Dordrecht, Netherlands

Burgerberaad wordt eerst burgerinitiatief

Een voorstel van de ChristenUnie/SGP voor een burgerberaad heeft afgelopen dinsdag geen meerderheid gehaald in de gemeenteraad. Dit tot grote teleurstelling van het comité dat vindt dat een burgerberaad hoort bij modern bestuur. Vooral omdat er op dit moment zo weinig vertrouwen is in de landelijke en lokale politiek, tijdens de laatste gemeenteverkiezingen in Dordrecht lag het opkomstpercentage onder de 50 procent.
Ananda Cobussen | 25 mei 2023 18:11 | Aangepast op 25 mei 2023 18:11
Een burgerberaad is een groep van honderd tot honderdvijftig burgers, bij voorkeur een brede afspiegeling van de lokale bevolking, die brainstormt over grote actuele thema's. De uitkomsten uit de discussie worden vervolgens voorgelegd aan het lokale bestuur. Een burgerberaad vervangt dus niet de gemeenteraad, maar is een aanvulling hierop door directe burgerparticipatie. In Dordrecht wil 72 procent van de bevolking graag betrokken worden bij gemeentelijke beslissingen.

Teleurstelling
"We vinden het erg jammer, maar het glas is bij ons half vol’’, aldus ChristenUnie/SGP-raadslid Robert de Heer, "Doordat we dit op de agenda kregen, hebben we een mooi debat gehad over burgerparticipatie. Maar tegelijkertijd bijzonder jammer dat de raad toch nog koudwatervrees had".

Burgerinitiatief
Er wordt gekeken om via een burgerinitiatief later alsnog een burgerberaad in het leven te roepen. "In het Hof van Nederland staat de spreuk ‘In Dordrecht kwam Holland op gang', nu lijkt het alsof Holland in Dordrecht vastloopt", vertelt David Klein vertelt van het comité. Hij denkt dat ze makkelijk de 300 benodigde handtekeningen gaan halen. En ze hebben ook al een thema gevonden voor de eerste brainstorm: het klimaat. Ze hopen het burgerinitiatief binnenkort voor te leggen aan burgemeester Kolff. Als het voorstel voorzien is van voldoende handtekeningen, is de gemeenteraad verplicht om het initiatief voorstel serieus te overwegen.

Lees ook

Politie doet oproep aan bewoners na twee aanslagen op coffeeshop

De politie is op zoek naar de dader of daders van de twee aanslagen op coffeeshop Asilah in het cent...

Politie zoekt getuigen van woningoverval en brandstichting

Een 55-jarige man en een 48-jarige vrouw raakten in de vroege maandagmorgen gewond toen drie mannen ...

Soap rond visarendnest duurt voort: is de gans gevlogen?

In de Biesbosch brak dinsdag paniek uit: een Canadese gans had het nest, waar al zeven jaar lang een...

Geen stakingen meer in streekvervoer door nieuw cao-akkoord

Na een intensieve week onderhandelen hebben de vakbonden en werkgevers donderdagnacht een onderhande...

Voorlichten én handhaven: zo wil de gemeente minder zwerfafval in Dordrecht

Zwerfafval is al jarenlang een bekend probleem in vele Dordtse wijken. Met het plan 'Dordrecht Schoo...

Op- en afrit richting Dordrecht (A15) dicht op vrijdag- en zaterdagnacht

De afrit vanuit Rotterdam richting Dordrecht en de oprit richting Rotterdam (N3/A15) zijn afgesloten...