Dordrecht, Netherlands

USAR-team gehuldigd door burgemeester Aboutaleb en op bezoek bij burgemeester Kolff

De leden van het USAR-team in het stadhuis van Rotterdam ©Rijnmond
Ze zijn nog geen week terug uit het rampgebied, maar werden afgelopen maandag al op het stadhuis van Rotterdam ontvangen door de burgemeester. Hij wilde de leden van het USAR-team persoonlijk bedanken voor hun inzet voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije.
Marjolein Vos | RTV Rijnmond | 22 februari 2023 12:45 | Aangepast op 22 februari 2023 12:45
Het USAR-team, met daarin ook tien reddingwerkers uit de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid, vertrokken een dag naar de aardbeving om te helpen zoeken naar overlevenden in het zwaargetroffen Zuidoosten van Turkije. In totaal haalden ze twaalf mensen levend onder de puinhopen vandaan.

Twee van hen zijn de Rotterdamse brandweerlieden en leden van het USAR-reddingsteam Frank Zoeteweij en Chris Reijtenbagh. Zoeteweij is trots op het werk dat hij en zijn collega's hebben verzet, maar vertelt tegelijkertijd hoe zijn dagen in het rampgebied vooral in het teken van diepe rouw stonden. "We zijn allemaal mensen. Vanuit ons werk zijn we gewend om ellende te zien, maar niet op deze schaal", legt hij uit. "De dankbaarheid van de Turkse en Syrische gemeenschap is motivatie om door te gaan."


Onwennig
Weer terug in Nederland zijn voelt voor de brandweerman nog wat onwennig. "Je komt in een andere wereld thuis. Ieder uur dwalen je gedachten wel af naar de mensen daar", legt hij uit. "Het heeft tijd nodig om dat een plaats te geven."
Collega Chris Reijtenbagh vertelt hoe hij het gewone leven weer oppakt. "Op woensdag sta ik gewoon weer op de brandweerpost voor m'n werk", zegt hij nuchter. Mocht zich de komende dagen opnieuw een aardbeving voordoen, twijfelt hij geen seconde of hij weer die kant op zou gaan. "Zodra het materieel weer is aangevuld en we weer inzetbaar zijn, sta ik klaar om te gaan."

De Turkse ambassadeur Selçuk Ünal was ook bij de huldiging. Hij sprak zijn dankbaarheid uit aan het team. Burgemeester Aboutaleb noemde de teamleden 'helden'.

Bekijk hoe de leden van het USAR-team werden gehuldigd op het Rotterdamse stadhuis in deze video van onze mediapartner Rijnmond.
Dordtse waardering
Ook lovende woorden voor de USAR-leden van burgemeester Kolff. Samen met een aantal van zijn collega's uit de regio ontving hij ze woensdagmorgen op het Dordtse stadhuis. De pers was niet uitgenodigd.

Lees meer over:

Aardbeving|Turkije|USAR-team|Syrie|

Lees ook

Benefietwedstrijd levert 100.000 euro op

Het evenement Hart4Slachtoffers, afgelopen weekend aan de Krommedijk in Dordrecht, heeft een geldbed...

Video-analist Kenny maakte aardbeving van dichtbij mee: ‘Was best heftig’

Een klus voor de nationale voetbalselectie van Congo-Brazzaville kreeg voor Kenny Basteleus (32) een...

Vier voorgangers spreken in Grote Kerk gebed uit voor Turkije en Syrië

Op de solidariteitsbijeenkomst voor de slachtoffers van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië sprak...

Masum keert terug uit rampgebied Turkije: ‘Dit heeft mij diep geraakt’

Dordtenaar Masum Kolkilic is teruggekeerd uit het Turkse rampgebied. Hij is diep onder de indruk wat...

Dordtenaren organiseren op 26 april benefietduel voor slachtoffers aardbeving

Dordrecht staat op woensdag 26 april in het teken van een sportieve actiedag voor de slachtoffers va...

Kolkiliç vertrokken naar Turkije om ingezameld geld persoonlijk te overhandigen

Met pijn in zijn hart kijkt hij naar de beelden uit het rampgebied. Masum Kolkiliç komt zelf uit de...