Dordrecht, Netherlands

Speculant gooit roet in het eten van bouwproject Maasterras

De gemeente had grootse plannen, maar deze werden gedwarsboomd door een speculant. Duizenden woningen zouden namelijk gebouwd worden aan de Weeskinderendijk in Dordrecht. Alleen de grond waarop gebouwd zou worden, werd aan een belegger verkocht. Beter Voor Dordt en de VSP willen verheldering over dit nieuws.
Marie Frenay | 22 juni 2022 14:25 | Aangepast op 22 juni 2022 14:25
Het nieuws viel rauw op het dak van de raadsleden. Alle afspraken die werden gemaakt met de eigenaar van de grond waren bijna rond aan het begin van dit jaar. Maar wat bleek? De grond was in december al verkocht aan Ferro Investments Holdings, een belegger die grond opkoopt met als enige doel dit door te voorkopen voor een veel hogere prijs.

Wet Voorkeursrecht Gemeenten
Om meer speculaties te voorkomen heeft de gemeente de Wet Voorkeursrecht Gemeenten op de grond gevestigd. De grond mag dan alleen aan de gemeente terugverkocht worden. Die maatregel geldt voor de aankomende drie jaar. De speculant is bereid om de grond te verkopen aan de gemeente, maar dan wel voor tien miljoen euro. Daar gaat de gemeente niet mee akkoord. “De wet bepaalt dat de eigenaar de grond aan moet bieden tegen een marktconforme prijs”, aldus wethouder Maarten Burggraaf.

Raadsleden willen debat
Het woningbouwproject Maasteras is hierdoor stilgevallen. En de gemeenteraadsleden, die willen meer duidelijkheid over de gang van zaken. De partijen nemen geen genoegen met de reactie van de wethouder en willen in debat over deze situatie.

Lees meer over:

Maasterras|

Lees ook

Dordrecht krijgt 28 miljoen voor groen en bereikbaar Maasterras

Het Rijk heeft Dordrecht 28 miljoen euro gegeven voor een snellere woningbouw op het Maasterras. De ...