Dordrecht, Netherlands

Johan de Witt Gymnasiun als vijfde geëindigd op NK Debatteren

Het Dordtse team bij de winst van een van de voorrondes Johan de Witt Gymnasium
Helaas, ze hadden gehoopt op de eerste plek maar dat werd het niet. Het Utrechts Stedelijk Gymnasium ging er vandoor met de titel van het NK Debatteren voor havo/vwo. De scholieren van het Johan de Witt Gymnasium deden zaterdag mee aan de wedstrijd, die werd gehouden op de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Marjolein Vos | 31 januari 2023 09:00 | Aangepast op 31 januari 2023 09:00
De Dordtenaren moesten genoegen nemen met de vijfde plek, maar daar zijn ze stiekem toch best nog wel trots op. Ze lieten namelijk meer dan 20 teams van bijna 75 scholen achter zich.

In totaal gingen er meer dan tachtig scholen uit heel Nederland in debat over actuele maatschappelijke thema’s zoals social-mediagebruik onder jongeren, de woningcrisis en een persoonlijk CO2-budget. Na drie voorrondes in november plaatsten 26 teams zich voor de finale.

Het jurypanel bestond uit een grote poule van mensen uit het bedrijfsleven, onderwijs, politiek en andere (oud)debaters. Zij beoordeelden de teams op presentatie en argumentatie.

De wedstrijd werd georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut. Er wordt ook een NK Debatteren gehouden voor de onderbouw, vmbo en mbo. Stichting Nederlands Debat Instituut zet zich al 25 jaar in om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Dat doet de stichting door het organiseren van landelijke debattoernooien, het geven van debattrainingen in de klas, het verzorgen van bijscholing aan docenten en het ontwikkelen van lesmateriaal.
De winst ging naar het Utrechts Stedelijk Gymnasium Fotograaf: Tamar Koppel

Lees ook

Dit Dordts debatteam wil de Nederlandse titel in de wacht slepen

Het debatteam van het Johan de Witt Gymnasium uit Dordrecht staat zaterdag in de finale van het NK D...