Dordrecht, Netherlands

Actiemaand voor steun molen Kyck over den Dyck van start

Met zijn 32 meter hoogte torent de molen boven de omliggende woningen uit RTV Dordrecht
Ooit telde Dordrecht meer dan honderd molens, in 2023 is dat er nog maar één. De Kyck over den Dyck heeft in de winkel op de begane grond nog de originele baard uit 1713 hangen, het bouwjaar van de molen. Door die hoge leeftijd is onderhoud kostbaar, daarom is de molenstichting op zoek naar donateurs.
Trevyn van Houwelingen | 10 mei 2023 09:00 | Aangepast op 8 mei 2023 14:22
Nog geen jaar geleden liet de stichting die de molen onderhoudt een analyse uitvoeren. De conclusies van het onderzoek vielen rauw op het dak van de stichting: “alle voegen van de molen moeten worden uitgebikt en weer opnieuw gevoegd”. Bij een huis of stenen schuurtje is dat nog te overzien maar bij “de Kyck”, een molen van ruim dertig meter hoog en een leeftijd die in jaren het tienvoudige daarvan heeft aangetikt, is het een complex proces.

Steun
De bakstenen muren van de molen beslaan maar liefst 920 vierkante meter en écht iedere voeg moet worden vernieuwd. Om de restauratie te bekostigen heeft de stichting aangeklopt bij de provincie. De inbreng van de provincie alleen is echter niet voldoende om de kosten te dekken, dus zoekt de molenstichting steun op lokaal gebied.

Enkele tienduizenden euro’s, dat is wat de stichting nog nodig heeft om de Kyck over den Dyck van broodnodige reparatiewerkzaamheden te voorzien. Om dat geld op te halen heeft de stichting verschillende activiteiten bedacht. De actiemaand werd zaterdag 6 mei afgetrapt door niemand minder dan Kees Thies, de columnist van AD de Dordtenaar.

Gedurende de maand is het voor Dordtenaren mogelijk om hun steentje bij te dragen met de actie “Voeg een meter toe!”. Per donatie (minimaal 10,- euro) wordt er een extra steen aan de expositiemuur op de begane grond van de molen toegevoegd, met daarop de naam van de donateur. Bij donaties van 15 of 20 euro krijgt de donateur ook een certificaat.
Om de kwaliteit te testen zijn er al een aantal voegen leeggehaald RTV Dordrecht
Activiteiten
Komend weekend, 13 en 14 mei, is het Nationaal Molenweekend. Dan kunnen geïntereseerden gratis naar binnen en rondkijken in de molen. Ook zijn er pannenkoeken te koop, waarvan de opbrengt weer ten goede komt aan het herstel van de Kyck. Op zaterdag 3 juni worden er verschillende oude ambachten getoond rondom de molen en is er muziek van verschillende Dordtse ensembles.

Het laatste weekend van de actiemaand staat in het teken van de jongste Dordtenaren. Op de kidsdag, zaterdag 10 juni, zijn er oer-Hollandse spelletjes te spelen. Daarbij is er een speurtocht voor kinderen, zal er een rommelmarkt plaatsvinden en wordt om 12:00u de prijs voor de kleur- en tekenwedstrijd uitgereikt.

Naast alle georganiseerde activiteiten is het ook mogelijk om de molen te gebruiken om een activiteit te organiseren. Zo is er op één van de verdiepingen een vergaderruimte en gaat de stichting binnenkort in gesprek met verschillende likeur- en drankfabrikanten om proeverijen te organiseren in de molen.

Als alles naar wens verloopt en er voldoende geld wordt ingezameld kan er dit najaar begonnen worden met de restauratiewerkzaamheden, het doel is om de molen dan in 2024 weer op te leveren.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over de actiemaand voor Kyck over den Dyck.

Lees meer over:

Kyck over den Dyck|Actiemaand|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Molen Kyck over den Dyck deels uit de steigers

Weken was de enige overgebleven Dordtse molen aan de Noordendijk aan het zicht onttrokken. Achter he...

Is Dordrecht bereid structureel geld op tafel te leggen voor deze molen?

Er moet een oplossing komen voor geldproblemen rond de Dordtse molen Kyck Over Den Dyck. Dat vinden ...

Vanuit je luie stoel: binnenkijken bij molen Kyck over den Dyck

De enige overgebleven Dordtse molen staat op dit moment stil: het gebouw is ingepakt vanwege de rest...

Dordtse molen wordt opgeknapt met stenen van oude boerderij

Molen Kyck over den Dyck staat bijna geheel in de steigers. Dat is nodig omdat de voegen een opknapb...

Koningsspil gerepareerd, maar Molen Kyck over den Dyck kan nog steeds niet iedere dag malen

Molen Kyck over den Dyck kreeg afgelopen zomer een enorme tegenvaller te verwerken. Een onderdeel va...

Voegenbrood moet broodnodige restauratie molen Kyck bekostigen

Het is samengesteld uit verschillende graansoorten die zelf in de molen gemalen zijn: het nieuwste p...