Dordrecht, Netherlands

Door de enorm succesvolle inzamelingsactie kan Jaime zijn eindafrekening van 11.000 euro tóch aflossen

Jaime en zijn oude antikraakwoning in het centrum van Dordrecht © Rijnmond
Wat een rampjaar leek te worden, kwam toch tot een warm einde voor Jaime Quant (34) uit Dordrecht. Nadat hij halverwege 2023 een gas-eindafrekening van zo’n 11.000 euro kreeg, leek hij 2024 in te moeten met een enorme schuld. In december besloot hij nog een laatste poging te doen om een nieuwe start te kunnen maken in het nieuwe jaar door middel van een crowdfundingsactie. Het werd een succes: nog geen maand nadat hij de actie opzette, heeft hij bijna het volledige bedrag bij elkaar.
Rijnmond | 9 januari 2024 09:54 | Aangepast op 9 januari 2024 09:54
Maandenlang zette het zijn leven op zijn kop: de gas-eindafrekening van Jaimes oude antikraakwoning bedroeg ruim 11.000 euro. Gelukkig kwam door de crowdfundingsactie alles op zijn pootjes terecht: “In de week tussen kerst en oud en nieuw ging het heel hard. Ik had natuurlijk zelf ook wel al gewerkt aan een bedrag. In die week kwam wel echt de conclusie dat ik het kon gaan afsluiten.”

Het verhaal van Jaime begint wanneer hij zijn antikraakwoning verlaat in de zomer van 2023. Hierop volgt een gasrekening van Eneco voor de afgelopen vier jaar van ruim 68.000 euro. Na een tv-uitzending van Radar, een eerder artikel op de site van Rijnmond en duizenden reacties wordt de schuld verlaagd door middel van nieuw bekend geworden meterstanden. Voor de 11.000 euro schuld die hij overhoudt, schakelt Jaime de hulp in van de vele mensen die hem steun hadden geboden.

Officieel heeft hij het geld nog niet overgemaakt maar Jaime weet dat de stressvolle periode achter de rug is: “Ik heb Eneco benaderd met het verhaal dat ik de actie had opgezet en het zo snel mogelijk zou overmaken. Ik moest voor een maand een klein bedrag betalen om het te overbruggen en verder zou Eneco wachten op het totaalbedrag.”

Een woordvoerder van Eneco geeft ook aan blij te zijn dat de schulden nu zijn afgerond: "Wij betreuren natuurlijk de hele situatie zoals hij gelopen is. Ik ben blij dat meneer Quant op deze manier geen financiële zorgen meer heeft. Wij moeten ons baseren op de meterstanden die we doorkrijgen en wij kunnen helaas niet achter de deur kijken om een reden te geven van hoe de meterstanden zo hoog komen. Daarom is vanuit ons de oproep: geef je meterstanden jaarlijks zo goed mogelijk door om zo dit soort situaties zo veel mogelijk te voorkomen."

De Dordtenaar zelf kan nog steeds niet geloven dat hij op zoveel steun kon rekenen: “Het is een gigantisch contrast met de eerste 1000 euro aan het begin van de actie waar ik al enorm blij mee was. Het is echt bizar hoe het is gegaan."


Kerstgevoel
Wat van zichzelf vaak al een fijne tijd is, werd door de actie nog warmer: “Het kerstgevoel zat er wel echt in bij mij. Meer dan andere jaren. Heel veel mensen om me heen keken steeds naar de tussenstand. Ik hoefde eigenlijk zelf niet te kijken want om de zoveel uur kreeg ik wel een update.”

“Er waren bijna 300 verschillende donaties en ook nog los daarvan heel veel reacties. Ik heb dus zoveel fijne dingen gelezen en gehoord. Het waren zoveel verschillende mensen, zoveel reacties en quotes en ook zoveel mensen die het hebben gedeeld,” vertelt Jaime. “Het hele gevoel van medeleven dat ik van zowel bekende als onbekende mensen heb meegekregen, is echt heel bijzonder.”
De problemen ontstonden in 2023 eigenlijk nadat Jaime samen ging wonen met zijn vriendin. Hiervoor verliet hij namelijk zijn antikraakwoning en kreeg hij de bizarre eindafrekening op de mat.

