Dordrecht, Netherlands

Na jarenlange leegstand eindelijk nieuwe bestemming voor Berckepoort

De Berckepoort nu RTV Dordrecht
De afgelopen jaren hebben meerdere initiatiefnemers zich gemeld om nieuw leven in de Berckepoort te blazen. Vastgoedondernemer Herman Mettes en makelaar Tim Vrolijk zijn uiteindelijk de partij die het moeten gaan doen. In 2027 komt er een einde aan de leegstand van het pand op de Voorstraat. Woensdagmorgen werden de plannen gepresenteerd.
Dennis Koorevaar | 12 oktober 2023 10:48 | Aangepast op 12 oktober 2023 10:48
De Berckepoort werd gebouwd in 1530 in opdracht van wijnkoper Matthijs Berck en fungeerde als woonhuis en wijnopslag. Onder andere Willem van Oranje heeft een tijd in het gebouw gewoond. Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat het pand nu al zo'n 10 jaar leeg staat, maar daar komt per 2027 dus verandering in. Dan openen het hotel, het restaurant en de bierbrouwerij.
De Berckepoort half jaren '90 Regionaal Archief Dordrecht
Het is niet voor het eerst dat er plannen voor de Berckepoort zijn ingediend bij de gemeente. Vrolijk en Mettes hebben zich in 2021 al gemeld samen met Restaurant Daantje. Echter zou de verkoop niet goed zijn verlopen en moest het hele proces over. Wederom kwamen Vrolijk en Mettes als winnaar uit de bus. Dit keer zonder Daantje.

"Vorige keer was duidelijk dat er in het proces niet helemaal duidelijk was wat we gevraagd hadden", zegt wethouder Tanja de Jonge. "Dan moet je zo'n proces stoppen. We hebben er van geleerd en dit proces hebben we goed opgepakt en goed gekeken wat we nu eigenlijk wilden." Een van die wensen was een levendiger deel van de Berckepoort aan de kant van de Voorstraat.


De Jonge: "We hebben ook te maken met een monument, dus niet alles kan. De nieuwe uitbaters krijgen veel vrijheid, maar moeten wel rekening houden met de randvoorwaarden." Daar is Herman Mettes zich van bewust. "Zo'n monument blijft altijd een verrassing. Toch denken we dat de plannen die we hebben haalbaar zijn, anders beginnen we hier niet aan."

Aan de Voorstraat-zijde komt een horeca-gedeelte. De bestaande bar en keuken worden eruit gehaald en de ruimte wordt opnieuw ingericht. In de glazen pui komen openslaande- of harmonicadeuren om aan te sluiten op het te realiseren terras. Boven komen zo'n vijftien hotelkamers. Dat betekent dat bijvoorbeeld het theater verdwijnt. Aan de zijkant van het gebouw komt een bierbrouwerij die toegankelijk zal zijn via de Nieuwstraat. Het complete concept zal, naar verwachting van de ondernemers in fases worden opgeleverd.

"Het is een beetje als het eten van een olifant. Het Voorstraat-project is redelijk goed behapbaar, het is bouwkundig wat nieuwer dus wat makkelijker. Terwijl we hier aan het bouwen zijn verwachten we de omgevingsvergunning voor de zijkant van het gebouw."

Door in fases te werken verwacht Mettes dat de Voorstraat-zijde eind 2025 klaar is. De rest van het gebouw volgt in 2027. In welke volgorde er gewerkt gaat worden, staat nog ter discussie. "We zijn wat scenario's aan het uitdenken. Het is een redelijk kostenplaatje en dus wil je je geld zo snel mogelijk terugverdienen. Dus zo snel mogelijk in bedrijf."

Ook volgens de wethouder staat de ondernemers niets meer in de weg. "De koopovereenkomst ligt er, dus dit gaat nu echt door."

Lees meer over:

Berckepoort|Voorstraat|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Van warenhuis Gerzon naar opgeknapt woon-winkelpand: ‘Voorstraat 280 is een sieraad voor de stad’

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprij...

Oud-katholieke kerk Dordt bestaat driehonderd jaar: eigenzinnig en kleinschalig

De oud-katholieke kerk in Nederland is dit jaar driehonderd jaar onafhankelijk van de rooms-katholie...

Wereldwinkel heropend: 'De winkel is nu nog meer van deze tijd'

De Wereldwinkel is een vertrouwd gezicht op de Voorstaat: al 42 jaar bestaat de vestiging in Dordre...

Concept store of niet; Stan (25) heeft in ieder geval zijn eigen sneakerstore

In het centrum van Dordt vind je steeds meer uitgesproken winkels of zogenoemde ‘concept stores’. Ki...

Vloedschotten in de binnenstad: nooit ingezet, wel jaarlijks getest

Vloedschotten in het centrum om (bijna) heel Dordrecht te beschermen bij een extreem hoge waterstand...

Druk bezocht Voorstraat Noord Festival terug van weggeweest

Voor de twaalfde keer werd afgelopen zaterdag het uiteinde van de langste winkelstraat omgetoverd t...