Dordrecht, Netherlands

Bedankje van de Belgen: Grote Markt in Antwerpen omgedoopt tot 'Dordrecht'

Het was een ludieke actie tijdens de lockdown, eerder dit jaar. Dordtse ondernemers, die boos waren omdat shoppers wel naar België konden, maar niet in eigen stad konden winkelen door de lockdown, plaatsten overal borden met 'Antwerpen' in de stad. Nu gebeurt dat andersom en prijkt de naam Dordrecht op de Grote Markt van de Belgische stad.
RTV Rijnmond | 8 februari 2022 12:41 | Aangepast op 8 februari 2022 12:41
De Antwerpse hotels willen de Nederlanders bedanken voor de massale toestroom aan het einde van vorig jaar. Om die reden werden op de Grote Markt in Antwerpen kleine blauwe stadsborden geplaatst met Dordrecht. Nu in Nederland de horeca en hotels weer open zijn, willen de Antwerpse collega's hen symbolisch ook een hart onder de riem steken.

"We zagen het afgelopen jaar echt enorm veel mensen vanuit Nederland deze kant op komen", zegt Didier Boehlen van de Antwerp Hotel Association, de koepelorganisatie voor hotels in Antwerpen. "Maar dat had ook wel een beetje een wrange nasmaak. Het is toch een geval van de 'een zijn dood is de ander zijn brood'."

De hotels in Antwerpen kenden rond de jaarwisseling een bezetting van boven de negentig procent, laat Boehlen weten. Inmiddels is dat weer gezakt naar veertig tot vijftig procent in het weekend en dertig procent doordeweeks. Dat komt mede doordat in België de coronamaatregelen ook nog vrij streng zijn. "We hebben hier te maken met code rood. Dat houdt voor de horeca in dat mensen een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. Ook mag men met maximaal zes man aan tafel zitten en dat restaurants en kroegen om middernacht dicht moeten. Voor hotels houdt het in dat mensen een mondmasker moeten dragen. Dat is vervelend."

Daarom heeft de ludieke actie in Antwerpen ook een serieuze ondertoon. "Momenteel is de barometer in België rood, morgen is het oranje", gaat Boehlen verder, "Tegelijkertijd is het in Nederland groen. Er is sprake van een knipperlichtbeleid tussen de grenzen en dat is een hele lastige manier van ondernemen. Dus we willen enerzijds Dordrecht bedanken, maar aan de andere kant ook aankaarten, hoe deze barometers op elkaar kunnen worden afgestemd."

Reacties uit Nederland op de ludieke actie in Antwerpen heeft Boehlen nog niet gehad, maar mogelijk komt dat nog, laat hij weten aan Rijnmond.
Bron: Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

Antwerpen|Dordrecht|

Lees ook

Houden Dordtenaren zich aan het vuurwerkverbod?

Net als vorig jaar geldt er rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Het kabinet heeft hiervoor gek...

Openingstijden Boombrug aangepast vanwege schilderbeurt

Wie onder de Boombrug vaart of eroverheen rijdt, moet de komende weken rekening houden met aangepast...

De 'ongemakkelijke' auditievideo's van Themba zijn een hit op TikTok

'Hoi, zou je me willen filmen? Ik doe auditie voor de theaterschool.' Met deze zin stapt de Dordtse ...

Uitzending Scrooge Live in Dordrecht groot succes

Zondag stond de Dordtse binnenstad na The Passion in 2019 en Scrooge Live 2020 weer in het teken van...

Houden Dordtenaren zich aan het vuurwerkverbod?

Net als vorig jaar geldt er rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Het kabinet heeft hiervoor gek...

Nog meer acties voor Oekraïne in Dordrecht tijdens landelijke GIRO555 actie

“Complete waanzin,” zo omschrijft Martin Boon uit Dordrecht de huidige situatie in Oekraïne. En...