Dordrecht, Netherlands

Wim ruimt het afval op dat anderen dumpen: 'Eigenlijk moet mijn baan niet bestaan'

Afvaldumpingen opruimen naast containers of op andere plekken in Dordrecht. Wim van der Laan, chauffeur van afvalverwerkingsbedrijf HVC, heeft er een dagtaak aan. Al beseft hij ook: "Als mensen alles netjes wegbrengen, hoeven wij niet rond te rijden."
Corrado Francke | 19 december 2023 13:00 | Aangepast op 19 december 2023 11:39
Die ideale wereld is in de werkelijkheid slechts een illusie. Op een koude maandag in november ontmoeten we Wim in de Vogelbuurt, een wijk in het midden van de stad. Met zijn crashwagen, waarmee hij allerlei gedumpt afval ophaalt, rijdt hij wekelijks meerdere rondjes door de Dordtse wijken. "Maandag en dinsdag zijn de drukste dagen, want in het weekend wordt er een hoop gedumpt", merkt hij op.

'Breng afval weg of laat het ophalen'
In de straat waar we afspreken, is het raak. Meerdere meubels, waaronder een bed, zijn gedumpt. De hoop bestaat verder uit allerlei verpakkingsmateriaal. Wim schrikt er niet meer van, want in een aantal dagen komt hij dit 'jammer genoeg' dagelijks tegen, zegt hij. Zijn oproep is dus: breng je afval weg of laat het ophalen.

Zelf actie ondernemen tegen de 'dumpers', ondanks dat er op sommige dozen adressen staan, zit niet in zijn takenpakket. "Daar moet Handhaving bij zijn, zij kunnen een foto maken en dan kunnen ze er wat mee doen. Ik moet het gewoon opruimen."
Het scheelt wel dat Wim een positivo is, van de buitenlucht houdt en zijn werk graag doet. "Het is soms zwaar, maar ik hoef niet meer naar de sportschool. Van zulke vrachtjes krijg je het vanzelf warm", benadrukt de in Koog aan de Zaan geboren maar in Dordt opgegroeide Wim, die sinds een jaartje chauffeur van de crashwagen is.

Naast allerlei meubels komt Wim soms ook spullen zoals emmers, autobanden, apparatuur of lachgasflessen tegen. Maar het gekste wat Wim tijdens zijn werk is tegengekomen, is toch wel een doodskist in Zwijndrecht. "Het was om te oefenen voor de dragers, maar ze hadden het beter even uit elkaar kunnen halen." De felrode kist kwam begin dit jaar in het nieuws en werd sneller dan verwacht opgelost.

Laden en lossen
Als de wagen is volgeladen, is het tijd om het afval naar HVC te brengen. "Ik denk dat ik vijf à zeshonderd kilo heb", zegt Wim als hij de weegbrug oprijdt. Als hij ziet dat de medewerker zijn duim opsteekt, rijdt hij naar een van de grote zwarte loodsen waar hij zijn lading kan lossen. Om na een korte pauze weer de Dordtse wijken in te rijden, op naar de tweede lading.

Bekijk hier e
en reportage over het werk van Wim bij HVC:

Lees meer over:

Afval|HVC|

Lees ook

1 op de 5 bezoekers Dordtse milieustraat komt niet uit die gemeente

Een groot deel van de mensen die zijn grofvuil brengt bij het afvalbrengstation van de HVC in Dordre...

Tweede leiding onder Merwede gelegd, aansluiting duurzaam warmtenet Sliedrecht stap dichterbij

Op woensdagochtend werd in Sliedrecht begonnen met de aanleg van een tweede warmteleiding onder de M...

Pijp tussen Sliedrecht en Dordrecht opmaat naar warmtenet hele Drechtsteden

Binnen nu en tien jaar moet het mogelijk zijn: alle gemeenten in de Drechtsteden aansluiten op het w...

Verkeersomleidingen Sliedrecht-West door aanleg warmteleiding

Nadat twee eerdere pogingen mislukten gaat HVC voor drie keer scheepsrecht. In de week van maandag 2...

Hoe worden luiers gerecycled tot kinderspeelgoed?

De container om luiers te verzamelen stond er al een tijdje, maar nu kunnen deze luiers ook worden g...

Bijbetalen om je kliko te legen? In Zwijndrecht restafval bijna gehalveerd

De nieuwe manier van afvalinzameling in Zwijndrecht heeft voor ruim veertig procent minder restafval...