Dordrecht, Netherlands

Terugblikken met Cor van Verk in zomerserie 'Op Pad Met Ad'

Cor van Verk in gesprek met Ad van den Herik.
Deze zomermaanden geniet hij ook even van vakantie, maar Ad van den Herik is nog wel gewoon te zien op TV Dordrecht. In juli en augustus herhalen we namelijk de hoogtepunten van dit seizoen ‘Op Pad Met Ad’.
Marjolein Vos | 3 augustus 2022 12:02 | Aangepast op 3 augustus 2022 12:02
In het programma gaat Ad iedere week met bijzondere Dordtenaren op pad. Deze keer herhalen we het gesprek met Cor van Verk, die in april met vertelde over zijn politieke loopbaan, waar hij dit jaar een punt achter zette.

Bijna nooit vrije tijd
“Het is de slechtst betaalde baan en het best betaalde vrijwilligerswerk”, zo omschrijft Van Verk zijn werk als PvdA-raadslid. “Je moet er knoer(t)hard voor werken, veelal in de weekenden. De zondagen waren bij mij altijd bestemd voor de politiek en dat betekende dat mijn vrouw Gerda altijd alleen naar onze ouders kon gaan. Drie of vier avonden per week weg zijn, dat gaat je op een gegeven moment opbreken. En dan is het na zestien jaar ook wel mooi geweest.”

Van Verk heeft door de jaren heen van alles meegemaakt met ‘zijn’ PvdA. In 2014 werd hij groots geïntroduceerd als opvolger van Jan Lagendijk. Tijdens een wandeling door de Dordtse binnenstad bespreken ze zijn politiek loopbaan in Dordt. En dat is er één met ups en downs. Ooit, in de jaren 80, was Dordrecht een rood bolwerk. De PvdA had toen negentien zetels. Daar zijn er vandaag de dag nog maar twee van over.

Opkomst Beter voor Dordt
In 2010 kelderde de PvdA van twaalf naar zes zetels. Dat kwam mede door de opkomst van Beter voor Dordt. In 2015 zakte de partij terug naar vier zetels. “Die vijftien zetels voor Beter voor Dordt hadden we niet zien aankomen”, zegt Van Verk. “We hadden wel gedacht dat ze groot zouden worden, misschien zelfs groter dan de PvdA. Ik denk wel dat er in die periode de stomme fout is gemaakt om toch maar door te zetten op de bouw van de Zuidpolder en het Belthure park.”

“Wat me wel heeft verrast, is dat ze zo groot zijn gebleven; de afgelopen twaalf jaar. Maar ze zijn nu terug naar een normale, gezonde omvang van vijf zetels. Het gaf destijds een volstrekt ongezonde verhouding, van 2010 tot 2014. Het gaf een enorme machtspositie van Beter voor Dordt.”

Dat de PvdA steeds minder op de steun van de Dordtse kiezer kon rekenen, zoekt hij niet zozeer bij zichzelf. “Ik weet niet wat ik mezelf zou moeten kwalijk nemen. Het is voor een deel de tijdsgeest. Het heeft met een aantal dingen te maken. In de eerste periode hebben we een keiharde oppositie gevoerd. We hebben zelfs een tegenbegroting ingediend. In de tweede periode dat ik lijsttrekker was, hebben we moeten inleveren. En eerlijk gezegd was dat ook een periode waarin we intern veel gedoe hadden. Dat kan ik mezelf wel kwalijk nemen, waardoor het niet zo lekker liep. Ik merkte dat mijn motivatie aanzienlijk minder was dan de periodes daarvoor.”

Zomerse uitzendingen
Benieuwd naar het hele verhaal van Van Verk? Kijk dan woensdag- en vrijdagavond vanaf 18.00 uur naar TV Dordrecht. Dan wordt ‘Op Pad Met Ad’ na het nieuws uitgezonden. Deze zomer volgen er nog meer hoogtepunten van dit seizoen. Met onder meer voormalig directeur van het Dordrechts Museum Peter Schoon, tegeldichter Ad de Rooij en de Italiaanse Dordtenaren Balisteri en Barone.

Lees meer over:

Op Pad Met Ad|PvdA|

Lees ook

Woning waarin alles te koop is, staat nu zelf te koop

Dick Leendertse streek 15 jaar geleden met zijn partner neer aan de Groenmarkt. Daar begonnen ze hun...

De vlag kan uit na ontknoping in rioolkastsoap: 'Ze hebben een blunder gemaakt'

Het heeft vier jaar geduurd, maar er komt een einde aan de soap rondom de rioolkast op de Hazelaarla...

Op Pad Met Ad: ‘Wat doen de prijsstijgingen met u?’

In een nieuwe aflevering van Op Pad Met Ad worden Dordtenaar op straat gevraagd naar hun ervaringen ...

PvdA brengt rozen langs zorglocaties op Valentijnsdag

De Partij van de Arbeid ging op Valentijnsdag op pad om bewoners van woonzorgcentra blij te maken. B...

Herhaling van Op Pad Met AD: DOV viert 120 jarig bestaan

Deze periode is hij even niet actief, maar Ad van den Herik is nog wel gewoon te zien op TV Dordrech...

Bekijk het hier: Dordtse lijsttrekkers in debat bij 'Rijnmond Kiest'

De zestien lijsttrekkers van de Dordtse politieke partijen gingen dinsdag in debat, georganiseerd do...