Dordrecht, Netherlands

Verplaatsen rioolgemaal Hazelaarlaan kostte ruim een ton meer dan begroot

Het rioolgemaal is inmiddels weggehaald RTV Dordrecht
Een conflict tussen een bewoner van de Hazelaarlaan en de gemeente over een rioolkast heeft de gemoederen jarenlang beziggehouden. Er kwam zelfs meerdere keren een rechter aan te pas. Nu is het gemaal verplaatst, maar dat heeft de gemeente wel meer geld gekost dan vooraf was gedacht.
Marjolein Vos | 1 februari 2024 12:00 | Aangepast op 1 februari 2024 10:35
Hoe zat het ook al weer? Het begon allemaal tijdens de bouw van de nieuwe woningen aan de Hazelaarlaan in Dubbeldam. Op de tekeningen werd, het uiteindelijk beruchte rioolgemaal geplaatst vlak voor de woning van nummer 5. Uiteindelijk kwam die ook daadwerkelijk praktisch voor het raam te staan. Bewoners verbaasd, gemeente zei: "Foutje, we halen hem weg." Maar dat duurde uiteindelijk vijf jaar.

Overlast
Het gemaal verpestte de eerste paar maanden niet alleen het uitzicht, ook zorgde het al snel voor overlast. Zowel geluidsoverlast als last van bijvoorbeeld ratten in de tuin. Begin 2021 was een aantal keer door de gemeente toegezegd, om het gemaal weg te halen. Uiteindelijk werd de kast alleen maar verlaagd. "Onaanvaardbaar", zeiden de bewoners toen. Er volgde twee rechtszaken en in maart 2023 kwam de uitspraak dat het gemaal voor 1 september weg moest zijn. Dat is gelukt, tot grote vreugde van de bewoners. "Ik ben ontzettend blij. De vlag kan uit. Nu kunnen we het afsluiten", zeiden ze in juli tegen RTV Dordrecht, toen de schop daadwerkelijk de grond in ging.

Meer dan een ton duurder
Eind goed, al goed? Voor de bewoners wel, maar voor de gemeente niet. Er was al berekend dat het weghalen van het gemaal veel geld zou kosten: ongeveer 700.000 euro. Maar nu blijkt dat de totale kosten van het project neerkomen op € 815.000,-. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad. “De laatste afrondende werkzaamheden vinden nog plaats en worden ten laste van het project gebracht”, staat in het stuk te lezen. Ook komt het college met een verklaring voor de gestegen kosten. “De kosten zijn 15% hoger uitgevallen dan van tevoren werd ingeschat. Dat heeft twee hoofdoorzaken. De eerste is extra inzet rondom de juridische procedure omdat in 2023 wederom een kort geding werd aangespannen. De tweede reden is de meer dan gemiddelde toename van kosten van arbeid, machines en materialen. Er is geen sprake van betalen van dwangsommen,
omdat aan de uitspraak van de rechtbank is voldaan.”

‘Jammer dat het zo gelopen is’
Diverse raadsleden kozen in de kwestie de kant van de bewoner en drongen er bij de wethouder op aan dat het gemaal toch echt weg moest, ook al zou dat veel geld kosten. Wethouder Rik van der Linden gaf in juli 2023, toen de kast werd geplaatst, aan dat hij achteraf denkt dat het best anders had gekund. "Het heeft een hele hoop tijd en energie gekost van heel veel mensen. Het heeft een hoop emotie opgeleverd in het straatje. Dat hadden we anders kunnen doen, denk ik. Ik vind het jammer dat het zo gelopen is."


Bekijk hieronder de reportage die wij maakten toen de kast na vijf jaar eindelijk weggehaald werd.

Lees meer over:

Hazelaarlaan|Rioolkast|

Lees ook

Na vijf jaar eind aan gedoe met rioolkast

De rioolkast aan de Hazelaarlaan in Dubbeldam is vandaag verwijderd. Daarmee komt er een eind aan ee...

Einde soap Hazelaarlaan in zicht: rioolgemaal wordt verplaatst

Het zou binnenkort zomaar eens einde verhaal kunnen zijn met de problemen rondom het rioolgemaal aan...

Rechter: rioolgemaal Hazelaarlaan moet vóór 1 september 2023 weg zijn

De gemeente moet voor 1 september van dit jaar de rioolkast voor het huis van een bewoonster van de ...

Rioolkastsoap duurt voort: gemeente opnieuw voor de rechter gesleept

Opnieuw gedoe rond het rioolgemaal voor een woning aan de Hazelaarlaan. In februari vorig jaar liet ...

Oppositie woedend om uitstel verplaatsing omstreden rioolgemaal: ‘Dit is the bloody limit’

Het was de bedoeling dat de bewoonster van de woning aan de Hazalaarlaan niet lang meer tegen groene...