Dordrecht, Netherlands

Vrijheid centraal thema tijdens eerste Hoffestival

450 jaar geleden vond in Dordrecht de Eerste Vrije Statenvergadering plaats. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd daar in onze stad bij stilgestaan met de Hoffeesten, die jaarlijks een hele week in beslag namen. Landelijk beroemde artiesten traden op en lokale muziekkorpsen vertoonden hun kunsten. In de jaren ‘70 verdwenen de Hoffeesten eigen geruisloos. Maar dit weekend leken ze even terug te keren tijdens het nieuwe Hoffestival.
Marjolein Vos | 12 juli 2022 10:45 | Aangepast op 12 juli 2022 10:45
In en rondom het Hof klonk muziek, werd er geschilderd en was er kunst te bezichtigen. Allemaal activiteiten die rondom de thema’s vrijheid en verdraagzaamheid waren georganiseerd

Een stukje geschiedenis
In het pas verbouwde museum Hof van Nederland wordt aan de bezoeker verteld wat die Vrije Statenvergadering nu eigenlijk betekende voor ons land. In juli 1572 kwamen twaalf steden van Holland samen in Dordrecht. Een bijeenkomst die in het geheim georganiseerd was door Willem van Oranje. Hij leidde het verzet tegen de Spaanse overheerser. Tijdens de vergadering spraken de steden af verder in opstand te komen tegen de bezetter en wezen Van Oranje aan als hun voorman. Ook spraken ze over godsdienstvrijheid, iets dat in die tijd onder leiding van het katholieke Spanje, verre van zelfsprekend was.
Bij dat laatste wordt in het Hof ook vandaag de dag nog stilgestaan. Vrijheid en verdraagzaamheid zijn nog altijd actueel, laat een woordvoerder weten. De thema’s kwamen terug in de knutselworkshop, georganiseerd door Jolanda Branderhorst. “Wij zijn een ode aan de duif aan het brengen. Want duiven worden heel vaak vliegende ratten genoemd en daartegenover staat de vredesduif”, legt ze uit. “En alle duiven zijn gelijk, het zijn net mensen. We zijn allemaal gelijk.” Aan de tafels in het Hof werden de duiven eerst getekend en vervolgens versierd.
Even verderop, in de Kloostertuin, konden bezoekers genieten van het werk van Dordtse kunstenaars. Stichting DOOR had een openlucht-tentoonstelling georganiseerd. Dat vrijheid voor iedereen iets anders betekent, werd daar zichtbaar. Zo is vrijheid voor een van de kunstenaressen doen waar je je prettig bij voelt. “Ik ben al een beetje op leeftijd en dit zijn toch de dingetje waar ik me heel erg happy bij voel. Een beetje nostalgie”, vertelt ze, bij haar uitgestelde werk van geknutselde kippen en schapen die in het stro zitten.

Op grote hoogte
Op het Statenplein was een reuzenrad opgesteld. Op 18 meter hoogte was het niet alleen genieten van het uitzicht; de bezoekers kregen ook een boodschap mee via een koptelefoon. Benieuwd wat het verhaal hierachter is? Bekijk hieronder onze reportage.

Lees meer over:

Het Hof van Nederland|

Meest gelezen

Minister opent zorginitiatief Verwijspunt 078: ‘Uniek concept voor de regio’

Dennis Koorevaar | Corrado Francke | 7 dec 2022 15:40

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen zijn aanstaande!

Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 7 dec 2022 09:00

Lees ook

Het Hof van Nederland gaat (opnieuw) op de schop: 'Een kleine verbouwing'

Koning Willem-Alexander opende in 2015 tijdens Koningsdag nog een geheel vernieuwd Hof inclusief spe...

Televisieserie 'Het verhaal van Nederland' strijkt neer in Dordrecht

Het Hof van Nederland is deze week het decor van de televisieserie 'Het verhaal van Nederland'. In d...

Augustijnenhof organiseert fotowedstrijd rondom Vrije Statenvergadering

Het is in juli precies 450 jaar geleden dat in Dordrecht de Eerste Vrije Statenvergadering plaatsvon...

Het Hof van Nederland krijgt een vooral kleurrijke update: ¨Niet alleen voor historisch geïnteresseerden”

Al een paar maanden is het Hof van Nederland bezig met een flinke renovatie en het beloofd een kleur...

Het Hof van Nederland gaat (opnieuw) op de schop: 'Een kleine verbouwing'

Koning Willem-Alexander opende in 2015 tijdens Koningsdag nog een geheel vernieuwd Hof inclusief spe...