Dat samenwonen kan nu echt beginnen: “Ik had tijdens de kerst ook voor het eerst het besef dat mijn nieuwe huis zo leuk is, in plaats van dat ik steeds met andere dingen bezig was. Dat ging geleidelijk met dat die lasten van me afvielen. Zo voelde het ook echt, gewicht viel van me af en daardoor merkte ik weer andere dingen op.”

Een nieuw jaar, een nieuwe start
In het vorige gesprek gaf Jaime aan te hopen op een nieuwe start: "Die nieuwe start is absoluut gelukt. Ik voel ook dat ik veel beter in mijn energie zit. Ik ben vooral opgelucht, dat is misschien het sleutelwoord.”


Er begint niet alleen een nieuw kalenderjaar: “Ik was maandag ook nog toevallig jarig dus ik heb lekker uitgebreid getrakteerd op mijn werk. Iedereen op mijn werk had me ook zoveel gesteund en geholpen dus het voelde heel fijn om iets terug te kunnen geven na heel veel te krijgen, zowel moreel als financieel.”

Het onderzoek naar hoe het zo heeft kunnen lopen, wordt vooralsnog even gestaakt: “Ik ben mijn motivatie daarmee wel een beetje kwijt. Zo’n periode doet natuurlijk ook veel met je, zowel positief als negatief. Dus ik neem ook even de tijd om het allemaal een plek te geven. Ik ben nu gelukkig uit de problematiek en ga nu nog kijken hoeveel energie ik erin wil stoppen.”

In rust aan gedichten werken
De energie die Jaime heeft, moet hij namelijk nu ook deels gaan stoppen in het schrijven van gedichten. Donateurs die meer dan 25 euro doneerden krijgen namelijk een gedicht van hem als ze dat willen: “Dat is gelukkig een bezigheid die ik heel leuk vind. Ik heb gewoon mijn avonden ervoor ingepland. Ik moet er denk ik een stuk of vijftig doen. Dat is goed te doen.”

“Zo’n gedicht is iets moois dat ik kan geven, het is een stuk leuker om vijftig gedichten verschuldigd te zijn dan de schuld die ik eerder had.” Na het maken van de gedichten zal het hele hoofdstuk eindelijk klaar zijn voor Jaime: "Het is natuurlijk veel in de media geweest en het heeft veel reacties gebracht en veel positiefs losgemaakt. Ik kreeg doorlopend berichten erdoor dus ik kijk er ook wel weer naar uit dat het allemaal voorbij is en rustiger is. Iets meer in de luwte zijn, wordt wel weer lekker."

Dit artikel is ook verschenen op de website van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

energie|energiecrisis|

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Zonneauto maakt tussenstop in Zwijndrecht

De zonneauto rijdt dit najaar in Zuid-Afrika, maar maakte een tussenstop bij de gymzaal van het Walb...

In Gesprek met de Stad over Energie

'In gesprek met de stad' staat deze keer geheel in het teken van Energie. Vooral energiebesparing st...

In Gesprek met de Stad over Energie

De nieuwste aflevering van 'In gesprek met de stad' staat geheel in het teken van Energie. Het zijn...

Koud winterweer zal de energieprijzen niet direct veranderen: ‘Een paar dagen vorst is geen reden voor paniek’

Met het koude winterweer van de afgelopen dagen stoken de meeste huishoudens een stuk meer om het wa...

Al bijna 10.000 euro opgehaald voor Jaime, die hoge energierekening kreeg

Jaime Quant uit Dordrecht kreeg deze zomer de schrik van zijn leven. Hij vond een eindafrekening voo...

Zo gaat het nu met Jaime die een eindafrekening voor gas van 70 duizend euro kreeg

Per mail krijgt Jaime Quant uit Dordrecht afgelopen zomer te horen dat de eindafrekening voor gas va...