Dordrecht, Netherlands

Amerikaans zeepmengsel kan PFAS-grond reinigen; toxicologen en gemeente enthousiast

De PFAS-stoffen die worden uitgestoten door chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg zorgen al jaren voor kopzorgen. Maar er is misschien hoop. Toxicoloog Jacob de Boer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam vertelt dat PFAS bestaat uit meerdere deeltjes, moleculen. Deze deeltjes kunnen worden afgebroken met een zeepmengsel dat is ontwikkeld door de North-West University in Chicago in de Verenigde Staten .
Dennis Koorevaar | Stephanie Roggekamp | 8 september 2022 11:52 | Aangepast op 8 september 2022 11:52
"Als je kijkt naar de PFAS-stoffen dan hebben die een lange keten van koolstof met fluor. En aan de andere kant zit een polaire kop, zoals dat genoemd wordt. Die polaire kop bestaat vaak uit zuurgroepen of zwavelgroepen," legt de toxicoloog uit. Voor die zuurgroepen is dat zeepmengsel geschikt. Die breekt die zuurgroepen af, maar "zorgt tevens voor een kettingreactie zodat de rest van het molecuul ook afbreekt. En dat is echt wel een doorbraak!"

De Boer vertelt ook dat het alleen werkt op de zuurgroepen, en niet voor de zwavelgroepen. Op PFOS, waar in Antwerpen last van wordt ervaren, werkt dit zeepmengsel niet.

Het is volgens De Boer mogelijk voor Chemours om hun eigen afval af te breken.

Te volbarig
Ook gemeente Dordrecht is positief. Wethouder Tanja de Jonge: "Het is een mooi moment als je zoiets leest. PFAS zit in het mileu en dat maakt ons zorgen." Toch wil de wethouder niet te volbarig zijn en eerst eens goed kijken naar wat nu de mogelijkheden zijn. "We moeten leren of we dat kunnen toepassen in de grond die wij hier hebben." Wel hoopt zij dat het geschikt is om de bodem schoon op te leveren, mocht het bedrijf de Baanhoekweg ooit verlaten.

Er is als het aan de toxicoloog ligt niet veel nodig om nu stappen te maken. "Simpel gezegd moet je nu een groot reactievat bouwen; een reactor. Die moet verwarmd kunnen worden tot 100 - 120 graden. En daar moet je het zeepmengsel in de juiste verhouding bijgooien. Daardoor hoeft het afval ook niet worden afgevoerd naar andere plekken." Hij voegt daar aan toe: "Dat hebben ze in Amerika al gedaan, en dus is het vrijwel hetzelfde op grotere schaal."

'Kan snel gaan'
Het lijkt De Boer een slimme zet, al zou hij de baas van Chemours zijn, om eens te gaan praten met de onderzoekers in Amerika. "Ik denk dat de industrie nu stappen moet gaan maken. Ik denk dan ook dat zij vrij snel aan de gang kunnen gaan."

De bal ligt volgens de toxicoloog dan ook bij hen. RTV Dordrecht houdt de ontwillingen rondom Chemours in de gaten. Houdt de website in de gaten voor het laatste nieuws.

Lees meer over:

Chemours|

Lees ook

Hoe nu verder met Chemours in de Dordtse raad? 'Moeten druk op de ketel houden'

De provincie, de Tweede Kamer en het Europees Parlement: de uitstoot van PFAS door Chemours is inmid...

Vijf vragen over het vonnis tegen Chemours: wat betekent de uitspraak?

Chemiebedrijf Chemours had actief informatie met de overheid moeten delen over de schadelijkheid van...

'Wij kunnen heel tevreden zijn', zeggen gemeenten over PFAS-overwinning

"Wij hebben altijd gezegd dat wij Chemours aansprakelijk vinden voor de uitstoot en dat heeft de rec...

Chemours aansprakelijk voor milieuschade door PFAS-stoffen, oordeelt rechter

Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht is aansprakelijk voor schade die gemeenten in de omgeving hebben...

Sandy uit Amerika verloor haar man en strijdt nu tegen PFAS: 'Wil graag contact met mensen uit Dordrecht'

Moet Chemours uit Dordrecht betalen voor de PFAS-vervuiling die het in de omgeving heeft veroorzaakt...

Rouwstoet door centrum van Dordrecht als protest tegen Chemours

Een bonte rouwstoet vertrok op zaterdag 23 september vanaf het Stationsplein om een ronde door het c...