Dordrecht, Netherlands

Talenten gebruiken om een verschil te maken op maatschappelijke thema's

Je talenten gebruiken voor dat wat jij belangrijk vindt. Dat staat de komende periode bij het Insula College in Dordrecht centraal. 500 leerlingen trapten dinsdagmorgen de maatschappelijke dienstijd (MDT) af in het bijzijn van Young Impact. Een organisatie die jongeren helpt hun talenten te ontwikkelen en daarmee impact te maken op maatschappelijke thema's.
Dennis Koorevaar | 13 september 2023 09:30 | Aangepast op 13 september 2023 09:30
"Wij geloven dat jongeren nu al het verschil kunnen maken door hun talenten in te zetten voor wat zij belangrijk vinden", vertelt Wendy Kakebeeke. Zij is directeur van Young Impact. In de afgelopen zeven jaar hebben zij al meer dan 200.000 jongeren zo ver gekregen om in actie te komen voor wat zij belangrijk vinden. "Dat kan van alles zijn; klimaat, diversiteit of gezondheid. En door iets te doen wat je leuk vindt maar er ook iets goeds mee te doen, dan maak je de wereld een beetje mooier en daar hopen wij aan bij te dragen."

Het gaat voornamelijk om thema's met een maatschappelijk thema. "Denk bijvoorbeeld aan een eigen sportvereniging, bij verstandelijk beperkten, in een verzorgingstehuis voor ouderen of met vluchtelingen", Gerda Prosman van het Insula College geeft nog een aantal voorbeelden. "Thema's waar zij nog niet bekend mee zijn, dat is natuurlijk het leukste."

MDT is een programma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries. Tijdens dit programma kiezen jongeren tussen de 12 ren 30 jaar ervoor hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun eigen leefwereld en tegelijkertijd iets te doen voor een ander.

"Heel veel jongeren willen graag iets doen maar weten vaak niet wat of hoe dan," legt Wendy uit. Ze noemt het meest recente voorbeeld; de aardbeving in Marokko van vorige week. "Heel veel jongeren zeggen dan wel iets te willen betekenen maar weten niet goed waar zij moeten beginnen. Dan is het heel fijn als je daar samen met iemand over kan brainstormen."

Dinsdagochtend kregen de leerlingen verschillende workshops. Zo kregen zij een les boxen en gingen zij 's middags langs de voedselbank om een handje te helpen en langs verzorgingstehuizen in de buurt.

Bekijk hier de reportage die RTV Dordrecht maakte over de aftrap:

Lees meer over:

mdt|insula college|

Lees ook

Warm, versleten en les in de gymzaal: deze school is nodig toe aan iets anders

Versleten, veel te warm en overvol. Het Insula College wil, weliswaar met pijn in het hart, snel afs...

Uitwisselingsstudenten verkennen Dordt: ‘Wat veel fietsen!’

Leerlingen van het Dordtse Insula College doen mee aan het Europees uitwisselingsproject Erasmus+. R...

Scholieren verzamelen massaal spullen voor minimagezinnen: 'Heel trots'

Leerlingen van het Insula College hebben donderdag massaal spullen ingezameld voor mensen die weinig...

H3O over ontslagen medewerker: ‘Hij heeft de sociale veiligheid ernstig schade berokkend’

De reden van het ontslag van de onderwijsassistent Benny Elwuar is omdat ‘zijn handelen de sociale v...

Omstreden onderwijsassistent vangt bot bij rechter, ontslag was terecht

Het ontslag van de christelijke onderwijsassistent Benny Elwuar door stichting H3O was terecht, dat ...

Geschil tussen Stichting H3O en docent-assistent Elwuar voor de rechter

De civiele rechtszaak tussen Stichting H3O en docent-assistent Benny Elwuar vond deze ochtend plaats...