Dordrecht, Netherlands

'Beeldbepalende Dordtenaar' Arij Boogerman (77) overleden

Jarenlang zette hij zich in voor het behoud van de historie van onze stad: Arij Boogerman. Op 9 augustus is hij na een kort maar heftig ziekbed overleden.
Marjolein Vos | 11 augustus 2022 14:40 | Aangepast op 11 augustus 2022 14:40
De laatste jaren woonde hij in Moerdijk, wat hijzelf Zuid-Dordrecht noemde 'omdat het zo dichtbij ligt'. Maar hij bleef betrokken bij onze stad waar hij tijdens zijn werkzame leven bekend was als makelaar en zitting nam in veel stichtingen.

“Hij zal zeker gemist worden”, zegt Hans Berrevoets, met wie hij 15 jaar lang actief was voor de stichting Platform Historisch Dordrecht. “Hij was een beeldbepalende Dordtenaar, met name op het gebied van het veilig stellen van erfgoed voor de toekomst. Bij de laatste vergadering in april zei hij nog: ik vertegenwoordig vier stichtingen. Dat zegt wel iets over zijn veelzijdigheid en inzet voor de stad.” In 2014 werd hij daarom ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Naast lid van het Platform nam Boogerman namelijk ook zitting in de stichtingen voor het behoud van de Augustijnenkerk en de Grote Kerk. Maar de meeste mensen zullen hem waarschijnlijk kennen als het gezicht van de Stichting Stolpersteine. Stolpersteine zijn de goudkleurige gedenksteentjes voor omgekomen Joodse Dordtenaren in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2013 was hij voorzitter van de werkgroep, die mede op zijn initiatief tot stand kwam. Kortgeleden nam bestuurslid en historicus Kees Weltevrede het voorzitterschap van hem over. Op de website van de werkgroep wordt Bogerman door hem herdacht. “Ik heb
bewondering voor de vasthoudendheid aan het mededogen dat Arij Boogerman had met de Joodse Dordtenaren. Bij elke steenlegging was hij begaan met het lot van de betreffende persoon, een lot dat was opgelegd door de onrechtvaardige bezetter, en sprak hij zijn afschuw uit over de Holocaust. Heel indrukwekkend was de tocht die Dordtse werkgroepleden in
november 2017 samen met met het Auschwitz Comité hebben gemaakt langs de verschrikkingen van Auschwitz, Majdanek en Sobibor. Steeds hebben we daar de namen van de vermoorde Dordtenaren genoemd.”
Je moet het je kinderen vertellen
In juli zouden eigenlijk in het bijzijn van Boogerman de laatste van de in totaal 201 Stolpersteine gelegd worden, maar door zijn slechte gezondheid werd dit uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekend. In oktober 2021 spraken we hem nog bij het plaatsen een aantal steentjes, dat door de corona beperkende maatregelen ook even tot stilstand was gekomen. “Het belang van de steentjes? Dat de naam van de mensen die zijn weggevoerd en vermoord blijft bestaan. Dat zit in het Joodse volk, dat staat ook al in de oude testament. Je moet het je kinderen vertellen. Dingen die gebeurd zijn, moet je doorvertellen”, legde hij toen uit.
Ook burgemeester Kolff staat stil bij Boogerman. “Met het overlijden van Arij Boogerman verliest onze stad een zeer bevlogen en betrokken stadsgenoot. Zijn inzet voor de Grote Kerk & zeker ook voor de stichting Stolpersteine vormen een prachtige nalatenschap”, laat hij via Twitter weten.
Arij Boogerman wordt maandag 15 augustus in de Augustijnenkerk herdacht met een dienst. Aansluitend wordt hij in besloten kring in zijn geboorteplaats Middelharnis begraven.

Lees meer over:

Stolpersteine|

Meest gelezen

Minister opent zorginitiatief Verwijspunt 078: ‘Uniek concept voor de regio’

Dennis Koorevaar | Corrado Francke | 7 dec 2022 15:40

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen zijn aanstaande!

Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 7 dec 2022 09:00

Lees ook

Voorlaatste serie Stolpersteine gelegd in Dordtse binnenstad

Donderdagmorgen vanaf 10:00 werden er op vijf locaties in de Dordtse binnenstad Stolpersteine, in de...

Voorlaatste serie struikelstenen begin december in de binnenstad

Op vijf locaties in de Dordtse binnenstad worden op donderdag 1 december twaalf Stolpersteine (strui...