Dordrecht, Netherlands

Wethouder Van der Linden: parkeerprobleem in december niet zomaar opgelost

Een parkeerplekje vinden in het weekend in het centrum is in november en december vaak een kriem: de laatste jaren staat het eigenlijk altijd vast en wethouder Van der Linden verwacht niet dat dat snel gaat veranderen, zei hij dinsdagavond tegen raadslid Alexander Kuhlmann van de VVD.
Marjolein Vos | 29 november 2023 12:28 | Aangepast op 29 november 2023 12:28
Kuhlmann had de wethouder vragen gesteld over de enorme drukte in de binnenstad van dit weekend. Vorig jaar diende zijn partij al een motie in (en die werd ook aangenomen), waarin het college werd opgeroepen extra parkeerplaatsen te realiseren voor dit soort spitsuren. Bijvoorbeeld door plekken die doordeweeks alleen gebruikt mogen worden door bedrijven in het weekend open te stellen voor winkelend publiek.

De wethouder is daar wel mee aan de slag gegaan, maar het heeft nog niets opgeleverd. “We hebben tien kansrijke locaties aangeschreven, maar ik weet daar de resultaten niet van”, laat Van der Linden weten. Hij erkent het probleem. “Vrijwel het hele jaar door zijn er genoeg parkeerplekken binnen de binnenstadsgrenzen”, zegt van der Linden. “Maar er zijn een aantal dagen per jaar waarin dat niet het geval is. Gelukkig was er (dit weekend) nog wel capaciteit beschikbaar bij het Energiehuis en de Weeskinderendijk. We weten dat niet iedereen daarop rekent. Maar we weten ook, en dat is een uitbreiding van vorig jaar, dat er veel meer gebruik wordt gemaakt van deze parkeerruimte.” Mede door de inzet die de gemeente hierop pleegde, door het parkeren in parkeergarage Energiehuis goedkoper te maken en pendelbussen in te zetten, meent de wethouder.

Niet meer plekken, wel meer vraag
Per saldo zijn er niet de afgelopen jaren op straat niet meer parkeerplekken bijgekomen, weet de wethouder te vertellen. Maar de vraag is wel toegenomen. Parkeergarage Energiehuis en het terrein aan de Weeskinderendijk blijven daarom nodig als overlooplocatie, zeker nu parkeergarage Veemarkt verdwenen is. De wethouder ziet het niet gebeuren dat er op korte termijn meer plekken in het centrum bijkomen. “En dat wilt u ook niet, want u wilt heel veel andere functies rond die binnenstad organiseren: groen, terrassen, levendigheid, evenementen, markt, noem maar op.”

De VVD is enigszins teleurgesteld in de antwoorden van de wethouder. “Ik had gehoopt dat er meer gedaan was dan tien brieven sturen”, zegt Kuhlmann. Hij belooft later op het onderwerp terug te komen, als het mobiliteitsplan van de gemeente verder besproken wordt.

Lees meer over:

Centrum|Parkeren|

Lees ook

Dordrecht start met scanauto voor parkeercontrole

Handhavers krijgt vanaf deze week hulp van een speciale auto bij het uitvoeren van parkeercontroles....

Stopverbod Bagijnhof in Dordrecht: even snel patatje kan niet meer

Auto’s mogen sinds 1 februari dit jaar niet meer stilstaan op het Bagijnhof in Dordrecht. Even de au...

VVD wil oplossing voor shoppers die zorgen voor verkeersinfarct centrum

Geen parkeerplekje meer te vinden, alle parkeergarages vol. Afgelopen zaterdag stond het weer muurva...

Goedkoper parkeren buiten het centrum voor sint- en kerstinkopen

De komende zes weekenden hoef je minder te betalen voor parkeren in de parkeergarage Energiehuis. D...

Muntgeld verdwijnt met oude parkeerautomaten uit straatbeeld

Het zorgde vaak voor storingen, de automaten slijten sneller en eigenlijk werd er nog nauwelijks met...

Niet meer met contant geld betalen bij parkeerautomaten

Het is vanaf maandag 2 oktober niet meer mogelijk om met muntgeld te betalen bij parkeerautomaten op...