Op de begane grond is plek voor scooters, brommers, bakfietsen en fietsen met een krat voorop. Met overige ‘normale’ fietsen en e-bikes moeten reizigers naar de eerste verdieping lopen, maar juist dat gaat vaak fout. Veel fietsers zetten hun tweewieler alsnog beneden neer.
"De plekken op de begane grond zijn nu snel vol door de verkeerd geparkeerde gewone fietsen. Daardoor worden andere, grote fietsen buiten de rekken en buiten de vakken geplaatst. Deze vallen om en geven een rommelige aanblik", laat ProRail weten.
Eerder haalde de gemeente Dordrecht om die reden al foutgeparkeerde fietsen weg. De fietsen zouden toen naar het Stadskantoor worden gebracht. Eigenaren zouden deze daar, tegen betaling van 25 euro, op kunnen halen. Het zomaar weghalen bleek echter niet te mogen, omdat de fietsenstalling geen openbaar terrein is. Handhavers gingen toen zelf aan de slag om de fietsen op de juiste plek te stallen.
ProRail is eigenaar van de fietsenstalling. Om reizigers met een gewone fiets en een e-bike ervan bewust te maken dat zij hun fiets boven moeten neerzetten, hebben de gemeente Dordrecht en ProRail voor komende week een zogeheten ‘inzwaaiweek’ georganiseerd. Van 06.00 uur tot 10.00 uur worden fietsers hier van maandag tot en met vrijdag door een team “met creatieve, grote handen” de juiste kant opgestuurd.
De fietsenstalling biedt plaats aan 880 fietsen. Dat zijn er ruim 1100 meer dan voorheen, dus een gebrek aan ruimte is er niet: "Er is genoeg plek", laat ProRail weten.