Dordrecht, Netherlands

Uitgegraven stukken geschiedenis komen tot leven op Bunkerdag

In Dordrecht zijn er genoeg te vinden: verdedigingsbunkers, in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitsers. De vrijwilligers van stichting Bunkerbehoud ‘maken de geschiedenis tastbaar’ door de schuilplaatsen in te richten en te onderhouden. Tijdens Open Bunkerdag zijn verschillende locaties weer open voor bezoek.
Ylva Verbeek | 23 mei 2024 17:00 | Aangepast op 23 mei 2024 17:00
Manschappenbunker 502, ter hoogte van de Rijksstraatweg, lag tientallen jaren onder de grond verborgen. “Bij veel Dordtenaren is deze dan ook onbekend gebleven”, zegt Arnold Leevenson, conservator bij stichting Bunkerbehoud. De vrijwilligers zijn net klaar met het restaureren van het zogeheten 'flakgeschütz', een afweergeschut, boven op de bunker.

“We hebben het eerst nagemaakt en later kregen we de originele in handen. De replica bleek identiek”, zegt collega Nick Vermaat trots. ”We willen alles natuurlijk zo origineel mogelijk hebben.” Het gevaarte is tijdens de Bunkerdag op zaterdag 25 mei ook in werking te zien, tijdens de demonstratie met soldaten gespeeld door acteurs.

Herinneringen
Voor Bep Fortuin, net 90 jaar oud geworden, was dit toneelspel ooit werkelijkheid. Zij heeft de oorlog meegemaakt en woont al haar hele leven op deze locatie. Het huis waar ze vroeger woonde, bleef zelfs als enige staan tijdens het bombardement in de oorlog, vertelt ze. De bunker roept bij haar herinneringen op. “Ik weet nog dat we de rivier over moesten varen om te vluchten, gelukkig hebben we het overleefd. Inclusief de hond, die niet mee kon, maar wel op ons stond te wachten bij terugkomst.”

De vrijwilligers steken er veel tijd in om deze oorlogsverhalen levend te houden. Wat begon als een amateurclub, is inmiddels uitgegroeid tot een officiële stichting. “Gemiddeld zijn we een werkdag per week bezig. Richting open dagen zoals deze, loopt dat op naar drie dagen per week. We moeten alles in de bunker nalopen.” Maar ze doen het graag. “We maken de geschiedenis tastbaar voor het publiek. Dat geeft veel voldoening.”

Bekijk onze reportage over de bunker onderaan de pagina.
Bron: stichting Bunkerbehoud Dordrecht.
Op dit kaartje zie je alle bunkers die onze omgeving rijk is. Niet alle bunkers zijn geopend op Bunkerdag. Kijk voor alle deelnemende locaties op de website van Stichting Bunkerbehoud. 

Lees ook

‘Van school gerukt, gedeporteerd en vermoord’: Gedenksteen vertelt pijnlijke geschiedenis

Stichting Joods Overleg en de gemeente Dordrecht hebben donderdag een herinneringstegel aan de Joods...

Vincent ‘bevrijdde’ Dordrecht en dat vergat hij nooit meer

Wat is de beste plek om geallieerde tanks neer te zetten? Met die vraag is kapitein Vincent Gray van...

Zwijndrecht eert verzetskoerier Jeanne Berkelaar met eigen park

In Zwijndrecht werd in het afgelopen jaar één straat vernoemd. Bijzonder is het dus des te meer dat ...

'Het is in Zwijndrecht gebeurd, het moet in Zwijndrecht blijven'

Het Zwijndrechtse historisch centrum de Vergulde Swaen ontvangt in het teken van 80 jaar bevrijding ...

Unieke expositie: 70 posters met oorlogsverhalen uit deze dorpen

De jaarlijkse oorlogsherdenking in het Nieuw-Lekkerlandse Wielewaalpark heeft dit jaar een nieuw asp...

Nieuw oorlogsboek over Nederlandse capitulatie in Rijsoords klaslokaal

Het ‘piepkleine’ Rijsoord was op 15 mei 1940 even de belangrijkste plek van Nederland. Daar werd nam...