Dordrecht, Netherlands

Organisatie Pasar Malam zet in op meer subsidie gemeente

De tiende Pasar Malam in Dordrecht is de afgelopen drie dagen weer druk bezocht, toch er zijn zorgen over de toekomst van het evenement. De organisatie wil een hogere subsidie aanvraag gaan doen bij de gemeente Dordrecht om het hoofd boven water te houden.
Trevyn van Houwelingen | 9 augustus 2023 09:56 | Aangepast op 9 augustus 2023 09:56
Terang Boelan
Geuren van Indisch eten, klanken van Terang Boelan van de Zangeres Zonder Naam uit de podiumspeakers en kraampjes gevuld met Indische waren bepalen deze dagen de ambiance op het Statenplein en Achterom. Duizenden bezoekers kwamen de afgelopen drie dagen al af op de tiende editie van de grootste gratis “Avondmarkt” van Nederland.

De organisatie achter het evenement, Pasar Malam Istimewa, organiseert meerdere Indische evenementen door heel Nederland. Hoewel ze al tien jaar in Dordrecht komen en het evenement in die jaren is uitgegroeid tot een ware publiekstrekker die bezoekers vanuit het hele land naar de stad trekt, is niet alles rozengeur en Terang Boelan, ofwel maanlicht.

Rode cijfers
De coronapandemie was funest voor de evenementenbranche, en zo ook voor Istimewa. Marcel Neervoort is een van de twee mannen achter Istimewa, volgens hem is een hogere subsidie de enige oplossing om het hoofd boven water te houden zonder teveel kosten door te berekenen aan de bezoeker: “Ieder evenement moet een aanvraag doen voor subsidie bij de gemeente. Momenteel vallen wij onder de B-status, daaronder vallen bijvoorbeeld kleinere foodtruckfestivals.”

Neervoort denkt dat zijn evenement dat niveau is ontgroeid: “Vorig jaar hadden wij 74.000 bezoekers, dus zijn we aan het kijken of we een subsidie kunnen krijgen die past bij een evenement met een A-status. Die subsidie is hoger, en dekt een groot deel van de kosten. Maar zelfs daarmee zijn we er nog niet.” De organisatie is dit jaar begonnen met het vragen van een kleine vrijwillige donatie onder bezoekers, om ook zo aan extra inkomsten te komen.

Status
De gemeente kent een bepaalde status pas toe als er aan richtlijnen zijn voldaan, dus is Istimewa druk bezig om aan die richtlijnen te voldoen. Wel is er natuurlijk maar een maximum aantal evenementen dat een bepaalde subsidie kan ontvangen, dus is het nog even de vraag of de Pasar Malam daar tussen komt. In de A-plus-status bevinden zich speciale evenementen als Big Rivers en Dordt in Stoom, de A-status is voorbehouden aan evenementen die daar net onder zitten.

“Vorig jaar zaten we zo ver in de min, toen twijfelden we of we nog wel door konden gaan. Dit jaar hebben we het desondanks door laten gaan en de resultaten zijn al beter, maar we hebben die subsidiestatus wel echt nodig. Dus zijn we bezig een nieuwe verbeterde aanvraag op te stellen”, legt Neervoort verder uit. De gemeente bevestigt dat zij nog geen aanvraag voor 2024 van Istimewa hebben ontvangen, de organisatie heeft nog tot april 2024 om die in te leveren.

De organisatie houdt vertrouwen in een goede afloop: “Uit het hele land komen er bezoekers op dit evenement af. Ik sprak iemand die voor vier dagen naar deze Pasar Malam in Dordrecht toe kwam en drie hotelovernachtingen boekte. Vanuit Den Helder, Maastricht, ze komen overal vandaan. En de Dordtenaren omarmen het evenement ook enorm.”, zo besluit Neervoort.

Bekijk hieronder de video die RTV Dordrecht maakte over de huidige situatie van Pasar Malam Dordrecht.

Lees meer over:

evenementen|subsidie|Pasar Malam|

Lees ook

Bibliotheek Crabbehof langer open dankzij landelijke subsidie

Bibliotheek Crabbehof is voortaan vaker en langer open dankzij een impuls vanuit een landelijke subs...

Veel wensen voor nieuw evenementenbeleid, botsing over de rol van dieren

In de stad of in het groen? Meer grote of kleine evenementen? Wat is de rol van dieren? Allemaal zak...

Marktkooplieden en gemeente praten verder over verplaatsing markt

De gemeente, marktkooplieden en de middenstand rond het Statenplein lijken het eens geworden over de...

Vierdaags festival In De Biesboschhal van start

Het vierdaags festival In De Biesboschhal trapte donderdagmiddag af met STRAAT078. Het evenement waa...

VVD en PVDA: meer subsidie naar noodlijdend Pasar Malam

De Dordtse VVD en PvdA hebben vragen gesteld aan wethouder Maarten Burggraaf over de Indonesische av...

Twee nieuwe subsidies ter ondersteuning Dordtse sportverenigingen

Sportverenigingen hebben het lastig, ook in Dordrecht. Om sport- en beweegaanbieders te versterken z...