Er is een kink in de kabel gekomen bij de productie van zes Duitse fregatten. De bouw daarvan door de maritieme tak van het scheepsbouwbedrijf uit Gorinchem is vertraagd, onder meer vanwege een softwareprobleem. De Duitse marine heeft tussentijdse deadlines gesteld en nu die niet worden gehaald, wordt er voorlopig niet betaald.
Omdat het om een grote order van zo'n zeven miljard euro gaat, zijn de gevolgen direct merkbaar bij Damen. Het kabinet heeft er een direct belang bij dat Damen Naval, met vestigingen in Schiedam en Vlissingen niet verder in de problemen komt, omdat Defensie zelf een aantal orders voor schepen heeft lopen bij het bedrijf. Daarnaast wordt de defensie-industrie zeker op dit moment gezien als een belangrijke bedrijfstak.
Vertrouwelijk geïnformeerd
Het kabinet trekt daarom de portemonnee. De Eerste en Tweede Kamer zijn hierover vertrouwelijk geïnformeerd, omdat het parlement goedkeuring moet geven aan de miljoenen kostende aanpassing van de begroting.
De vertrouwelijkheid is ook een gevolg van de commerciële belangen en de veiligheidsbelangen die er spelen. De betrokken ministeries van Economische Zaken en Defensie doen er daarom het zwijgen toe, evenals Damen zelf.
OM vervolgt
Damen Shipyards uit Gorinchem
Familiebedrijf Damen Shipyards uit Gorinchem is het grootste scheepsbouwbedrijf van Nederland. Damen bouwt onder meer vissersschepen en duw- en sleepboten, maar ook schepen voor Defensie. Het bedrijf heeft 35 werven in twintig landen, waar 12.000 mensen werken. Damen Naval is onderdeel van Damen Shipyards.
Voor Nederland en vijf andere NAVO-landen maakt het bedrijf marineschepen. Zo maakt Damen vier fregatten voor de Nederlandse en Belgische marine, en dus nog eens zes voor Duitsland. Verder is Damen bezig met de vervanging van de huidige Nederlandse marinevloot.