Dordrecht, Netherlands

Burgemeesters Brabantroute en Dordrecht steken van wal tegen giftreinen door hun steden

In een opiniestuk in de Volkskrant van 11 december lieten de burgemeesters van de steden Breda, Tilburg, Eindhoven en Dordrecht weten dat zij het niet eens zijn met de hoeveelheid goederentreinen die er maandelijks door de bebouwde kom van hun steden rijden. Het gaat de burgemeesters specifiek om treinen die gevaarlijke chemische stoffen als vloeibaar gas en ammoniak vervoeren.
Redactie RTV Dordrecht | 15 december 2022 11:00 | Aangepast op 14 december 2022 16:49
De burgemeesters schrijven dat er per dag rond de zestig treinwagons met giftige of licht ontvlambare goederen door hun steden, dus ook Dordrecht, rijden. Het gaat om de, voor mensen die langs het Dordtse spoor wonen welbekende, grijsgrauwe wagons. De huidige manier van vervoeren is in principe veilig maar per trein met gevaarlijke stoffen die er over het spoor rijdt is er een grotere kans op ongelukken. Zeker aangezien het de verwachting is dat dit soort transporten van gevaarlijke stoffen over het spoor in de toekomst met veertig procent zullen toenemen. Zo kan een wagon met vloeibaar gas als deze zou ontploffen dodelijke slachtoffers tot gevolg hebben op een afstand van tot wel 135 meter.

Omdat het spoor in deze specifieke steden dwars door de stad loopt is het volgens de burgemeesters beter om dit soort kwetsbare goederen over de Betuwelijn te vervoeren. Die treinroute loopt niet dwars door grote steden heen en is dus veiliger. Deze spoorlijn wordt ook niet optimaal gebruikt . Ook is er een pijplijn tussen de haven van Rotterdam en de Duitse grens bij Venlo in aanbouw, maar die optie is alleen beschikbaar op de lange termijn. Als derde optie noemen de burgemeesters nog de Nederlandse rivieren als optie, dus vervoer per vrachtschip.

Een bijkomend gevaar is de hoeveelheid nieuwe woningen die er nog gepland staan in grote steden door het land. Tot 2030 staan er 900.000 nieuwe woningen op de planning, waarvan een groot deel binnen de bebouwde kom van steden moet worden gebouwd. Veel van die woning zullen dus in en langs spoorzones gebouwd worden. Dat levert als voordeel op dat deze woningen goed bereikbaar zijn en er geen extra natuur verwijderd hoeft te worden om nieuwe woningen te bouwen. Helaas vergroot de hoeveelheid mensen in de buurt van het spoor ook de hoeveelheid slachtoffers als er een keer iets mis gaat, bijvoorbeeld met een “giftrein”.

Waar het de burgemeesters vooral om gaat is dat de besluiten over de ontwikkelingen worden genomen in Den Haag, zonder dat de burgemeesters daar invloed op kunnen uitoefenen. “Wij kunnen de veiligheid van onze inwoners zo onvoldoende waarborgen. En dat is onacceptabel”, is dan ook één van de klachten in de brief. Daarnaast hebben de lokale overheden ook geen zicht op wat er precies vervoerd wordt met de treinen. Zo kunnen ze moeilijk rekening houden met de veiligheid van bewoners langs het spoor. Ook in Dordrecht.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

‘Heeft Nielson een zoontje gekregen?’ Dordtenaren verrast met beschuit met muisjes

Geboortenieuws op het Stadhuis: burgemeester Wouter Kolff is opnieuw vader geworden. En daar zijn Do...

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

'Gevolgen van de holocaust generaties lang voelbaar'

Het is druk in het Stadhuis deze zaterdagavond. Veel mensen zijn bij elkaar gekomen om stil te staan...

Regio-offensief tegen explosies en aanslagen: 'We rusten niet voor het tij gekeerd is'

Welke maatregelen ze precies gaan nemen, vertellen ze niet. Er komt in ieder geval een campagne geri...

Deze week in Eilandleven: expositie van Wim Heldens en de verhuizing van RTV Dordrecht

In ons tv-programma Eilandleven besteden we iedere donderdag aandacht aan kunst, cultuur en natuur o...

Kolff roept op in te stemmen met spreidingswet

In de Eerste Kamer staat maandag en dinsdag de spreidingswet op de agenda. Een belangrijk onderwerp ...