Dordrecht, Netherlands

Tekengenootschap Pictura in de spotlights in Dordrechts Museum: ‘Eigenlijk hebben we hetzelfde doel’

Dubbel feest in het Dordrechts Museum dit weekend. Daar werd niet alleen de nieuwste tentoonstelling geopend, die geheel in het teken staat van de werken van de Dordtse kunstenaars en broers Abraham en Jacob Van Strij. Maar werd ook een penning getoond, die het 250 jarig jubileum van tekengenootschap Pictura markeert.
Marjolein Vos | 26 februari 2024 10:51 | Aangepast op 26 februari 2024 10:51
Het is niet vreemd dat deze twee gebeurtenissen samenvallen. De gebroeders Van Strij waren verdienstelijke schilders, maar stonden daarnaast ook aan de wieg van het oudste tekengenootschap van Nederland. “Zonder Van Strij was er geen Pictura geweest en vandaag de dag is het ontzettend belangrijk dat verenigingen als Pictura bestaan, die verbeeldingskracht stimuleren door kunst te maken of ons uitnodigen samen te kijken”, legt Femke Hameetman, artistiek directeur van het Dordrechts Museum, uit.
De penning is speciaal geslagen voor het jubileum van Pictura en heeft een plek gekregen in de tentoonstelling RTV Dordrecht
In 1774 richtte Abraham met drie vrienden Teekengenootschap Pictura op. Ook Jacob was actief lid van het eerste uur en hield er voordrachten over kunst. In het genootschap oefenden de leden met modeltekenen en werden er kunstbeschouwingen gehouden waarbij men rond een tafel prenten en tekeningen kon bewonderen. “Tijdens de tentoonstelling zullen we ook weer kunstbeschouwingen gaan houden”, vertelt conservator Sander Paarlberg. “Die traditie zullen we ook nieuw leven in gaan blazen. Want dat is een manier om bezoekers extra met kunst in contact te brengen.” In de expositieruimtes staan daarom speciale tafels met daarop schetsen van de gebroeders. “Als je zelf een beetje de tijd neemt, ga je ook meer ontdekken. En dan gaan dingen ook meer leven.”
Aan speciale tafels kunnen bezoekers de tijd nemen schetsen van dichtbij te bekijken RTV Dordrecht
Kunst beleven
“In zekere zin is het Dordrechts Museum een soort opvolger van Pictura”, legt Paarlberg uit. “Pictura is 250 jaar geleden al opgericht, maar ook vanuit het idee om samen te genieten van kunst. Om dezelfde reden is het Dordrechts Museum in 1842 opgericht; ook een plek waar mensen kunnen samenkomen en kunnen genieten van kunst."
De gebroeders Van Strij RTV Dordrecht
Tijdens de opening van de tentoonstelling liep verslaggever Ad van den Herik een nazaat van een van de broers Van Strij tegen het lijf. Hij had een mooi verhaal over een van de werken, die ook nog bij zijn familie thuis maar ook bij een belangrijke stadsgenoot aan de muur hing. Ben je benieuwd wie dat was? Bekijk hieronder dan onze reportage.
De aflevering van Op Pad Met Ad staat deze week geheel in het teken van de nieuwe tentoonstelling van het Dordrechts Museum en Pictura en is vrijdag na het nieuws van 18.00 uur te zien.

De expositie Gebroeders Van Stij – van schets tot schilderij tot en met 1 september 2024 te bezoeken. Wij kregen alvast een voorproefje en mochten vorige week een kijkje nemen toen het belangrijkste werk van de tentoonstelling opgehangen werd.

Lees ook

5 tips voor leuke uitjes met je kids in de meivakantie

De meivakantie is begonnen en dat betekent: op pad! Je kunt op warme dagen misschien naar het strand...

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...