Dordrecht, Netherlands

Woningcorporatie Trivire slachtoffer van cyber-aanval

Problemen voor acht woningcorporaties: ze zijn getroffen door een ransomware-aanval door criminelen die losgeld eisten. Door de hack kunnen de woningcorporaties tijdelijk niet meer in een deel van hun ICT-systemen en bij een deel van hun gegevens. Dat zorgt voor veel overlast, laat een woordvoerder weten.
Marjolein Vos | 6 april 2022 09:20 | Aangepast op 6 april 2022 09:20
Het gaat om Trivire (Dordrecht), Alwel (Roosendaal), Brederode Wonen (Bloemendaal), Laurentius (Breda), l'esceaut (Vlissingen), QuaWonen (Krimperwaard), De Woningstichting (Wageningen) en Zayaz ('s-Hertogenbosch). Met hulp van extern ICT forensisch experts zijn extra beveiligingsmaatregelen getroffen en worden de bestanden door middel van een back-up hersteld.

“Er is contact geweest met de criminelen en er is besloten om geen losgeld te betalen aan de criminelen. Bij de Autoriteit Persoonsgegevens is een melding gedaan van datadiefstal en er is contact met de politie over aangifte,” zegt de woordvoerder namens de acht woningcorporaties.
“Per woningcorporatie wordt gekeken of én welke gegevens van medewerkers, huurders en relaties in onbevoegde handen zijn gekomen. Inmiddels is duidelijk dat die situatie per woningcorporatie verschilt. Er zijn ook woningcorporaties waarbij het nagenoeg zeker is dat er geen vertrouwelijke data zijn gelekt.”

Zodra duidelijk is om welke gegevens van wie het gaat, worden de betreffende mensen geïnformeerd over wat eventuele risico's zijn en hoe zij daar mee om kunnen gaan. “De woningcorporaties betreuren de overlast en onrust die deze mededeling met zich meebrengt en stellen alles in het werk om op zo kort mogelijke termijn alle betrokkenen persoonlijk te informeren.”

Lees meer over:

Trivire|Woningcorporatie|