Dordrecht, Netherlands

Duurzaam warmtenet Sliedrecht komt steeds dichterbij

Het warmtenet in Sliedrecht
Na een onvoorziene vertraging lijkt er weer schot te zitten in de aansluiting van het Sliedrechtse warmtenet op de slibverwerkingsinstallatie van HVC aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Op dit moment liggen de nieuwe plannen voor de aanleg van een leiding onder de Merwede bij ProRail ter beoordeling.
Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 21 juni 2024 16:00 | Aangepast op 21 juni 2024 13:16
Om het warmtenet in Sliedrecht te kunnen vullen met duurzaam opgewekte warmte uit de slibverbrandingscentrale van HVC aan de Dordtse Baanhoekweg, moet een 1200 meter lange leiding aangelegd worden onder de Merwede. In april werd er een begin gemaakt aan de werkzaamheden voor dit grote project, maar wegens instabiele wanden van het boorgat en wegsijpelende boorvloeistof werd daar na twee dagen alweer een eind aan gemaakt.

Extra verstevigingen nodig
Bij de aanleg van een nieuw boorgat zouden extra verstevigende damwanden geplaatst moeten worden om een herhaling van de problemen in april te voorkomen, laat een woordvoerder van HVC weten. De locatie waar de warmteleiding weer naar de bovengrond wordt geleid aan de Sliedrechtse kant van de Merwede ligt tussen kritieke infrastructuur ingeklemd. In de buurt lopen onder meer de A15 en meerdere spoortrajecten. Vanwege de nabijheid van het spoor moet ProRail toestemming verlenen voor de nieuwe boorplannen.

In de originele planning werd rekening gehouden met een officieel aansluitmoment in oktober of november, maar met de huidige vertraging lijkt dat op te schuiven naar begin 2025. Tot dan zal het warmtenet in Sliedrecht blijven draaien op warmte van een verbrandingscentrale in de gemeente zelf.

In 2022 maakten wij onderstaande reportage over de aanleg van het warmtenet in het dorp.

Lees meer over:

Warmtenet|

Meest gelezen

Nu wél mooi weer tijdens festival Brand Parkies in Dordrecht

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 23 jul 2024 13:14

Fatbikebestuurder naar het ziekenhuis na ongeluk met auto

Redactie RTV Dordrecht | Joram Niese | 22 jul 2024 13:00

Lees ook

Aansluiting Sliedrechts warmtenet gaat op 1 juli verder

De werkzaamheden voor de aansluiting van het Sliedrechtse warmtenet gaan weer verder. Maandag 1 juli...

Sliedrecht gaat over op het warmtenet; 540 meter leiding de grond in

"Hier wordt een boring gemaakt om uiteindelijk het laatste deel van het primaire net aan te kunnen l...