Dordrecht, Netherlands

Tweede grote stroomstoring in acht dagen treft Drechtsteden, opnieuw PFAS uitgestoten

Stoplichten in Dordrecht waren omstreeks 9.00 uur nog uit. Coen Theuwis
Opnieuw heeft een kortstondige stroomstoring grote delen van de regio getroffen. De stroomstoring vond plaats tussen 7:27 en 7:48 en werd volgens netbeheerder Stedin veroorzaakt door een storing bij een verdeelstation voor hoogspanning. Bijna 84 duizend huishoudens zaten twintig minuten zonder stroom.
Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 18 juni 2024 12:02 | Aangepast op 18 juni 2024 12:02
Stedin heeft de stroom om kunnen leiden via een ander verdeelstation. Daardoor had de regio na twintig minuten weer stroom. Acht dagen geleden was het ook al raak, toen ging het om een defect onderdeel in een verdeelstation. Stedin laat weten dat er momenteel wordt onderzocht of de storing van vanochtend verband heeft met de storing van acht dagen geleden. In Dordrecht zijn er tot negen uur nog problemen geweest met de stoplichten in de stad.

De netbeheerder kreeg volgens woordvoerder Thom Hofstede meldingen uit de hele streek. "Het is op zijn plaats om onze excuses aan te bieden voor het ongemak, want het was een naar tijdstip om geen stroom te hebben. Nu gaan wij kijken of we meer weten over de toedracht van de stroomstoring en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen."
De veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid laat weten dat er de veiligheidssystemen bij Chemours zijn afgegaan. Als standaardreactie daarop is er een officier van dienst en adviseur gevaarlijke stoffen naar de Baanhoekweg in Dordrecht gestuurd. Over de uitkomst van dat bezoek werd uit veiligheidsoverwegingen nog niets gedeeld.

Hexafluoropropene
Een woordvoerder van Chemours laat onze mediapartner Rijnmond weten dat er bij de noodstop van de systemen, vanwege de stroomuitval, een kleine hoeveelheid hexafluoropropene (HFP) is vrijgekomen. Het is wel een stuk minder dan bij de storing van vorige week, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Volgens Chemours is het geen zorgwekkende stof: Chemours mag dit gewoon uitstoten.

Vorige week viel de stroom ook al uit. Ook toen ontsnapte er PFAS. Door de storing van vandaag is minder dan de helft van de hoeveelheid van vorige week ontsnapt. Het valt ruim binnen de hoeveelheid die Chemours mag uitstoten op een dag.

Reset kost een dag
Een woordvoerder van Chemours reageert op het feit dat de stroom opnieuw uitviel in de fabriek: "Dit is ontzettend rot. Het opstarten van een fabriek kost ons soms een dag. Alle veiligheidssystemen doen het in ieder geval wel. Een gedeelte van de fabriek is alweer actief."

Een ruime week geleden bleek er door een stroomstoring ook al een lek te zijn geweest bij het chemieconcern. Hierbij bleek dat, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving, extra hoeveelheden van de schadelijke PFAS-stoffen hexafluorpropyleen (HFP) en tetrafluorethyleen (TFE) waren vrijgekomen. Ook kwam er zoutzuur vrij. Van die laatste stoffen lijkt er dit keer niets te zijn vrijgekomen.

Geen gevolgen in ziekenhuizen
Regionaal ziekenhuis Albert Schweitzer laat weten dat het op twee locaties last heeft gehad van de storing. Dat was in Zwijndrecht en Sliedrecht. Daar is de noodaggregaat naar behoren aangegaan, waardoor er geen gevolgen waren van de stroomstoring. Deze vond plaats voor 8:00 dus waren er geen gevolgen voor lopende operaties.

Problemen op het spoor
Op de MerwedeLingelijn zorgde de storing wel voor wat problemen. Tussen de stations Dordrecht Stadspolders en Sliedrecht was tussen half acht en acht uur geen treinverkeer mogelijk.

Lees meer over:

Stedin|Stroomstoring|

Meest gelezen

Nu wél mooi weer tijdens festival Brand Parkies in Dordrecht

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 23 jul 2024 13:14

Fatbikebestuurder naar het ziekenhuis na ongeluk met auto

Redactie RTV Dordrecht | Joram Niese | 22 jul 2024 13:00

Lees ook

Gevolgen van tweede stroomstoring in regio: 'Ik kan mijn klanten niet helpen'

Geen wekker, geen koffie kunnen zetten, de stroomstoring van dinsdag lijkt vooral kleine ongemakken...

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

In grote delen van de Drechtsteden is op maandagmorgen de stroom voor tien minuten uitgevallen. Bewo...

Gemeenten en organisaties zetten in op versnelde verduurzaming Drechtsteden

De Drechtsteden hebben zich gecommitteerd aan een energieneutrale regio vóór 2050. Om die ambitie te...

Gaslekken bij de Laan van Londen en Nijhofflaan

Vanochtend is er een gaslek ontstaan in een leiding in de Dordtse wijk Amstelwijck. Het lek ontstond...