornado en maakt het perfecte plaatje

Eén van de bijzondere foto's die Rick Bekker zondag maakte in Noord-Frankrijk Rick Bekker
Even op een zondagmiddag op en neer van Heerjansdam naar Noord-Frankrijk. Niet voor een vakantie, maar om het perfecte plaatje te schieten van de speciale buienstructuur boven het noord-Franse platteland. Stormchaser Rick Bekker spotte zelfs een kleine tornado en als klap op de vuurpijl haalden zijn foto's ook nog het Franse journaal. "Zoveel regen en bliksem, dat is uniek."
RTV Rijnmond | 25 oktober 2022 09:54 | Aangepast op 25 oktober 2022 09:54
"We houden de weerkaarten van tevoren goed in de gaten", vertelt Rick, die als stormchaser extreme weersomstandigheden zoals onweer, stormen en tornado's maar wat graag van dichtbij gaat bekijken. "We kijken naar waar potentie is op zwaar weer en waar die potentie mogelijk wordt benut. Is het de moeite, dan gaan we er ook daadwerkelijk heen."

Dat was zondag dus het geval, toen hij met zijn beste vriendin en enkele andere stormchasers in de auto stapte en eindigde bij het Franse dorpje Bihucourt. "Daar is de tornado vol overheen gegaan en heeft 'ie ook voor schade gezorgd. Een week van tevoren zagen we de eerste signalen van potentie al. Maar voor je kunt zeggen of het ook echt de moeite waard is, heb je het over zaterdag of zondagochtend."
Storm en buien boven noord-Frankrijk Rick Bekker
Hij was in totaal zo'n zeven uur onderweg voor het perfecte plaatje. De buienstructuur in combinatie met de kans op een tornado was uiteindelijk de trigger om zondag in de auto te stappen richting het zuiden. "Eigenlijk ging ik voor de buienstructuur, maar je weet dat er echt kans is op een tornado. Die kans is klein, maar hij kwam er. We stonden precies op de sweet spot waarbij we een mooi overzicht hadden over de buien én de tornado. De kunst van het positioneren, dat is het spelletje van de stormchaser."

De hevigheid van de buien in combinatie met de tornado zo laat in het jaar, zijn volgens Rick zeldzaam. "Eind oktober zoveel regen en bliksem zien, dat is uniek. Een bui die zo agressief en sterk is, is schitterend." Hoewel het prachtige plaatjes oplevert, kan het natuurverschijnsel ook verwoestend zijn. Dat merkten de inwoners van Bihucourt, waar tientallen daken zijn beschadigd en de straten vol liggen met dakpannen. De storm en de buien trokken vervolgens over België en Nederland.


'Uitschieter'
De tornado in Noord-Frankrijk was een uitschieter, zegt Rick. "We hebben weleens stormchases gehad waarbij je 1500 kilometer rijdt op één dag en je verder niks ziet. Nu was de tornado hemelsbreed vier kilometer van ons vandaan en zorgde het, in combinatie met de zonsondergang, voor prachtige plaatjes."
Echte spanning voelde Rick als doorgewinterde stormchaser niet. "Maar er komt natuurlijk wel een zekere dosis adrenaline bij kijken. Ik heb het vaker gedaan, dus ik weet hoe het spelletje stormchasen werkt en wat je wel en niet moet doet. Maar het geeft altijd een adrenalinekick. Helemaal als je die wolkenstructuur ziet en die tornado ziet ontstaan, dan ga je gewoon uit je dak."
De bijzondere foto's van Rick haalden maandag zelfs het Franse journaal Rijnmond
Terwijl Rick de tornado volgde, liet deze een spoor van vernieling achter in de noorderlijke regio's Hauts-de-France en Normandië. Daar zijn de daken van de huizen gerukt en lijkt het gebied op een oorlogszone. Vrachtwagens liggen op hun kant op de snelwegen en tientallen woningen raakten zwaar beschadigd. De straten liggen bezaaid met dakpannen, takken en zelfs volledige bomen. Enkele dorpsbewoners raakten lichtgewond.
Dit verhaal komt van onze mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

Storm|

Lees ook

Volgende stormen onderweg: 'Die ene kan zwaarder zijn dan Corrie'

Het wordt een onstuimig weekje. Niet één maar twee stormen komen op de regio af. Weerman Ed Aldus:...

Volgende stormen onderweg: 'Die ene kan zwaarder zijn dan Corrie'

Het wordt een onstuimig weekje. Niet één maar twee stormen komen op de regio af. Weerman Ed Aldus:...

LIVEBLOG: Code oranje voor storm Eunice

Welkom bij dit liveblog over de storm die vandaag door het land raast. De storm draagt de naam Eunic...

Storm Eunice gaat ook in Dordt voor overlast zorgen: Code oranje

Het waait flink in Dordrecht, maar storm Dudley heeft vooralsnog voor weinig schade gezorgd. Voor wi...

Vrijdag vanaf 14:00 uur geen treinen door storm

Vanwege storm Eunice rijden er morgen in heel Nederland vanaf 14:00 uur geen treinen, dat meldt de N...

Weerman Ed Aldus over uitzonderlijk weeralarm: ‘Blijf binnen’

Het KNMI heeft voor grote delen van ons land een weeralarm afgekondigd. Voor onze regio, maar ook vo...