Dordrecht, Netherlands

Van warenhuis Gerzon naar opgeknapt woon-winkelpand: ‘Voorstraat 280 is een sieraad voor de stad’

De pui van Voorstraat 280 is genomineerd in de categorie Woon-Winkelpand Foto: Fokko van der Straaten
Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs die sinds 2017 elke twee jaar wordt uitgereikt door de Vereniging Oud-Dordrecht. Daarmee wil de vereniging de verbetering van het stadsaangezicht ondersteunen. Uit alle inzendingen van dit jaar heeft een commissie inmiddels een shortlist samengesteld, waar een vakjury uiteindelijk de winnaars uit zal kiezen. De panden zijn verdeeld in drie categorieën: Bedrijfspand, Woon-winkelpand en Herbestemming. Ook wordt er een publieksprijs toegekend, waar op gestemd kan worden.
Marjolein Vos | Fokko van der Straaten | 11 oktober 2023 12:12 | Aangepast op 11 oktober 2023 12:12
Op RTV Dordrecht lichten we drie genomineerde panden uit. Maandag stond het voormalig regiokantoor aan de Noordendijk in de schijnwerpers, nu werpt jurylid en architect Andries Laane zijn blik op Voorstraat 280. Een pand met een rijke historie: ooit was het warenhuis Gerzon er gevestigd. Tegenwoordig zit er op de begane grond een bruidsmodezaak, maar zijn er op de bovenste verdiepingen woningen gerealiseerd. Daarbij is er veel aandacht besteed aan oude elementen.
Boven de winkel zijn negen woningen gerealiseerd Foto: Fokko van der Straaten
Eén van die elementen zijn de ramen. “Het zijn prachtige slanke kozijntjes uit 1925”, vertelt Laane. “En heel bijzonder daaraan is dat het taatsramen zijn, dus die scharnieren in het midden in plaats van aan de zijkant. Om het pand toch bewoonbaar te maken, hebben ze er een isolatiewand voorgezet. Als je goed kijkt, kun je achter die stalen kozijnen nieuwe geïsoleerde kozijnen zien, waar trippelglas of dubbelglas in zit, waardoor die oorspronkelijke monumentale kozijnen helemaal gered zijn.”
De etalages zoals ze er vroeger uit zagen Foto: Regionaal Archief Dordrecht
De jury is erg te spreken over de renovatie, maar ziet nog wel wat verbeterpunten. Het kan allemaal nog mooier, volgens Laane. De gevel is namelijk geschilderd en niet meer in originele staat. Dat is mede gedaan om afbraak door weersomstandigheden tegen te gaan. Maar ook de nieuwe pui kan weer in ere hersteld worden. “Als je naar de historische etalages kijkt die daaronder gezeten hebben, met diezelfde slanke stalen profielen als de kozijnen daarboven, dan is hier nog wel een wereld te winnen. Maar het is een sieraad voor de stad, we zijn blij dat ‘ie er weer is, dat ‘ie weer een functie heeft en voor langere tijd gewaarborgd is. Maar er zijn nog stapjes in de verbetering die gezet kunnen worden.”
* In de video wordt gesproken over Voorstraat 180. Dat klopt niet, dit moet zijn 280.
Op woensdag is op RTV Dordrecht de derde aflevering in deze serie over de Puienprijs te zien. Dan neemt Andries Laane ons mee naar de Kunstkerk. Op donderdag in ons programma Eilandleven is een lange versie te zien van de bezoeken aan de genomineerde panden. Op 12 oktober worden om 20.00 uur in de Trinitatiskapel de winnaars van de Dordtse Puienprijs bekendgemaakt. Je kunt nog stemmen op de publieksprijs via de website www.dordtsepuienprijs.nl. Daar is ook de toelichting van de jury te vinden bij de uitgekozen panden.

Lees meer over:

Dordtse Puienprijs|Voorstraat|

Lees ook

Aandacht voor de schoonheid van Dordrecht in Eilandleven

De Vereniging Oud-Dordrecht maakt zich op voor de uitreiking van de Puienprijs. De prijs die in het ...

Na jarenlange leegstand eindelijk nieuwe bestemming voor Berckepoort

De afgelopen jaren hebben meerdere initiatiefnemers zich gemeld om nieuw leven in de Berckepoort te ...

Kunstkerk in de race voor Puienprijs: ‘Spraakmakend hoort bij zo’n cultuurpodium’

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...

Van bruut betonnen kantoorkolos naar woongebouw: regiokantoor in de race voor Puienprijs

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...

Kunstkerk en Regiokantoor in de race voor Dordtse Puienprijs

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...

Oud-katholieke kerk Dordt bestaat driehonderd jaar: eigenzinnig en kleinschalig

De oud-katholieke kerk in Nederland is dit jaar driehonderd jaar onafhankelijk van de rooms-katholie...