Dordrecht, Netherlands

Vrijheid centraal thema tijdens eerste Hoffestival

450 jaar geleden vond in Dordrecht de Eerste Vrije Statenvergadering plaats. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd daar in onze stad bij stilgestaan met de Hoffeesten, die jaarlijks een hele week in beslag namen. Landelijk beroemde artiesten traden op en lokale muziekkorpsen vertoonden hun kunsten. In de jaren ‘70 verdwenen de Hoffeesten eigen geruisloos. Maar dit weekend leken ze even terug te keren tijdens het nieuwe Hoffestival.
Marjolein Vos | 12 juli 2022 10:45 | Aangepast op 12 juli 2022 10:45
In en rondom het Hof klonk muziek, werd er geschilderd en was er kunst te bezichtigen. Allemaal activiteiten die rondom de thema’s vrijheid en verdraagzaamheid waren georganiseerd

Een stukje geschiedenis
In het pas verbouwde museum Hof van Nederland wordt aan de bezoeker verteld wat die Vrije Statenvergadering nu eigenlijk betekende voor ons land. In juli 1572 kwamen twaalf steden van Holland samen in Dordrecht. Een bijeenkomst die in het geheim georganiseerd was door Willem van Oranje. Hij leidde het verzet tegen de Spaanse overheerser. Tijdens de vergadering spraken de steden af verder in opstand te komen tegen de bezetter en wezen Van Oranje aan als hun voorman. Ook spraken ze over godsdienstvrijheid, iets dat in die tijd onder leiding van het katholieke Spanje, verre van zelfsprekend was.
Bij dat laatste wordt in het Hof ook vandaag de dag nog stilgestaan. Vrijheid en verdraagzaamheid zijn nog altijd actueel, laat een woordvoerder weten. De thema’s kwamen terug in de knutselworkshop, georganiseerd door Jolanda Branderhorst. “Wij zijn een ode aan de duif aan het brengen. Want duiven worden heel vaak vliegende ratten genoemd en daartegenover staat de vredesduif”, legt ze uit. “En alle duiven zijn gelijk, het zijn net mensen. We zijn allemaal gelijk.” Aan de tafels in het Hof werden de duiven eerst getekend en vervolgens versierd.
Even verderop, in de Kloostertuin, konden bezoekers genieten van het werk van Dordtse kunstenaars. Stichting DOOR had een openlucht-tentoonstelling georganiseerd. Dat vrijheid voor iedereen iets anders betekent, werd daar zichtbaar. Zo is vrijheid voor een van de kunstenaressen doen waar je je prettig bij voelt. “Ik ben al een beetje op leeftijd en dit zijn toch de dingetje waar ik me heel erg happy bij voel. Een beetje nostalgie”, vertelt ze, bij haar uitgestelde werk van geknutselde kippen en schapen die in het stro zitten.

Op grote hoogte
Op het Statenplein was een reuzenrad opgesteld. Op 18 meter hoogte was het niet alleen genieten van het uitzicht; de bezoekers kregen ook een boodschap mee via een koptelefoon. Benieuwd wat het verhaal hierachter is? Bekijk hieronder onze reportage.

Lees meer over:

Het Hof van Nederland|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Zeldzame gildebekers terug in Dordrecht

Ze zijn gemaakt in 1582 en erg zeldzaam. Niet vreemd dus dat het Dordrechts Museum haar geluk niet o...

Hof van Nederland haalt zeldzame gildebekers terug naar Dordrecht

Ze zijn gemaakt in 1582 en erg zeldzaam. Niet vreemd dus dat het Dordrechts Museum haar geluk niet o...

Het Hof in het teken van bodemvondsten tijdens nationale Archeologiedagen

De Nationale Archeologiedagen vonden plaats op 16, 17 en 18 juni. Ze brachten het verleden tot leven...

Archeologiedag in het Hof van Nederland: begroet een Romein of bekijk de archeologische collectie

Het Hof van Nederland wordt op zaterdag 17 juni, tijdens de Nationale Archeologiedagen, overgenomen ...

“In Nederland leven jullie echt in vrijheid, zonder angst om over je schouder te moeten kijken.”

De week van vier en vijf mei staat traditiegetrouw in het teken van herdenken en vrijheid. Dinsdag s...

Leen je museumkaart uit tijdens de museumweek in Dordt

Van zaterdag 1 t/m vrijdag 7 april is het weer Nationale Museumweek. Dit jaar met een bijzondere act...