Dordrecht, Netherlands

Bedankje van de Belgen: Grote Markt in Antwerpen omgedoopt tot 'Dordrecht'

Het was een ludieke actie tijdens de lockdown, eerder dit jaar. Dordtse ondernemers, die boos waren omdat shoppers wel naar België konden, maar niet in eigen stad konden winkelen door de lockdown, plaatsten overal borden met 'Antwerpen' in de stad. Nu gebeurt dat andersom en prijkt de naam Dordrecht op de Grote Markt van de Belgische stad.
RTV Rijnmond | 8 februari 2022 12:41 | Aangepast op 8 februari 2022 12:41
De Antwerpse hotels willen de Nederlanders bedanken voor de massale toestroom aan het einde van vorig jaar. Om die reden werden op de Grote Markt in Antwerpen kleine blauwe stadsborden geplaatst met Dordrecht. Nu in Nederland de horeca en hotels weer open zijn, willen de Antwerpse collega's hen symbolisch ook een hart onder de riem steken.

"We zagen het afgelopen jaar echt enorm veel mensen vanuit Nederland deze kant op komen", zegt Didier Boehlen van de Antwerp Hotel Association, de koepelorganisatie voor hotels in Antwerpen. "Maar dat had ook wel een beetje een wrange nasmaak. Het is toch een geval van de 'een zijn dood is de ander zijn brood'."

De hotels in Antwerpen kenden rond de jaarwisseling een bezetting van boven de negentig procent, laat Boehlen weten. Inmiddels is dat weer gezakt naar veertig tot vijftig procent in het weekend en dertig procent doordeweeks. Dat komt mede doordat in België de coronamaatregelen ook nog vrij streng zijn. "We hebben hier te maken met code rood. Dat houdt voor de horeca in dat mensen een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. Ook mag men met maximaal zes man aan tafel zitten en dat restaurants en kroegen om middernacht dicht moeten. Voor hotels houdt het in dat mensen een mondmasker moeten dragen. Dat is vervelend."

Daarom heeft de ludieke actie in Antwerpen ook een serieuze ondertoon. "Momenteel is de barometer in België rood, morgen is het oranje", gaat Boehlen verder, "Tegelijkertijd is het in Nederland groen. Er is sprake van een knipperlichtbeleid tussen de grenzen en dat is een hele lastige manier van ondernemen. Dus we willen enerzijds Dordrecht bedanken, maar aan de andere kant ook aankaarten, hoe deze barometers op elkaar kunnen worden afgestemd."

Reacties uit Nederland op de ludieke actie in Antwerpen heeft Boehlen nog niet gehad, maar mogelijk komt dat nog, laat hij weten aan Rijnmond.
Bron: Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

Antwerpen|Dordrecht|

Meest gelezen

Spartelbadje de Paddenstoel staat (weer) droog

Marie Frenay | 16 aug 2022 14:31

Motorrijder vliegt tien meter door de lucht bij ongeluk

Stephanie Roggekamp | 11 aug 2022 17:00

Lees ook

Natascha (47) nam voor ze stierf in het ziekenhuis afscheid van haar paard: dit is het verhaal achter het ontroerende filmpje

De kwetsbare vrouw in het ziekenhuisbed en het stoere zwarte Friese paard die zijn neus tegen haar g...

Spectaculaire beelden: politie houdt vier verdachten aan na achtervolging over A16

Op YouTube zijn beelden opgedoken van een wilde achtervolging over de A16 die eindigt op de Dordtse ...

Verenigingen roepen op: 'Verhoog parkeertarieven Sportboulevard niet'

Verenigingen die gebruikmaken van de Sportboulevard vrezen voor hun toekomst, als gevolg van de verw...

VVD maakt zich zorgen om schuldpositie Dordtse ondernemers

De Dordtse VVD heeft vragen gesteld aan het college over het feit dat de coronasteun vanaf 1 januari...

Zwijndrechtse brug nacht dicht voor onderhoud

De Stadsbrug tussen Dordrecht en Zwijndrecht - Zwijndrechtse brug in de volksmond - is volgende week...

Leo stond 18! keer op Big Rivers, maar stopt (noodgedwongen) door slijtende stembanden

Vanaf de eerste editie van Big Rivers in 1998 was hij er al bij: Leo Schellinger (71). En niet als z...