Dordrecht, Netherlands

Na vijf jaar eind aan gedoe met rioolkast

Zichtbare werkzaamheden in de Hazelaarlaan Dennis Koorevaar
De rioolkast aan de Hazelaarlaan in Dubbeldam is vandaag verwijderd. Daarmee komt er een eind aan een hoop gedoe over het rioolgemaal dat het uitzicht van bewoners in de straat danig verpestte.
Dennis Koorevaar | 5 juli 2023 16:23 | Aangepast op 5 juli 2023 16:23
Het begon allemaal tijdens de bouw van de nieuwe woningen aan de Hazelaarlaan in Dubbeldam. Op de tekeningen werd, het uiteindelijk beruchte rioolgemaal geplaatst vlak voor de woning van nummer 5. Uiteindelijk kwam die ook daadwerkelijk praktisch voor het raam te staan. Bewoners verbaasd, gemeente zei: "Foutje, we halen hem weg." En vijf jaar, twee rechtszaken en een hoop gedoe later werd het rioolgemaal woensdag eindelijk verwijderd.

De werkzaamheden begonnen zo'n anderhalve maand geleden. De nieuwe plek langs de Dubbelsteynlaan Oost werd gereedgemaakt, leidingen werden omgelegd en woensdag werd het rioolgemaal uitgegraven en van zijn plek gehesen. "Ik stond bijna met tranen in mijn ogen", zei een familielid van de bewoners die vijf jaar tegen het gemaal hebben moeten aankijken.

'Jammer dat het zo gelopen is'
Het gemaal verpestte de eerste paar maanden niet alleen het uitzicht, ook zorgde het al snel voor overlast. Zowel geluidsoverlast als last van bijvoorbeeld ratten in de tuin. "Zometeen ligt het gemaal op een andere plek, kan de straat weer dicht en is dat project afgerond", zei wethouder Rik van der Linden. Ook hij denkt achteraf dat het best anders had gekund. "Het heeft een hele hoop tijd en energie gekost van heel veel mensen. Het heeft een hoop emotie opgeleverd in het straatje. Dat hadden we anders kunnen doen, denk ik. Ik vind het jammer dat het zo gelopen is."
De vlag ging uit bij de bewoners Dennis Koorevaar
Begin 2021 was een aantal keer toegezegd, door de gemeente, om het gemaal weg te halen. Uiteindelijk werd de kast alleen maar verlaagd. "Onaanvaardbaar", zeiden de bewoners toen. Er volgde twee rechtszaken en in maart van dit jaar kwam de uitspraak dat het gemaal voor 1 september weg moest zijn. Dat is gelukt, tot grote vreugde van de bewoners. "Ik ben ontzettend blij. De vlag kan uit. Nu kunnen we het afsluiten."

Het verwijderde gemaal werd meegenomen. Op de nieuwe locatie langs de Dubbelsteynlaan Oost komt een nieuw gemaal. En daarmee komt de soap rondom het gemaal in de Hazelaarlaan tot zijn einde.

Lees meer over:

Rioolkastsoap|Hazelaarlaan|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Verplaatsen rioolgemaal Hazelaarlaan kostte ruim een ton meer dan begroot

Een conflict tussen een bewoner van de Hazelaarlaan en de gemeente over een rioolkast heeft de gemoe...

Einde soap Hazelaarlaan in zicht: rioolgemaal wordt verplaatst

Het zou binnenkort zomaar eens einde verhaal kunnen zijn met de problemen rondom het rioolgemaal aan...

Rechter: rioolgemaal Hazelaarlaan moet vóór 1 september 2023 weg zijn

De gemeente moet voor 1 september van dit jaar de rioolkast voor het huis van een bewoonster van de ...

Oppositie woedend om uitstel verplaatsing omstreden rioolgemaal: ‘Dit is the bloody limit’

Het was de bedoeling dat de bewoonster van de woning aan de Hazalaarlaan niet lang meer tegen groene...

De vlag kan uit na ontknoping in rioolkastsoap: 'Ze hebben een blunder gemaakt'

Het heeft vier jaar geduurd, maar er komt een einde aan de soap rondom de rioolkast op de Hazelaarla...