Vanaf de Papendrechtse Kerkbuurt heb je een mooi uitzicht op de Beneden Merwede en brug. Leny van Toorenburg wijst naar het deel van de brug dat aangepakt gaat worden en brandt los: "Rijkswaterstaat koos overduidelijk voor het wegverkeer. In de originele plannen zou de Beneden Merwede vierenvijftig weken dicht zijn voor boten hoger dan twaalf meter. Daar hebben we samen met de maritieme maakindustrie in de streek een stokje voor weten te steken."
Leny is hoofd infrastructuur voor de Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN). De brancheorganisatie voor de binnenvaart heeft hard moeten werken om Rijkswaterstaat in te laten zien dat de originele plannen funest waren voor de sector. Het uiteindelijke compromis is één doorvaarmoment per maand, gedurende de hele klus.
Schippers die een containerschip hebben zullen maximaal drie lagen containers op elkaar kunnen stapelen, anders komt men in de file voor het éénmaandelijkse doorvaarmoment terecht. Van Toorenburg: "Minder vracht betekent natuurlijk minder inkomsten, of vaker varen." Een alternatief is er echter niet. Het hoofd logistiek van KBN vervolgt: "Over de weg kunnen vrachtwagens nog een alternatieve route nemen. Voor deze waterweg is er simpelweg geen omweg."
Volgens KBN gaat de brug in een normaal jaar zo'n negenhonderd keer open voor hoge schepen. Volgens Van Toorenburg zal de sector wel een klap krijgen. Hoe hard durft ze niet te voorspellen: "Het gaat zeker schade opleveren, waarschijnlijk wordt de maritieme maakindustrie nog harder geraakt, maar ook wij gaan het zeker merken." Van Toorenburg houdt echter hoop: "Als we merken dat er ergens ruimte is om vaker schepen langs te laten zullen we zeker in dat gat springen. We gaan ons er hard voor maken."
Bekijk ook de reportage over de sluiting van de brug op ons YouTube-kanaal.