Dordrecht, Netherlands

Van gevangenis tot raadzaal: rondleiding door stadhuis moet Dordtenaren enthousiast maken voor lokale politiek

De gemeenteraad en burgemeester Kolff nodigden onlangs inwoners van Dordrecht uit voor een rondleiding door het stadhuis. De deuren werden geopend voor belangstellenden in geschiedenis en in de lokale democratie. Een mooie gelegenheid om achter de schermen te kijken, informatie te krijgen over het historische gebouw met de voormalige stadsgevangenis én om een raadsvergadering bij te wonen. En zo ook een kans om kennis te maken met mensen die de stad besturen.
Marjolein Vos | 23 februari 2023 14:50 | Aangepast op 23 februari 2023 14:50
Bijna twintig bezoekers werden in de hal welkom geheten door de burgemeester. Hij vertelde over zijn werk als burgemeester, de historie van het stadhuis en het belang van de lokale democratie. Na een kop koffie of thee en een typisch Dordtse lekkernij volgde een rondleiding door het Stadhuis met gids Lucas Versluis. Hij gaf de deelnemers uitleg over de meeste vertrekken tot aan de zolderverdieping, waar ooit een stadsgevangenis is geweest: “Datgene wat je nu ziet, noem het maar sporen van menselijke aanwezigheid moet je dateren in de negentiende eeuw”, zoals hij dat verwoordt.
Betrokkenheid vergroten
Het is de wens van de gemeenteraad van Dordrecht om de kloof tussen de inwoners en de politiek te verkleinen. “Wat er in Den Haag is belangrijk voor iedereen in Nederland, maar hier in de lokale democratie, dáár gebeurt het. Daar worden besluiten genomen die direct invloed hebben op de leefomgeving van inwoners van onze stad”, legt burgemeester Kolff uit. Hij is graag in de raadszaal met de gemeenteraad, maar als hij mensen rondleidt dan laat hij graag de cellen op zolder zien. Hier is nooit iemand ontsnapt behalve de wereldberoemde boeienkoning Harry Houdini, die zich in 1903 vrijwillig liet opsluiten bij wijze van stunt. Gids Lucas Verluis vertelt er geanimeerd over.

Zijn verhalen vallen in de smaak bij Henk en Hennie Groen, die al 32 jaar in Dordrecht wonen. Ze wilden altijd al een keer het stadhuis bezoeken, maar op een of andere manier kwam dat er nooit van. Hennie vond de gevangenis het leukst. Het viel haar op “dat het heel erg oud is allemaal en heel klein en bekrompen, niet meer van deze tijd”. Ze is benieuwd of de vergadering van de gemeenteraad minder 'stoffig' is. Na de rondleiding namen ze plaats op de publieke tribune om het debat in de gemeenteraadsvergadering te volgen. Ook spraken ze met een paar raadsleden over hun werk. En dat was juist de bedoeling van de organisatie van de rondleiding.
Wil je ook een keer een kijkje nemen in het stadhuis? Je kunt iedere maand de vergadering van de gemeenteraad bijwonen. En daarnaast kun je ook iedere eerste zondag van de maand het gebouw van binnen bekijken. De deuren staan open tussen 12.00 en 16.30 uur. Je hoeft geen afspraak te maken. De entree bedraagt 1 euro. Of boek een rondleiding met gids bij een van de lokale aanbieders.

Lees meer over:

Stadhuis|Gemeenteraad|

Lees ook

300 Dordtenaren herdenken Navalny met lichtjestocht: ‘Heel indrukwekkend’

Een stille stoet van Dordtenaren trok woensdagavond door de binnenstad. Ze liepen van het Hof naar h...

Bomen maken tongen los in Dordtse raad: 'Gevecht tussen verstand en hart'

Hoe intensief moeten bomen onderhouden worden? Die vraag stond dinsdag centraal in de Dordtse raad. ...

College wil snel nieuw horecabeleid

Burgemeester en wethouders willen dat de gemeenteraad haast maakt met de besluitvorming over een ni...

Nooit meer dorst door ruim twee dozijn tappunten in twee jaar

Het aantal openbare waterpunten in de stad gaat omhoog. Bovenop de veertien punten die er nu door de...

Veel onzekerheid voor bewoners Weeskinderendijk, ondanks motie voor steun

Bewoners van de Weeskinderendijk Oost moeten voorrang krijgen bij het vinden van een nieuwe woning e...

Dordtse politiek versplintert verder: Wouter van der Spoel verlaat PvdA

Wouter van der Spoel verlaat de Dordtse PvdA-fractie. Het raadslid was sinds 2002 actief voor de Pvd...