Dordrecht, Netherlands

Warmoezierspad wint vijfde ronde wedstrijd Schoonste Buurt

Bewoners van het Warmoezierspad hebben 56 dagen geen afval naast de ondergrondse containers geplaatst. En daarmee zijn ze in de prijzen gevallen.
Marjolein Vos | 15 november 2023 12:00 | Aangepast op 15 november 2023 10:52
De afgelopen acht weken hebben vijf Dordtse buurten gestreden om de titel Schoonste Buurt, een wedstrijd die bedacht is door de gemeente Dordrecht om zwerfvuil rondom containers tegen te gaan. Het bijplaatsen van afval is al jaren een probleem. Dit zorgt voor een rommelig straatbeeld en de afvalzakken naast de container trekken ongedierte aan, laat de gemeente weten.

De actie is dit voorjaar gestart. Om de acht weken worden nieuwe gebieden aangewezen die meedoen aan de wedstrijd. Het aantal dagen zonder afval naast de container wordt bijgehouden door afvaltellers, naast de ondergrondse containers. “Medewerkers van HVC maken elke dag een ronde langs de containers in de wijken. Dat doen ze toch al, dus het levert niet meer werk op. Zij geven de stand door en die wordt dan dagelijks bijgewerkt”, legt Dagmar Binkhorst van de gemeente Dordrecht uit. Het record aantal dagen zonder afval naast de container telt mee voor de wedstrijd. Zodra er afval naast de container wordt geplaatst wordt de teller weer op 0 dagen gezet.

Het Warmoezierspad heeft niet alleen deze ronde van de wedstrijd gewonnen, maar staat ook in de top 3 van alle buurten die het afgelopen jaar hebben meegedaan. “Bij veel buurten die meededen lag er normaal elke twee dagen wel afval naast de container. De bewoners hielden het 56 dagen vol. Dit is dus een mooie prestatie van de bewoners van het Warmoezierspad”, laat de gemeente weten.

Groepsgevoel vergroten
“De gemeente hoopt dat het afval vermindert, maar ook dat er een groepsgevoel ontstaat in de wijk, doordat buurtgenoten samen de uitdaging aangaan. Het zou mooi zijn als mensen elkaar meer gaan helpen, bijvoorbeeld bij het wegbrengen van grofvuil”, zegt Binkhorst.

Op dinsdag 16 januari 2024 gaat de zesde ronde van start. De Waterhoenstraat, Nicolaasdwarsstraat, Patersweg, het Van Bosseplantsoen en het Albert Camus-erf zullen dan acht weken lang strijden om de titel 'De Schoonste Buurt van Dordrecht'. Nieuwe buurten kunnen zich aanmelden op www.dordrecht.nl/deschoonstebuurt. Hier zijn ook de tussenstanden en de eregalerij te bekijken.

De wedstrijd is onderdeel van het nieuwe afvalbeleid van de gemeente, dat dit voorjaar is gepresenteerd. In onderstaande reportage is te zien wat dat beleid eigenlijk inhoudt.

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Bijbetalen om je kliko te legen? In Zwijndrecht restafval bijna gehalveerd

De nieuwe manier van afvalinzameling in Zwijndrecht heeft voor ruim veertig procent minder restafval...

Onafhankelijk Papendrecht wil voederverbod in strijd tegen muizen en ratten

De partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) wil dat de gemeente een voederverbod instelt in de openbare...

Het loopt storm tijdens de eerste Dordtse opruimdag: ‘Lekker van je zooi af!’

Tijdens de eerste opruimdag in de wijk Oud-Krispijn, komen veel mensen afval brengen. Een grote cont...

Grof afval? Lever het in je eigen buurt in tijdens de opruimdagen

De gemeente organiseert ook dit jaar weer opruimdagen en pop-up milieustraten in de Dordtse wijken. ...

Landelijke Compostdag: van achtertuin tot moestuin

Op de Landelijke Compostdag van afgelopen zaterdag namen mensen massaal emmers en schepjes mee om gr...

Deze wijkambassadeurs helpen jouw buurt schoon te houden

Afvalzakken naast de containers zijn al jaren een grote ergernis van Dordtenaren, blijkt uit onderzo...