Dordrecht, Netherlands

Vluchtelingen Marconiweg verhuizen waarschijnlijk samen naar nieuwe opvanglocatie

De groep vluchtelingen die in de oude nachtopvang woont van het Leger des Heils aan de Marconiweg kan zo goed als zeker bij elkaar blijven wonen als de crisisopvang op 1 juli de deuren sluit. Dat liet burgemeester Wouter Kolff dinsdagavond weten aan de gemeenteraad, nadat de groep asielzoekers de Dordtse burgemeester een petitie aanbood. Met de petitie wilden de vluchtelingen de volgende vraag bekrachtigen: ‘mogen wij bij elkaar blijven?’
Marie Frenay | 24 mei 2023 16:24 | Aangepast op 24 mei 2023 16:24
De crisisopvang aan de Marconiweg is een tijdelijke oplossing. In eerste instantie zouden ongeveer 170 vluchtelingen tot 1 oktober in het pand wonen. Die termijn is uiteindelijk verlengd naar 1 juli.

Bekijk hieronder de videoreportage (let op! De tekst loopt door onder de video):
Hechte gemeenschap
De vluchtelingen kwamen vorige zomer in het pand aan de Marconiweg terecht, inmiddels wonen zij dus al een jaar bij elkaar. De groep asielzoekers is inmiddels veranderd in een hechte gemeenschap, volgens de woordvoerders van de vluchtelingen.

Er zou zelfs spraken zijn van een hechte band tussen de asielzoekers en de begeleiders van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). De bewoners van de Marconiweg hebben de burgemeester zelfs gevraagd of de begeleiding vanuit het COA mee mag verhuizen.

Enige zekerheid
GroenLinks verzocht de Burgemeester dinsdag, nadat de petitie was aangeboden, om naar een oplossing te zoeken. Mede namens de ChristenUnie/SGP, het CDA, Beter voor Dordt, de SP, PvdA en Denk vroeg de partij begrip te tonen voor het feit dat de vluchtelingen een hechte nieuwe gemeenschap zijn gaan vormen. Die gemeenschap is de enige zekerheid die de vluchtelingen momenteel hebben volgens de linkse partij.

De groep moet hoe dan ook verhuizen, daar is geen ontkomen aan meldt burgemeester Kolff. “Deze opvang is niets meer dan een grote loods waar teveel mensen bij elkaar leven, mensonwaardig”, legde de burgemeester uit aan de gemeenteraad.

Goed nieuws
Maar er is ook goed nieuws. Een regiogemeente, welke precies wilde de burgemeester nog niet kwijt, kan hoogstwaarschijnlijk een alternatieve locatie aanbieden. De hele gemeenschap plus het grootste deel van de begeleiders kunnen daar naar toe. De groep kan dus bij elkaar blijven.

Volgens Burgemeester Kolff moet het over enkele weken duidelijk worden waar de nieuwe opvanglocatie komt te staan en wanneer de verhuizing zal plaatsvinden.

Lees ook

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

Komst asielzoekers naar Zwijndrecht zo goed als zeker

Alle fracties van de Zwijndrechtse gemeenteraad zullen zo goed als zeker instemmen met de komst van ...

Demonstratie aangekondigd bij gemeenteraadsvergadering over opvang asielzoekers

Het plan van de gemeente Zwijndrecht om vanaf dit voorjaar maximaal 300 asielzoekers op te vangen in...

Papendrecht: geen extra voorbereidingen in aanloop naar Spreidingswet

Vorige week is de Spreidingswet door de Eerste Kamer aangenomen en nu heeft staatssecretaris Eric va...

Exacte verdeling asielopvang is bekend: regio moet 3 keer zoveel asielzoekers opvangen, Rotterdam 5 keer zoveel

De verdeling van het aantal asielplekken over het land is officieel bekendgemaakt. Er zijn in totaal...

Onze regio moet nog dit jaar 3 keer zoveel asielzoekers op gaan vangen, Rotterdam nog veel meer

Het aantal asielplekken in de regio Rijnmond moet binnen een jaar flink omhoog. Dat komt door de spr...