Dordrecht, Netherlands

Circulair slopen: op weg naar Huis van Stad en Regio

Er wordt druk gesloopt aan de Spuiboulevard. Marjolein Vos
Wie regelmatig in de binnenstad komt, kan het niet ontgaan zijn: er wordt hard gewerkt aan de Spuiboulevard. Hier moet over een paar jaar het Huis van Stad en Regio verrijzen. Een groot gebouw met daarin plaats voor dienstverlening en bedrijven. Maar er worden ook veel nieuwe huizen gebouwd in het gebied.
Marjolein Vos | 21 december 2022 17:43 | Aangepast op 21 december 2022 17:43
“We gaan van de Spuiboulevard een veel mooier gebied maken”, legt wethouder Maarten Burggraaf uit. Hij is trots dat de gemaakte plannen nu eindelijk gerealiseerd worden. Maar voor het zover is, eerst gesloopt worden en dat gebeurt op een bijzondere manier, namelijk circulair. Niet alles wordt zomaar gesloopt en vermalen tot puin, maar er wordt gekeken wat nog herbruikbaar is. Zo wordt de parkeergarage Veemarkt stukje voor stukje ontmanteld.
“Aan de voorkant, bij de aanbesteding, is hier een schouw gedaan”, ligt Willem-Jan Wagteveld, projectleider van BNext, het bedrijf dat de sloop voor haar rekening neemt. “Alle onderdelen zijn beoordeeld en geïnventariseerd om te kijken wat voor hergebruik in te zetten is. En daar is de parkeergarage een onderdeel van. De jongens zijn hierachter nu bezig om het eerste deel af te hijsen en af te voeren”, legt hij op de bouwplaats uit. “En deze delen kunnen dan elders in het land weer opgebouwd worden.” Het wordt dus eigenlijk een soort bouwpakket. Er lopen al gesprekken met geïnteresseerden voor de koop.
Vooraf is bekeken of de onderdelen geschikt zijn voor hergebruik Marjolein Vos
Een moderne werkplek
Er is lang nagedacht over hoe de Spuiboulevard opgeknapt moest worden. De gemeente heeft een prijsvraag voor architecten uitgeschreven. Daarbij werden de nodige eisen gesteld. Duurzaamheid stond voorop, maar het gebied moest ook functioneel en visueel aantrekkelijk worden. Het uiteindelijke ontwerp heeft dat volgens de wethouder allemaal in zich. “Het wordt echt een stedelijk woongebied. We gaan hier ruim 500 woningen realiseren , maar we willen ook graag reuring overdag hebben. Dus we zorgen dat er ook ruimte is voor dienstverlening. Niet wat je al in het kernwinkelgebied vindt, maar wel werkgelateerde dingen, zodat het een leuk en dynamisch woongebied wordt.” In het Huis van Stad en Regio is onder meer ruimte voor de bibliotheek, maar het wordt ook het nieuwe onderkomen van de ambtenaren. “We hebben nu een oud stadskantoor, dat ook qua energielabel niet meer voldoet. Hoog tijd dat daar verandering in komt.”

Zo moet de Spuiboulevard er over een paar jaar uitzien Gemeente Dordrecht
Weinig ruimte

Op de bouwplaats is het een drukte van belang en rijden vrachtwagens af en aan met sloopmateriaal en nieuwe onderdelen voor de bouw. Het is een precies gecoördineerd proces. “Het is een nauwe afstemming, je hebt inderdaad weinig werkruimte”, zegt Wagteveld. “Je moet met je transporteur de productie die je dagelijks vrij krijgt afstemmen. Dat je hier enerzijds wel een depot houdt en aan de andere kant niet teveel voorraad houdt.” Tot nu toe verloopt alles vlekkeloos.
Het af- en aanvoeren van materiaal vereist de nodige precisie Marjolein Vos
De komende maanden volgt RTV Dordrecht het proces van slopen en bouwen. Aanstaande donderdag is in ons programma Eilandleven een uitgebreide video van de start van het project te zien. Houd onze socials de komende tijd in de gaten voor meer reportages over de weg naar het Huis van Stad en Regio. Wil je meer weten over de sloop- en bouwplannen? Neem dan een kijkje op de website van de gemeente.
Een blik op de sloopwerkzaamheden vanuit het voormalig belastingkantoor Marjolein Vos

Lees ook

Parkeergarage Veemarkt en kantoren gesloopt voor komst ‘Huis van Stad en Regio’

De parkeergarage Veemarkt gaat op 27 juni dicht om te worden gesloopt voor de komst van het ‘Huis ...

Botsauto's, suikerspinnen en draaimolen: de kermis is weer in de stad

Op de Spuiboulevard wordt hard gewerkt aan de opbouw van de zomerkermis. Zaterdag wordt die officiee...

Een kermis zonder teveel licht en geluid is perfect voor mensen met autisme

Een kermis zonder felle lichten en harde geluiden. Inmiddels is het één van de vaste waarden tijde...

Ontdek de nieuwe Spuiboulevard

“Een prettige plek om te verblijven en te wonen”, zo omschrijft de gemeente de toekomstige Spuib...

Spuiboulevard dicht na ernstig ongeval

Op de Spuiboulevard is maandagmorgen een voetganger aangereden door een automobilist. De weg isafge...

Belastingkantoor aan de Spuiboulevard nu echt tegen de vlakte

Het oude belastingkantoor aan de Spuiboulevard is deze week gesloopt. Op donderdag 9 februari werd h...