Dordrecht, Netherlands

Visarendsoap begint: vrouwtje nog niet gezien, maar wel een gans met legnood

Het mannetje visarend (TG) wacht rustig op zijn vrouwtje Foto: Harm Blom
Op precies dezelfde dag als vorig jaar landde het mannetje visarend dit weekend op het nest in de Biesbosch. Dat zorgde voor veel blije reacties bij vogelliefhebbers en bij visarendfan eerste klas boswachter Harm Blom.
Marjolein Vos | 25 maart 2024 14:39 | Aangepast op 25 maart 2024 14:39
“Ik was met mijn gezin in de Biesbosch. Net toen ik het centrum binnenstapte, kreeg ik een appje in de groepsapp, dat de visarend geland was. Toen zijn we snel naar buiten gerend”, vertelt Blom. “Hier staat wel een dolenthousiaste boswachter hoor. Het is en blijft een prachtig fenomeen. Het is ook nog eens de eerste visarend die dit voorjaar in Nederland is gezien en die landt dan weer hier.”

24/7 live
De visarend is ook dit jaar weer 24 uur per dag te volgen via de webcams van Beleef de Lente, een internetpagina van de Vogelbescherming. Het mannetje, ook wel 7TG genoemd, is na zijn eerste touchdown van zaterdag niet meer op het nest gaan zitten. Maar dat is geen reden tot zorg. “Dat is wel een beetje normaal”, legt Blom uit. “Ik sta nu op de parkeerplaats en ik zie hem wel zitten. Hij zit in een boom naast het nest, buiten het zicht van de camera, rustig een vis te eten.”

De komende tijd zal dat zijn dagtaak zijn: een beetje uitrusten, eten en eventuele andere mannetjes die ook interesse in het nest hebben, verjagen. Blom kijkt uit na een succesvol seizoen. “Het mannetje is er, het nest ook, nu alleen het vrouwtje nog.” Die kan zomaar aan komen vliegen: morgen of later deze week, zegt de boswachter. Maar hij hoopt dat ze snel terugkeert.

Gans op de loer
De visarenden ontmoetten elkaar in augustus vorig jaar. En de liefde spatte er gelijk van af, maar het was te laat voor eieren. Bovendien had 7TG er aan het einde van de zomer al een hele soap opzitten. Het eerste vrouwtje dat interesse toonde, koos uiteindelijk voor een andere partner. En toen legde ook nog eens een gans een ei in zijn nest. En dat laatste kan overigens ook nu zomaar gebeuren. “De kans is aanwezig. Op de camera zie je een Canadese gans, die al een legkom van de takken heeft gemaakt. Ze heeft ook legnood, dus als die op het nest land, kan er zomaar een ei uitfloepen. Het wordt dus echt weer een battle met de ganzen.” Duimen dus dat het vrouwtje er eerder is en dat het dit jaar wel tot kleine visarenden komt.

Lees meer over:

Visarend|Biesbosch|

Meest gelezen

Pont Werkendam uit de vaart door aanvaring

Pim Takkenkamp | 10 apr 2024 11:30

Lees ook

Soap visarend: boommarter eet ganzeneieren op en gaat 7TG vreemd?

De updates over het nest van de visarend in de Biesbosch, dat dankzij webcams van de Vogelbeschermin...

Pont Werkendam uit de vaart door aanvaring

De komende dagen vaart er geen veerpont tussen Dordrecht en Werkendam. Dat komt door een aanvaring t...

Avontuur in de natuur: recreatieseizoen Biesbosch van start

Het recreatieseizoen van de Biesbosch is weer officieel geopend, dit keer op een zomerse zaterdag. B...

Is de visarend verjaagd? Gans legt twee eieren in nest visarend

Het was vorig jaar al een ware soap: het liefdesleven van de visarend in de Biesbosch die we konden ...

Ssst! Nachtrust in de Biesbosch moet dieren beschermen

Staatsbosheer voert vanaf 31 maart een nieuwe maatregel in om de biodiversiteit in de Biesbosch een ...

Nog geen visarend, wel ganzen voor de camera

Via de webcamera’s op de site beleefdelente.nl is het wel en wee van verschillende vogels te volgen....