Dordrecht, Netherlands

Zo gaat het nu met Jaime die een eindafrekening voor gas van 70 duizend euro kreeg

Jaime en de antikraakwoning in het centrum van Dordrecht © Rijnmond
Per mail krijgt Jaime Quant uit Dordrecht afgelopen zomer te horen dat de eindafrekening voor gas van zijn vorige huis bijna 70 duizend euro bedraagt. Hoe kan dat, vraagt hij zich af. Eind november roept hij de hulp in van het publiek van Rijnmond. Jaime krijgt honderden reacties, steunbetuigingen en mensen die meedenken. Een maand later gaan we terug naar Jaime.
Rijnmond | 27 december 2023 10:19 | Aangepast op 27 december 2023 10:19
Vier jaar woonde hij met veel plezier in een antikraakpand in het centrum van Dordrecht. Na de mail die hij in augustus kreeg van energieleverancier Eneco worden de herinneringen aan het huis een stuk minder leuk. "Alstublieft, uw eindnota" staat in de mail, met daaronder een bedrag van ruim 68 duizend euro voor 27 duizend kuub gas.

Jaime belandt met zijn verhaal in het tv-programma Radar en bij Rijnmond besteden we er ook aandacht aan. Dat zijn verhaal wat losmaakt is zacht uitgedrukt: “Het was mentaal een zwaar jaar en ik was echt verbijsterd door alle reacties. Mijn mailbox stroomde vol met honderden mensen die steun betuigden en wilden helpen met een oplossing."

Bouwtekeningen en juridische hulp
"Sommige mensen die bij een energiebedrijf werken met verstand van cv-ketels", gaat hij verder, "vroegen naar bouwtekeningen van de woning of wilden langskomen om te kijken waar het probleem zat. Iemand bood zelfs juridische hulp aan tegen Eneco. Ik had er echt heel veel steun aan.”
Of het heeft geholpen? Ja en nee. Na een laatste herberekening van Eneco met nieuwe meterstanden eindigt het te betalen bedrag op ruim 11 duizend euro. Dat is fors lager, maar voor Jaime nog steeds een ongelooflijk bedrag.

“Ik leef best zuinig en betaalde het laatste jaar 450 euro per maand. Ik had me ook al kunnen voorstellen dat ik iets had teruggekregen. Zelfs met de huidige torenhoge prijzen lijkt mij die 11 duizend euro echt onmogelijk.”


Poëzie voor energie
Wat nu? De betalingsdeadline van Eneco staat op 28 december en nadert met rasse schreden. “Meerdere mensen zeiden dat als ik een crowdfunding zou starten, dat ze me graag zouden steunen.” Zo gezegd, zo gedaan. Maar Jaime, die naast zijn werk bij de bibliotheek ook dichter is, wil niet zomaar geld krijgen.

“De actie heet Poëzie voor Energie. Iedereen die 25 euro of meer doneert kan wat steekwoorden achterlaten en dan schrijf ik een persoonlijk gedicht voor ze om er toch nog een positieve draai aan te geven. Mensen kunnen kiezen uit een gedicht over zichzelf of vrienden of familie. Zo kan ik er nog een kleine dienst voor leveren."

Al een dag nadat hij de crowdfundingsactie aanmaakte, stond de teller op 20 procent van het streefbedrag: “Echt een hele positieve start. Het is echt surrealistisch na zo’n gekke en zware tijd. Bovenal is het natuurlijk heel mooi dat mensen zo meeleven en zoveel voor me willen doen.”

Zoektocht naar de oorzaak
“Ik kan het niet duiden en dat maakt het vreemd. Daarom is het niet acceptabel voor me,” vertelde Jaime in november. “Als ik een fout heb gemaakt is dat vervelend, maar moet ik betalen. Maar dan snap ik het tenminste en dat antwoord is er nu niet. Help me duiden hoe dit verschil is ontstaan. Hoe kan dit vanuit één woning? Is er een externe factor die ik niet heb gezien? Ik weet het niet.”

De financiële problemen worden nu, een maand later, misschien opgelost maar Jaime is nog niet klaar met zijn zoektocht naar de oorzaak van de problemen: “Er waren meerdere mensen die ook de gemeente wilden bellen en verder onderzoek wilden doen. Misschien komen we er dan toch nog uit. Ik merk dat ik daar heel blij van word. Ik blijf zolang het kan dus wel op zoek naar een oorzaak, dat geeft me heel veel rust.”

Een nieuwe start
Alle steun heeft ervoor gezorgd dat Jaime een stuk vrolijker de feestdagen is ingegaan: “Nu ik weet dat ik het op deze manier ga aanpakken, heb ik ook al veel meer rust. Het voelde soms bijna alsof ik richting een burn-out ging en dat begint steeds meer af te nemen. Dus ik ben blij dat ik de keuze voor de crowdfundingsactie heb gemaakt.”

De vraag is hoe hij het bedrag van 11 duizend euro gaat betalen. Eneco heeft Jaime een voorstel gedaan; hij mag de betaling in termijnen mag. Door de lekkere start van de crowdfundingsactie hoeft hij zich over de eerste betaling op 28 december geen zorgen te maken.

Jaime is klaar om in het volgende jaar een nieuwe start te maken: “Het is heel mooi dat deze actie nu zo start tijdens deze dagen. Het voelt alsof ik van een nieuw nulpunt kan beginnen in 2024, zowel financieel als inhoudelijk. Ik ben blij dat ik 2023 dan toch zoveel mogelijk achter me kan laten. Al met al hebben me de reacties dat vooral gegeven: veel hoop.”

Lees meer over:

Energie|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Zonneauto maakt tussenstop in Zwijndrecht

De zonneauto rijdt dit najaar in Zuid-Afrika, maar maakte een tussenstop bij de gymzaal van het Walb...

In Gesprek met de Stad over Energie

'In gesprek met de stad' staat deze keer geheel in het teken van Energie. Vooral energiebesparing st...

In Gesprek met de Stad over Energie

De nieuwste aflevering van 'In gesprek met de stad' staat geheel in het teken van Energie. Het zijn...

Koud winterweer zal de energieprijzen niet direct veranderen: ‘Een paar dagen vorst is geen reden voor paniek’

Met het koude winterweer van de afgelopen dagen stoken de meeste huishoudens een stuk meer om het wa...

Door de enorm succesvolle inzamelingsactie kan Jaime zijn eindafrekening van 11.000 euro tóch aflossen

Wat een rampjaar leek te worden, kwam toch tot een warm einde voor Jaime Quant (34) uit Dordrecht. N...

Al bijna 10.000 euro opgehaald voor Jaime, die hoge energierekening kreeg

Jaime Quant uit Dordrecht kreeg deze zomer de schrik van zijn leven. Hij vond een eindafrekening voo...