Dordrecht, Netherlands

Vluchtelingenboot Papendrecht blijft langer liggen; nieuwe opvanglocatie is nog niet klaar

De crisisnoodopvangboot aan de Anthony Fokkerkade in Papendrecht blijft 3 maanden langer liggen. Eerder was met de omwonenden afgesproken dat de boot tot 1 december van dit jaar zou blijven liggen. Daarna zouden de 50 vluchtelingen verhuizen naar een meer permanente opvangplek aan de Poldermolen 8. Maar die nieuwe locatie moeten verbouwd worden en die verbouwing heeft vertraging opgelopen. Daardoor blijft de boot toch langer liggen, tot begin februari volgend jaar.
Marjolein Vos | 16 november 2023 12:00 | Aangepast op 16 november 2023 12:00
Burgemeester Margreet van Driel van Papendrecht zit behoorlijk met de kwestie in haar maag. Zij is door het COA min of meer gedwongen een oplossing te vinden voor het probleem. Als de boot niet langer mocht blijven liggen, zou de groep vluchtelingen twee maanden op straat staan. “Het is een dilemma, want als gemeente hebben we toegezegd er alles aan te zullen doen om de boot per 1 december te laten vertrekken. Dat dit uiteindelijk toch niet is gelukt door de vertraging bij het COA, betreuren wij, maar we hebben er vertrouwen in dat dit begin februari wel het geval zal zijn.”

Het is onwenselijk hen (de vluchtelingen) voor twee maanden op een locatie buiten Papendrecht, en niet als groep, onder te brengen, laat de gemeente weten. 'Of dat er in Papendrecht wellicht een totaal nieuwe groep op de Poldermolen zou kunnen komen. Gezien het wederzijdse belang, maar vooral vanuit menselijke overweging naar deze groep vluchtelingen en de inwoners van Papendrecht, kiest de gemeente voor een ‘zachte overgang’.’

Het COA betreurt de gang van zaken. “Het COA doet altijd de uiterste best om oplevertermijnen te behalen, maar ook wij zijn afhankelijk van bouwtechnische zaken die soms vertraagd zijn”, zegt adjunct regiomanager Esther Bosgra. “Het is heel vervelend dat hierdoor de crisisnoodopvangboot aan de Anthony Fokkerkade iets langer moet blijven liggen. We zijn de gemeente Papendrecht dankbaar dat de tijdelijke gemeentelijke opvang nog langer openblijft. Want zo kunnen we onze gezamenlijke afspraak nakomen en zorgen dat deze bewoners eind januari over kunnen gaan naar de Poldermolen 8.”

Aan de Poldermolen komen twee opvanglocaties: op nummer 8 wordt een noodopvang vanuit het COA geregeld en in Poldermolen 10 – 18 worden gevluchte Oekraïners opgevangen. Tijdens een informatieavond die deze zomer werd georganiseerd, konden omwonenden van de Poldermolen vragen stellen aan de gemeente over de opvanglocatie. Waar de een geen bezwaar had tegen de komst van de vluchtelingen ("99 procent zit daar echt niet voor hun lol"), was een andere aanwezige kritischer. "Ik maak me zorgen om de winkeliers", vertelde een man, verwijzend naar incidenten in onder meer Budel en Ter Apel.

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Emotionele bewonersbijeenkomst ‘t Zand over mogelijke sloop woningen

Maandagavond vond in Papendrecht een informatieavond plaats voor bewoners van de vooroorlogse wijk ’...

Eerste palen van nieuwe Papendrechtse buurt grond in geslagen

Zes palen moesten woensdagmiddag in de grond worden geslagen op het bouwterrein voor de nieuwe buurt...

Oppositie in Papendrecht spreekt zich uit tegen aannemen extra ‘dure mensenmanagers’

De fracties van D66, OP en de PvdA willen niet dat er door de gemeente Papendrecht nieuwe, dure mana...

Wurgslang gevonden op fietspad

Op een fietspad in de Rembrandtlaan in Papendrecht is zondag een rode rattenslang gevonden. De wurgs...

Nieuwe lokalen en dertig extra leerlingen voor vluchtelingenschool Schoorweg

Het aantal leerlingen dat les krijgt in de noodleslocatie aan de Schoorweg wordt na de zomervakantie...

Bestelbus vliegt in brand op de N3

Op de N3 tussen Dordrecht en Papendrecht is dinsdagmiddag rond 15.30 uur een bestelbusje in brand ge...