Dordrecht, Netherlands

Telefoonvrij begin van de week op Johan de Witt

Mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches mogen vanaf 1 januari 2024 niet meer in de klas op de middelbare school. Op het Johan de Witt Gymnasium wordt er al voorgesorteerd op die nieuwe afspraak, de leerlingen mogen op maandagen en dinsdagen geen telefoon meer in bezit hebben tijdens de les.
Trevyn van Houwelingen | 5 september 2023 17:00 | Aangepast op 5 september 2023 16:20
Thuis of in de kluis
De mobiele telefoon mag op maandag en dinsdag wel mee naar school, onder het principe “thuis of in de kluis”. Dat houdt in dat de telefoon bij aankomst in het kluisje van de leerling verdwijnt en daar pas aan het eind van de schooldag weer uitgehaald mag worden. Zo worden de leerlingen in de pauzes ook gestimuleerd om met elkaar bezig te gaan.

Marco Oehlensläger is de rector van het gymnasium, hij vertelt dat zijn school voor de zomervakantie al begonnen is met een telefoonloze dag, waarbij zowel de docenten als leerlingen een dag geen telefoon mochten meenemen. “Dat leverde toch wat problemen op, omdat de leerkrachten de absentielijsten bijvoorbeeld niet konden inleveren. De leraren mogen in de huidige situatie wel mobiele telefoons hebben, dat is niet hypocriet zolang we als school maar aan onze leerlingen kunnen uitleggen waarom dat zo is.”
Volgens Öehlenslager staan de leerkrachten op de school vierkant achter de stap om telefoons te weren uit de lokalen. Jeroen van Raaij is aan zijn zestiende jaar in het onderwijs begonnen als biologiedocent, hij heeft de opkomst van de mobiele telefoon nog meegemaakt: “Je ziet dat de mobiel een steeds prominentere plek is gaan krijgen in het klaslokaal. Die ontwikkeling is zo langzaam gegaan dat je niet door hebt wat voor invloed dat apparaat tegenwoordig op leerlingen heeft. Met de aankondiging van de bindende afspraak werden we daar weer mee geconfronteerd, dat gecombineerd met meer onderzoek naar het effect van een telefoon op een puberbrein was voor ons reden om alvast aan de slag te gaan met telefoonvrije dagen.”

Afspraak
Waar de omgang met mobiele telefoons voorheen per school werd geregeld zijn er voor 1 januari 2024 dus afspraken gemaakt tussen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en een groot aantal belangenverenigingen van het voorgezet onderwijs. Daaruit kwam de afspraak: ‘Mobiele telefoons en andere devices zijn niet toegestaan in de klas, tenzij ze educatief worden gebruikt tijdens de les.’ Leerlingen die afhankelijk zijn van hun telefoon mogen deze wel gebruiken, bijvoorbeeld om medische redenen. Scholen moeten hiervoor zelf regels afspreken met leraren, ouders en leerlingen.
Op dit moment is de afspraak op het gymnasium nog zo dat de leerlingen in de pauze de vrijheid hebben om zelf te bepalen of ze hun telefoon wel of niet willen gebruiken. Volgens wetenschappelijk onderzoek werkt het ontzeggen van toegang tot mobiele telefoons vooral als de leerlingen er de hele schooldag niet mee in aanraking komen. De kans is groot dat die regel na verloop van tijd ook op de school wordt ingevoerd.

Leerlingen zelf reageren gemengd op de beslissing van de school. Ze zeggen er in de klas toch al niet mee bezig te zijn, dus snappen een verbod in de klas. Maar tijdens de pauze moeten er toch berichten beantwoord, tiktoks gemaakt en apps gedownload worden. En een rondblik tijdens de pauze bevestigt het vermoeden dat de leerlingen zeker nog niet allemaal klaar zijn om hun telefoon in de pauze met rust te laten.

Één leerling geeft in gesprek met onze verslaggever aan dat roosterwijzigingen juist online te vinden zijn. Er zal dus nog even goed nagedacht moeten worden over de logistieke veranderingen die overstap naar een mobielloze school met zich meebrengt. Rector Oehlenschläger is realistisch: “Lukt het niet meteen helemaal op 1 januari, dan maken we dit jaar in ieder geval goede stappen richting volgend jaar.”

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte op het Johan de Witt-gymnasium.

Meest gelezen

Lees ook

Leerlingen Johan de Witt-gymnasium net geen kampioen NK Debatteren

Een spannende dag was het zaterdag voor zes Dordtse scholieren van het Johan de Witt-Gymnasium. In U...

'Op de basisschool werd ik niet begrepen, hier voel ik me goed.'

De Johan Junior Brugklas van het Johan de Witt gymnasium lijkt in eerste instantie op iedere andere ...

Johan de Witt Gymnasiun als vijfde geëindigd op NK Debatteren

Helaas, ze hadden gehoopt op de eerste plek maar dat werd het niet. Het Utrechts Stedelijk Gymnasium...

Dit Dordts debatteam wil de Nederlandse titel in de wacht slepen

Het debatteam van het Johan de Witt Gymnasium uit Dordrecht staat zaterdag in de finale van het NK D...