Dordrecht, Netherlands

Dordrecht steekt tien miljoen in nieuwe sportvisie: 'Het is elke cent waard'

Gymmen in de sporthal DeetosSnel Corrado Francke
Tachtig procent van de Dordtenaren moet in 2030 minstens één keer per week sporten. Een ambitieus doel van de gemeente, die donderdag de nieuwe sportvisie presenteerde. Er wordt in totaal tien miljoen euro in het plan gestoken. Volgens sportwethouder Marc Merx is de investering elke cent waard. "Het betaalt zich terug, echt waar."
Corrado Francke | 23 februari 2023 15:28 | Aangepast op 23 februari 2023 15:28
Het geld komt van drie kanten: vier miljoen uit het politiek akkoord, vier miljoen uit het plan voor de ontwikkeling van de Dordwijkzone en twee miljoen vanuit een reserve van de begroting van 2022.

Sportieve gemeente
In de ruim vijftig pagina's tellende sportvisie staan een hoop ambities, zoals een plek bemachtigen in de top tien van sportiefste gemeenten van Nederland. "Sport is zo belangrijk", onderstreept Merx. "We worden gelukkig allemaal ouder, maar we willen zo lang mogelijk op een fijne manier prettig leven."

Een concreet plan is een subsidieregeling voor sportverenigingen. Met het geld kunnen zij hun accommodatie opknappen. De gemeente wil er ook voor zorgen dat er vervroegd ledverlichting komt langs alle gemeentelijke velden.

In deze video geeft wethouder Merx tekst en uitleg bij de nieuwe sportvisie:
Uit gesprekken en onderzoeken moet blijken hoe de bereikbaarheid van sportverenigingen omhoog kan. Uiteindelijk moeten de sportparken aantrekkelijker worden, ook voor sportievelingen die geen lid zijn van een vereniging, terwijl ook de openbare leefruimte meer sportief wordt gebruikt.

"Op die manier willen we veel meer verbinding leggen tussen de ongeorganiseerde sport en de georganiseerde sport. Daarvoor is wel nodig dat de sportparken open zijn, maar dat moet wel veilig kunnen", verwijst Merx mede naar het plan voor het Stadspark XXL, dat moet ontstaan uit het verbinden van allerlei parken en sportvelden in Dordrecht.

Sportgala
Ook het jaarlijkse Sportgala moet weer terugkeren als het aan het college ligt. Het is alleen nog niet duidelijk in welke vorm. "Het is heel goed onze sporters in het zonnetje te zetten", vindt de sportwethouder. "Maar niet alleen topsporters, ook bijvoorbeeld een G-team die een mooie prestatie neerzet."

Volgens de wethouder willen sportverenigingen vooral vooruitgang zien. Het vorige college heeft de sportvisie naast zich neergelegd, zo ziet Merx. "Daarmee is alles in een soort stilstand terechtgekomen. We willen nu weer een stap verder zetten, want ook verenigingen willen investeren in bijvoorbeeld een accommodatie."
Sportpark Krommedijk Corrado Francke

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Dordrecht stapt over op turfvrije potgrond

De gemeente Dordrecht stopt met het inkopen van potgrond met turf. In plaats daarvan gaat de gemeent...

Groot uitgepakt voor dichten rioollek

Een lekkage in het riool van de Frans Lebretlaan in Dordrecht wordt aangepakt. Met iets dat lijkt op...

Op zoek naar de schoonste buurt van 2024

De gemeente start een nieuwe ronde van de wedstrijd 'De schoonste buurt van Dordrecht’. Het doel va...

Gemeente begint test met slimme en dankbare afvalbak

De gemeente is woensdagochtend begonnen met een test. Op vier pleinen in de stad zijn slimme afvalba...

Burgemeester neemt op als je de gemeente belt

Een nieuw jaar, tijd voor een nieuwe aanpak, moeten ze bij de gemeenten van de Drechtsteden gedacht ...

Bliksembezoek demissionair sportminister Helder aan FC Dordrecht

Demissionair minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport bracht dinsdagmiddag een werkbezoek ...