Dordrecht, Netherlands

Wim ruimt het afval op dat anderen dumpen: 'Eigenlijk moet mijn baan niet bestaan'

Afvaldumpingen opruimen naast containers of op andere plekken in Dordrecht. Wim van der Laan, chauffeur van afvalverwerkingsbedrijf HVC, heeft er een dagtaak aan. Al beseft hij ook: "Als mensen alles netjes wegbrengen, hoeven wij niet rond te rijden."
Corrado Francke | 19 december 2023 13:00 | Aangepast op 19 december 2023 11:39
Die ideale wereld is in de werkelijkheid slechts een illusie. Op een koude maandag in november ontmoeten we Wim in de Vogelbuurt, een wijk in het midden van de stad. Met zijn crashwagen, waarmee hij allerlei gedumpt afval ophaalt, rijdt hij wekelijks meerdere rondjes door de Dordtse wijken. "Maandag en dinsdag zijn de drukste dagen, want in het weekend wordt er een hoop gedumpt", merkt hij op.

'Breng afval weg of laat het ophalen'
In de straat waar we afspreken, is het raak. Meerdere meubels, waaronder een bed, zijn gedumpt. De hoop bestaat verder uit allerlei verpakkingsmateriaal. Wim schrikt er niet meer van, want in een aantal dagen komt hij dit 'jammer genoeg' dagelijks tegen, zegt hij. Zijn oproep is dus: breng je afval weg of laat het ophalen.

Zelf actie ondernemen tegen de 'dumpers', ondanks dat er op sommige dozen adressen staan, zit niet in zijn takenpakket. "Daar moet Handhaving bij zijn, zij kunnen een foto maken en dan kunnen ze er wat mee doen. Ik moet het gewoon opruimen."
Het scheelt wel dat Wim een positivo is, van de buitenlucht houdt en zijn werk graag doet. "Het is soms zwaar, maar ik hoef niet meer naar de sportschool. Van zulke vrachtjes krijg je het vanzelf warm", benadrukt de in Koog aan de Zaan geboren maar in Dordt opgegroeide Wim, die sinds een jaartje chauffeur van de crashwagen is.

Naast allerlei meubels komt Wim soms ook spullen zoals emmers, autobanden, apparatuur of lachgasflessen tegen. Maar het gekste wat Wim tijdens zijn werk is tegengekomen, is toch wel een doodskist in Zwijndrecht. "Het was om te oefenen voor de dragers, maar ze hadden het beter even uit elkaar kunnen halen." De felrode kist kwam begin dit jaar in het nieuws en werd sneller dan verwacht opgelost.

Laden en lossen
Als de wagen is volgeladen, is het tijd om het afval naar HVC te brengen. "Ik denk dat ik vijf à zeshonderd kilo heb", zegt Wim als hij de weegbrug oprijdt. Als hij ziet dat de medewerker zijn duim opsteekt, rijdt hij naar een van de grote zwarte loodsen waar hij zijn lading kan lossen. Om na een korte pauze weer de Dordtse wijken in te rijden, op naar de tweede lading.

Bekijk hier e
en reportage over het werk van Wim bij HVC:

Lees meer over:

Afval|HVC|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Onafhankelijk Papendrecht wil voederverbod in strijd tegen muizen en ratten

De partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) wil dat de gemeente een voederverbod instelt in de openbare...

Het loopt storm tijdens de eerste Dordtse opruimdag: ‘Lekker van je zooi af!’

Tijdens de eerste opruimdag in de wijk Oud-Krispijn, komen veel mensen afval brengen. Een grote cont...

Grof afval? Lever het in je eigen buurt in tijdens de opruimdagen

De gemeente organiseert ook dit jaar weer opruimdagen en pop-up milieustraten in de Dordtse wijken. ...

Landelijke Compostdag: van achtertuin tot moestuin

Op de Landelijke Compostdag van afgelopen zaterdag namen mensen massaal emmers en schepjes mee om gr...

Deze wijkambassadeurs helpen jouw buurt schoon te houden

Afvalzakken naast de containers zijn al jaren een grote ergernis van Dordtenaren, blijkt uit onderzo...

Gemeente zet borden en flyers in: 'Inzamelen van plastic kan beter'

Het gebeurt nog regelmatig dat mensen ruim voor de ophaaldag hun zak met plastic afval al aan de str...