Steeds meer mensen in onze regio hebben moeite om rond te komen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 540.000 mensen in Nederland voedselhulp nodig hebben. Toch vraagt maar een klein deel, ook in Dordrecht, daadwerkelijk hulp. Dat maar zo weinig mensen hulp vragen heeft volgens Maurits Poirot, voorzitter van de voedselbank in Dordrecht, meerdere redenen.
“Aan de ene kant is het een stukje onwetendheid, dus mensen weten niet altijd dat ze hulp kunnen krijgen. Ook schaamte speelt een belangrijke rol”, vertelt hij. “Maar we zitten op een industrieterrein, dus er worden wel mogelijkheden geboden om de schaamte bij mensen een beetje weg te halen.”
'We zitten daar flink onder'
Toch is er volgens Poirot nog verbetering mogelijk. “Zo’n 3 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Als je kijkt naar hoeveel klanten we hebben in Dordrecht, zitten we daar echt flink onder."
Dordrecht heeft ruim 120.000 inwoners. Een snelle rekensom leert dat er in Dordrecht zo´n 3600 hulpbehoevenden zouden zijn. Hoewel dit niet hard te maken is, ligt het werkelijke aantal vele malen lager: "We helpen nu zo'n achthonderd/negenhonderd Dordtenaren, verdeeld over 350 gezinnen.", aldus Poirot.
Campagne
Door de campagne Ook voor jou! waar de voedselbank in Dordrecht aan meedoet, worden mensen op verschillende manier gewezen op de mogelijkheid om bij de voedselbank gratis boodschappen te krijgen. Zo worden er flyers uitgedeeld op plekken waar veel mensen samenkomen. Denk aan buurtcentra.
Meteen geholpen
Een belangrijke stap om de drempel voor mensen te verlagen om hulp te zoeken, is het aanmelden makkelijker maken. Mensen die zich aanmelden bij de voedselbank in Dordrecht worden meteen geholpen. Er vindt pas later een intakegesprek plaats. “Je moet wel even je gegevens invullen, maar je kunt gelijk bij ons langskomen en dan krijg je een voedselpakket mee. Later gaan we pas met mensen in gesprek om te vragen hoe het met ze gaat en dan gaan we ook pas kijken of ze echt in aanmerking komen voor voedselhulp”, vertelt Poirot.
De actie ‘Ook voor jou’ duurt twee maanden. Na die maanden wordt gekeken of de actie iets heeft opgebracht en of het eventueel langer doorgaat.
Bekijk hieronder de reportage die we maakten over de voedselbank: