Want de nood is hoog: Een
recente analyse van de woningmarkt laat zien dat Dordrecht kampt met een tekort van 1.210 huurwoningen. Vooral in het lage prijssegment is het aanbod gering. Jongvolwassenen tussen de 20 en 30 jaar worden daar het hardst door getroffen.
In de verordening woonregels staat onder meer dat het gemakkelijker gemaakt moet worden om woningen te verkameren, splitsen of op eigen grond bij te bouwen. “Als je woningen gaat splitsen of gaat vormen, moet de woning minimaal 70 vierkante meter blijven. Zo moet voorkomen worden dat alles in kleine hokjes verkamerd wordt”, vertelt Van der Kruijff. “Tenzij je voor je vader of moeder wilt zorgen, of je kind zelfstandig in of bij je huis wilt laten wonen. Dan zijn we iets soepeler.”
De Woonbond is kritisch op de versoepelingen: er wordt te weining sociale huur neergezet en wie waakt er voor misstanden als iedereen zomaar voor huurder mag spelen? De wethouder denkt dat dat wel meevalt. “We willen voorkomen dat er commerciële cowboys komen die alle woningen opsplitsen in veel te kleine studio’s.” Vandaar dat er een familiaire link moet zijn.
Bij de versoepelingen wordt ook voorrang gegeven aan bepaalde groepen, zoals daklozen die bekend zijn bij hulpinstanties en daar ook gebruik van maken.
‘Regels gaan niet ver genoeg’
Volgens Mirjam van den Hoek van de Verandergroep Woonregels gaan de versoepelingen niet ver genoeg: “We maken ons druk over de voorrangsregels. Natuurlijk vinden we het goed als er meer woningen komen, maar het gaat ons echt om de urgentieregelingen die een hele groep daklozen uitsluiten. Er zijn meer dan 200 dak- of thuislozen in Dordrecht die geen urgentie kunnen aanvragen.”
Huurbevriezing
Woonminister Mona Keijzer maakte daarnaast vrijdagmiddag bekend, de huur voor ongeveer 2 miljoen sociale huurwoningen de komende jaren te bevriezen. Volgens
de NOS dreigen woningcorporaties in het hele land naar de rechter te stappen.
Ook de in Dordrecht actieve woningcorporaties voelen nattigheid. “Ik heb al met de corporaties aan tafel gezeten om afspraken te maken over het aantal te realiseren sociale huurwoningen”, aldus Van der Kruijff. “Die geven aan minder inkomsten te hebben en dus flinke vertraging op te lopen met het bouwen van nieuwe woningen.” De wethouder noemt het kabinetsbesluit dan ook “zeer ongewenst.”
‘Ordinaire bezuiniging’
Niet alleen de wethouder maakt zich zorgen, ook raadslid Abdullah Uysal van de Dordtse GroenLinks-fractie klimt over de huurbevriezing op de hekken. Hij noemt de maatregel zelfs een “ordinaire bezuiniging over de rug van mensen die wachten op een woning.”
“Woningcorporaties hebben het al jarenlang moeilijk gehad met hun investeringsvermogen, door bijvoorbeeld de Verhuurheffing, die gelukkig is afgeschaft. En net toen de woningcorporaties er beter voor begonnen te staan, komt deze maatregel ineens. Dat terwijl huuropbrengsten de grootste inkomstenbron zijn”, stelt Uysal. “Gevolg is dat de toekomstige nieuwbouwprojecten of andere uitbreidingen stil komen te liggen.” Uysal stelt namens zijn partij vragen aan het gemeentebestuur over de huurbevriezing.
De versoepelde woonregels wordt op 27 mei in de raad besproken en moet vanaf 1 juni ingaan. In het najaar wordt nog extra gekeken naar de situatie voor daklozen.
Bekijk hieronder een videoreportage over dit onderwerp: