Dordrecht, Netherlands

Betalen voor restafvalzak- of bak in Dordt? Dat plan gaat de prullenbak in

Dordtenaren gaan vanaf 2026 niet betalen per restafvalbak of zak. Een merendeel van de raad vreest voor afvaldumpingen en stemde daarom tegen het voorstel van het stadsbestuur, dat met de nieuwe methode afvalscheiding wilde bevorderen en belonen.
Corrado Francke | 17 april 2025 16:27 | Aangepast op 17 april 2025 16:27
Wie minder restafval aanbiedt, hoeft daar minder voor te betalen. Dat was de gedachte van de gemeente, die de afvalstoffenheffing in een (verlaagd) standaardbedrag plus een bedrag per restafvalstorting wilde splitsen. Per restafvalbak van 240 liter kost het 6 euro per keer, voor een zak van 60 liter 1,50 euro.

Ook VVD stemt tegen
Toch kreeg het voorstel alleen steun van GroenLinks, CDA, ChristenUnie/SGP en de Partij voor de Dieren. De VVD stemde als enige coalitiepartij tegen, uit vrees voor zakken naast de container of in de natuur. “Dat willen we niet hebben”, geeft raadslid Alexander Kuhlmann aan.

In het raadsdebat dinsdag ging het vooral over nascheiding. Dat is een totaal andere methode waarbij je plastic en restafval in dezelfde bak of zak verzamelt, waarna het pas bij de afvalverwerker uit elkaar wordt gehaald. “De technologie is op dit moment enorm aan het versnellen en verbeteren. Ik denk dat we daarmee beter af zijn straks”, zegt Denk-fractievoorzitter Mehmet Safranti.

Geen onderzoek naar nascheiding
Hij stelde daarom voor om onderzoek te doen naar nascheiding. Een meerderheid van de raad voelde daar echter weinig voor. “Lang niet alle grondstoffen kunnen uit het restafval worden gehaald bij nascheiding, waardoor je meer restafval overhoudt dat verbrand wordt”, hield ChristenUnie/SGP-raadslid Bart de Feijter de raad voor. “Dat is erg duur en wordt nog duurder, uiteindelijk gaat de Dordtenaar de rekening krijgen van nascheiding.”

De gemeente moet namelijk meer belasting betalen als er meer restafval verbrand wordt. Wethouder Tanja de Jonge hoopte via de voorgestelde methode zo’n vier ton per jaar te besparen, ook omdat er meer grondstoffen ingezameld worden waar de gemeente een vergoeding voor krijgt.

‘Niet per se een vooruitgang’
Nascheiding heeft daarom niet haar voorkeur. “Natuurlijk moet je dit volgen, maar op dit moment zou het voor Dordrecht niet per se een vooruitgang zijn.”

De manier van afvalinzameling blijft dus zoals het was: plastic en restafval worden gescheiden opgehaald via zakken, bakken en verzamelcontainers, met vaste tarieven afvalstoffenheffing.

Lees ook

Dordrecht vraagt buurgemeenten om hulp bij opvang vluchtelingen

Dordrecht heeft omliggende gemeenten verzocht te helpen bij de tijdelijke huisvesting van Oekraïense...

Man heeft seksafspraak met 15-jarig meisje, maar het blijkt een val te zijn

Een 63-jarige Dordtenaar is veroordeeld voor het maken van een seksafspraak met een minderjarige. Hi...

Vrijdag op TV Dordrecht: Dodenherdenking op het Sumatraplein

Honderden Dordtenaren hebben zondagavond de Dodenherdenking op het Sumatraplein bijgewoond. Voor de ...

Demonstratie voor eigen turnhal: 'Wij verdienen een serieuze plek'

Een kleine honderd leden, ouders en sympathisanten van gymnastiekvereniging OKK Ridderkerk hebben do...

Nog niet alle auto’s uit gesloten Spuihavengarage

Nog niet iedereen heeft zijn auto uit de Spuihavengarage in Dordrecht gehaald. De garage werd half a...

Foutparkerende fietsers op station worden week lang goede kant op gestuurd

De nieuwe fietsenstalling bij Station Dordrecht wordt nog niet gebruikt zoals bedacht is. Veel fiets...