Dordrecht, Netherlands

Dit oude kerkje uit 1886 staat te koop: 'Een project voor de echte klusser'

De voormalige Lydiakerk in buurtschap Tweede Tol NOUWEN Makelaardij
De Lydiakerk was het kerkje van de bewoners van buurtschap Tweede Tol. Huwelijken, kerstvieringen en kooravonden: de kerk speelde een grote rol in de buurt. Het aantal kerkgangers liep in de loop der jaren terug . Op kerstavond 1983 was de allerlaatste dienst. Sindsdien is de kerk een werkplaats van de voormalige koster. Na zijn overlijden staat de kerk nu te koop. "Je moet wel handig zijn!"
Corrado Francke | 6 januari 2023 07:00 | Aangepast op 5 januari 2023 15:46
Als je over de Rijksstraatweg in Dordrecht rijdt, kun je niet om het Lydiakerkje heen. Het gemeentelijke monument ligt naast een klein riviertje. De deuren van de Nederlandse Hervormde Gemeente werden gesloten. Koster Van de Merwe kocht het gebouw als klusruimte. De twintig banken zijn vervangen door een werkbank en opslagrekken. Naast het kerkje staat een stookhok, waar nu uien liggen te drogen.

De familie heeft het in de verkoop gezet na het overlijden van hun vader. Dochter Annette van de Merwe: "Mijn ouders hebben er jarenlang met veel plezier gewoond. Wij zijn er opgegroeid en hebben hier veel mooie herinneringen liggen. De cirkel is nu rond."

Orgel op Bonaire
Het kerkje had ooit 185 zitplaatsen. Als je er rondkijkt vallen de oude kerkramen en de houten kapconstructie met ornamenten op. Op de plek van het orgel staat nu een oude kerstboom. Het pijporgeltje is na de sluiting verhuisd naar de Grote Kerk in Dordrecht. Daar bleef het enige tijd, maar inmiddels zijn de klanken van het orgeltje te horen op Bonaire. Voor het glas-in-loodraam is een plek gevonden in de Andreaskerk.

Achter de kerk staat de voormalige kosterswoning, die de koster in 1963 eigenhandig gebouwd heeft. "Je was niet alleen koster, je had er ook altijd een baan bij. Mijn vader was aannemer." Dat huisje hoort ook bij de kerk. In de woonkamer hangt een schilderij met foto's uit de oude tijd. "De kerstboom optuigen en het versieren van de kerk: het zijn mooie herinneringen."
Aan de kerk zit ook een klein huisje geplakt. Hier werden de kinderbijeenkomsten tijdens de dienst gehouden. Er is veel geknutseld en getekend. Deze ruimte heeft een klein keukentje. "Daar hebben we na kooravonden nog koffiekopjes afgewassen", lacht Annette.

De Lydiakerk heeft nu ook een woonbestemming. De kans is groot dat iemand de kerk gaat verbouwen om er in te wonen. "Je moet handig zijn, handige familie hebben of een goede deal maken met een aannemer", zegt de makelaar.

Enkel glas
Het verduurzamen van het monumentale pand zal de grootste opgave zijn. Er zit momenteel alleen enkel glas in. "Je zou het van binnen kunnen isoleren, er een geïsoleerde 'doos' in kunnen zetten of bijvoorbeeld een glazen tussenverdieping kunnen maken. Maar het is wel een monument dus je hebt altijd toestemming nodig."

De Lydiakerk staat aan de Rijksstraatweg in buurtschap Tweede Tol. Het buurtje ligt vlakbij de Dordtse Kil en 's-Gravendeel en heeft zo'n 350 inwoners. Het gehucht viel vroeger onder de gemeente Dubbeldam en had ooit een eigen schooltje en politiepost. In de jaren negentig werd de Randweg Dordrecht geopend. Deze verbindingsweg maakte de Tweede Tol beter bereikbaar.

Ander religieus optrekje
De Lydiakerk is niet het enige religieuze optrekje dat in Dordrecht te koop staat. In het historische centrum vind je het ‘kerkhuisje’ van de familie Dusée-Harmans.

Voor een toevallige passant ziet het gebouw er nog uit als een échte kapel. De oude kerkdeuren, het bijzondere rozetraam aan de voorzijde van de kerk en het kleine torentje op de voorgevel, het is allemaal nog bewaard gebleven. Het pand is helemaal onder handen genomen door de huidige eigenaren. Als je jezelf al ziet wonen in deze pittoreske kapel, dan lees je hier verder.
Te koop: voormalig ziekenhuiskapel omgetoverd tot woonhuis Maarten Makelaardij

Lees meer over:

Funda|woningmarkt|

Lees ook

In hartje Dordrecht staat een kapel uit 1901 te koop: 'Het is verbouwd tot een bijzonder woonhuis'

Wonen in een historische ziekenhuiskapel uit 1901: het kan in Dordrecht. Nadat een eerdere koper zic...

College: huizen kopen voor crisisopvang, maar dan opkoopbescherming ‘omzeilen’

De gemeente wil huizen aankopen voor gezinnen die dakloos zijn of dreigen te worden en die niet op ...

Eerste studentenhuisjes aangekomen op het Leerpark: 'Zaten veel jongeren op te wachten'

De eerste van de ruim driehonderd woonunits zijn dinsdag aangekomen op het Leerpark. De studentenhu...

'Opkoopbescherming nadelig voor verkopers'

In heel Nederland geldt sinds 1 januari een opkoopbescherming. De opkoopbescherming zorgt ervoor dat...

Zijn senioren het probleem van het vastlopen van de Dordtse woningmarkt?

De trap op lopen om in de woonkamer te komen; voor de meeste senioren is het een hele onderneming. H...