Dordrecht, Netherlands

Dordtenaren scheiden hun afval beter, maar het moet nóg beter

Dordtenaren zijn meer gaan opletten wat ze waar weggooien. Het percentage afval dat wordt gescheiden is gestegen van 49% naar 56%. Een stap in de goede richting, vindt de gemeente. Maar uiteindelijk is het de bedoeling dat Dordtenaren 75% van hun afval gescheiden inleveren en 100 kilo restafval produceren. Dat is namelijk de landelijke doelstelling.
Marjolein Vos | 19 januari 2023 09:00 | Aangepast op 18 januari 2023 16:30
De scheidingspercentages van GFT-E, PBD en glas zijn gestegen. Vooral met de stijging van het aantal kilo's etensresten bij het GFT-E afval zijn we tevreden, laat de gemeente weten. “Dit betekent namelijk dat Dordtenaren steeds minder etensresten bij het restafval weggooien. Dit zien we terug in de cijfers. De hoeveelheid restafval die aan huis wordt opgehaald is in 2022 met 17% gedaald naar 178,4 kg per inwoner. Het scheidingspercentage van het GFT-E afval is met 33% gestegen, wat neerkomt op 17 kilo per inwoner per jaar. GFT-E afval is een waardevolle grondstof waar groen gas en compost van gemaakt wordt. Zonde dus, als etensresten bij het restafval belanden.”

“We zijn op de goede weg en dat willen we vooral vasthouden. Daarom wil de gemeente het inwoners nog makkelijker maken om hun afval te scheiden en het aantal kilo's restafval terug te dringen.” Daarom kunnen ook Dordtenaren in de historische binnenstad sinds december hun GFT-E afval in containers gooien. De gemeente is ook van plan dat om verzamelcontainers voor groen afval en extra containers voor papier en plastic neer te zetten bij flats. Dat beleid moet nog wel goedgekeurd worden door de raad.
In het voorjaar van 2021 is het afvalbeleid al aangepast, om de Dordtenaren meer te stimuleren hun afval te scheiden. In Stadspolders en Dubbeldam zijn werden zo'n 8000 minicontainers voor Plastic, Blik en Drinkpakken (PBD) geplaatst. Ook het ophalen van het afval is veranderd: zakken voor plastic mogen wekelijks buitengezet worden, maar de minicontainers voor restafval worden nog maar één keer in de vier weken geleegd. Om overlast te voorkomen wordt het GFT-E afval in juni tot en met augustus iedere week, in plaats van om de week, opgehaald. Dordtenaren moeten vanaf het voorjaar 2021 wel betalen voor het laten ophalen van grof restafval.

Lees meer over:

Afval|

Lees ook

Blikjes, zakken en een verkeersbord: jonge afvalsuppers ruimen Dordtse wateren op

Kinderen van verschillende basisscholen gingen woensdagmiddag afvalsuppen. Gewapend met een emmer en...

Zo wil Dordrecht stiller én schoner afval ophalen in de komende jaren

De Dordtse afvalverwerker HVC zet de komende jaren flink in op elektrische voertuigen, zoals veegwag...

Futuristische informatieborden in strijd tegen zwerfafval en ongedierte in Dordt

Ratten en ander ongedierte aantrekkend zwerfafval: Dordrecht wordt er al een tijdje door geteisterd....

Brand in container afvalbrengstation HVC

Wie zaterdag aan het begin van de middag zijn troep weg wilde brengen aan de Baanhoekweg, moest even...

Brand bij afvalverwerkingsbedrijf Kerkeplaat

De hulpdiensten rukten woensdagavond uit richting Kerkeplaat. Bij afvalverwerkingsbedrijf Sita was e...

'Afval scheiden voor ondernemers in Dordrecht kan veel goedkoper en duurzamer'

Afval scheiden moet aantrekkelijker worden voor ondernemers in Dordrecht, stelt de Partij voor de Di...