Dordrecht, Netherlands

CDA en CU steunen wethouder Heijkoop en eisen compensatie voor opzeggen Gazprom-contract

Minister Jetten (Klimaat en Energie) moet gemeenten, die geld zijn kwijtgeraakt omdat ze onder druk hun contract met energieleverancier Gazprom hebben opgezegd, volledig compenseren. Dat vinden de landelijke fracties van CDA en ChristenUnie. Vorige week liet wethouder Heijkoop al weten dat hij de drie miljoen euro die Dordrecht door het overzetten van het energiecontract is misgelopen terug wil.
Marjolein Vos | 22 november 2022 14:26 | Aangepast op 22 november 2022 14:26
In april vond de minister het noodzakelijk dat gemeenten die een (doorlopend) contract hadden bij Gazprom dat zouden opzeggen, vanwege de Russische inval in Oekraïne. Dordrecht is één van de 300 gemeenten die een overeenkomst hadden met het Russisch staatsbedrijf en die die dus opzegde. Het contract werd ondergebracht bij Vattenfall, die echter veel hogere tarieven moest aanbieden, door de onrust op de gasmarkt, sinds de oorlog in de Oekraïne. Achteraf was dit allemaal niet nodig geweest: Gazprom werd namelijk genationaliseerd door Duitsland, waardoor het bedrijf niet langer onder de sanctiemaatregelen viel tegen Rusland.

CDA en CU hebben nu openlijk hun steun voor de gedupeerde gemeenten uitgesproken. Een meerderheid van de Tweede Kamer sluit zich bij hun standpunt aan. Ze eisen dat het kabinet niet alleen een tegemoetkoming uitkeert, die nog voor dit jaar gepland staat, maar dat gemeenten die een doorlopend contract hadden voor 2023 met voorrang de meerkosten volledig terugkrijgen.

Wethouder Heijkoop zei eerder tegen RTV Dordrecht al dat hij alleen een tegemoetkoming niet voldoende vindt. “Wat ons betreft moet dat 'gedeeltelijk' weg, en moet er gewoon volledig gecompenseerd worden. Dat moet gewoon netjes rechtgezet worden. We staan er stevig in. En ik verwacht dat het kabinet zich hierin een betrouwbare overheid zal tonen. Anders zal het de relatie bepaald geen goed doen”, aldus Heijkoop. Op NPO Radio 1 lichtte hij dinsdagmorgen zijn standpunt toe. “We zouden de schoolpleinen in Dordrecht willen vergroenen of we zouden gezinnen in armoede willen ondersteunen met dat geld. Drie miljoen is enorm veel geld voor kleine gemeenten.” Of Dordrecht die drie miljoen nu snel terug krijgt, is nog afwachten. Dat is volgens Heijkoop ook niet het belangrijkste: áls het geld maar terug komt. “Beste kabinet, u heeft dit fout gedaan. Zet dit netjes recht naar deze gemeenten. En of dat op de lange termijn of korte termijn vind ik wat minder belangrijk. Het gaat er namelijk om dat dat geld goed wordt vastgesteld voor alle gemeenten.”

RTV Dordrecht sprak wethouder Heijkoop vorige week over deze kwestie:

Lees ook

VVD maakt zich zorgen om schuldpositie Dordtse ondernemers

De Dordtse VVD heeft vragen gesteld aan het college over het feit dat de coronasteun vanaf 1 januari...

Crownpointpand in de stad moet Oekraïners dit jaar onderdak bieden

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid moet de komende tijd onderdak bieden aan ruim 2000 vluchteling...

‘Kom je afval brengen? Neem dan iets bruikbaars mee voor de vluchtelingen’

De lente is begonnen en het mooie weer zorgt ervoor dat veel mensen beginnen aan het opruimen van hu...

Verwarring over nieuwe busbaan op Thorbeckeweg waar helemaal geen bus meer rijdt: 'Bewuste keuze'

Met verbazing bekeek omwonende Jan van den Hout vorige week de nieuwe belijning op de Thorbeckeweg. ...

Grote zending hulpgoederen vanuit ASz naar Oekraïne

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een grote zending hulpgoederen naar Oekraïne verstuurd. Het ...

Doorstoken kost kerk 150.000 euro: 'Moeilijke keus om dicht te gaan'

De gevolgen van de hoge energierekening zijn groot. Mensen raken in verschillende problemen door de ...