Dordrecht, Netherlands

Vluchtelingenboot Papendrecht blijft langer liggen; nieuwe opvanglocatie is nog niet klaar

De crisisnoodopvangboot aan de Anthony Fokkerkade in Papendrecht blijft 3 maanden langer liggen. Eerder was met de omwonenden afgesproken dat de boot tot 1 december van dit jaar zou blijven liggen. Daarna zouden de 50 vluchtelingen verhuizen naar een meer permanente opvangplek aan de Poldermolen 8. Maar die nieuwe locatie moeten verbouwd worden en die verbouwing heeft vertraging opgelopen. Daardoor blijft de boot toch langer liggen, tot begin februari volgend jaar.
Marjolein Vos | 16 november 2023 12:00 | Aangepast op 16 november 2023 12:00
Burgemeester Margreet van Driel van Papendrecht zit behoorlijk met de kwestie in haar maag. Zij is door het COA min of meer gedwongen een oplossing te vinden voor het probleem. Als de boot niet langer mocht blijven liggen, zou de groep vluchtelingen twee maanden op straat staan. “Het is een dilemma, want als gemeente hebben we toegezegd er alles aan te zullen doen om de boot per 1 december te laten vertrekken. Dat dit uiteindelijk toch niet is gelukt door de vertraging bij het COA, betreuren wij, maar we hebben er vertrouwen in dat dit begin februari wel het geval zal zijn.”

Het is onwenselijk hen (de vluchtelingen) voor twee maanden op een locatie buiten Papendrecht, en niet als groep, onder te brengen, laat de gemeente weten. 'Of dat er in Papendrecht wellicht een totaal nieuwe groep op de Poldermolen zou kunnen komen. Gezien het wederzijdse belang, maar vooral vanuit menselijke overweging naar deze groep vluchtelingen en de inwoners van Papendrecht, kiest de gemeente voor een ‘zachte overgang’.’

Het COA betreurt de gang van zaken. “Het COA doet altijd de uiterste best om oplevertermijnen te behalen, maar ook wij zijn afhankelijk van bouwtechnische zaken die soms vertraagd zijn”, zegt adjunct regiomanager Esther Bosgra. “Het is heel vervelend dat hierdoor de crisisnoodopvangboot aan de Anthony Fokkerkade iets langer moet blijven liggen. We zijn de gemeente Papendrecht dankbaar dat de tijdelijke gemeentelijke opvang nog langer openblijft. Want zo kunnen we onze gezamenlijke afspraak nakomen en zorgen dat deze bewoners eind januari over kunnen gaan naar de Poldermolen 8.”

Aan de Poldermolen komen twee opvanglocaties: op nummer 8 wordt een noodopvang vanuit het COA geregeld en in Poldermolen 10 – 18 worden gevluchte Oekraïners opgevangen. Tijdens een informatieavond die deze zomer werd georganiseerd, konden omwonenden van de Poldermolen vragen stellen aan de gemeente over de opvanglocatie. Waar de een geen bezwaar had tegen de komst van de vluchtelingen ("99 procent zit daar echt niet voor hun lol"), was een andere aanwezige kritischer. "Ik maak me zorgen om de winkeliers", vertelde een man, verwijzend naar incidenten in onder meer Budel en Ter Apel.

Lees ook

112-nieuws: telefoon belt zelf 112 en Papendrechter verdacht van phising

Nietsvermoedend rijdt een automobilist dinsdagavond weg bij de Grote Nes in Oud-Alblas. Het geluid v...

SGP kritisch over mogelijke plaatsing windmolens bij Papendrecht

De SGP-fractie in de gemeenteraad heeft een aantal vragen gesteld aan het Papendrechtse college over...

Onafhankelijk Papendrecht wil voederverbod in strijd tegen muizen en ratten

De partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) wil dat de gemeente een voederverbod instelt in de openbare...

Oorlogsmonument overgedragen aan leerlingen Papendrechtse school

Het oorlogsmonument bij de begraafplaats in Papendrecht is woensdagmorgen overgedragen aan de leerli...

Open Dag egelopvang Papendrecht: ‘Er komen steeds meer egels binnen’

Bezoekers konden afgelopen zaterdag een kijkje nemen in de werkruimtes van de egelopvang in Papendre...

BSO-locaties Fit-Kidz moeten drie maanden dicht na overtredingen

De gemeente Papendrecht sluit tijdelijk twee buitenschoolse opvanglocaties (BSO) van Fit-Kidz, vanw...